<<<1 - 11 з 4379>>>


30 Квітня 2024 17:05

 

Як пройшла обласна акція «День зустрічі птахів»

У березні-квітні до акції долучилися учні та вихованці закладів загальної середньої та позашкільної освіти Чернігівщини. У 4 номінаціях: «Майстер-клас "Шпаківні і дуплянки своїми руками"», «Агітаційна робота», «Найщедріша годівничка», «Найкращий організатор біологічних свят» – було представлено 40 робіт.

Виконуючи загальні умови акції, учасники дослідили видове різноманіття зимуючих та перелітних птахів свого краю, дізналися про сезоні явища у їхньому житті та природі загалом, долучилися до практичної діяльності з проведення робіт щодо охорони та приваблювання птахів, провели облік чисельності та спостереження за ним, здійснили широку просвітницьку роботу з охорони та збереження орнітофауни.

У закладах освіти було організовано й проведено тематичні свята, вікторини, конкурси оповідань, віршів та малюнків. Здобувачі освіти змайстрували та розвісили в місцевих угіддях годівнички й систематично взимку підгодовували пернатих.

Обласну акцію «День зустрічі птахів» провів комунальний заклад «Чернігівська обласна станція юних натуралістів».

30 Квітня 2024 15:17

Директори 7 закладів освіти Чернігівщини пройшли атестацію на відповідність займаній посаді

На розгляд атестаційної комісії надійшли матеріали від 5 закладів загальної середньої, 1 позашкільної та 1 фахової передвищої освіти області. Їхні керівники згідно з рішенням комісії продовжать виконувати свої посадові обов’язки. Також відповідно до Положення про атестацію педагогічних працівників директорам підтверджено їхні тарифні розряди.

«Ці люди роками формують позитивний імідж закладів освіти, якими керують. Вони сприяють покращенню матеріально-технічного забезпечення, підвищенню методичного рівня педагогічних працівників та якості надання освітніх послуг, активно співпрацюють з донорами тощо», — зазначає Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

 
 
 
 
 
 

 

30 Квітня 2024 15:16

Оголошено щорічний конкурс на здобуття Всеукраїнської літературно-мистецької премії «Київська книга року»

Метою премії є підтримка творчих діячів, відзначення авторів, видавництв, представників творчої спільноти, які зробили значний внесок у популяризацію української книжки й творчості, утвердження високих мистецьких стандартів у національному письменстві й літературній критиці, створення умов для творчого зростання.

Учасниками можуть стати автори (співавтори) виданих творів, видавництва, видавничі організації, редакції періодичних видань, громадські організації, творчі спілки, літературно-мистецькі об'єднання, заклади вищої освіти, бібліотечні та наукові yстанови.

На здобуття премії висуваються оригінальні українськомовні видання, що вийшли друком протягом останніх трьох років в Україні. Серед вимог: змістовність, високий естетичний, художній та поліграфічний рівень.

Прийом здійснюється до 01.08.2024.

Конкурс організовує Інститут політико-правових та релігійних досліджень.

Додаткова інформація: www.facebook.com/institute2015.

 

 

30 Квітня 2024 10:29

Щоб у радості зростати, лиха слід не допускати

 

Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності пройшов у КЗ «Борзнянський ліцей» з 22 по 26 квітня.

Уроки з мінної безпеки й тактичної медицини, конкурс малюнків, лекція з надання домедичної допомоги, виступ агітбригади дружини юних рятувальників-пожежних, зустрічі з  працівниками патрульної дорожньої поліції та медиками — все це було організовано для учнів ліцею.

У межах тижня знань з основ безпеки життєдіяльності відзначили День цивільного захисту, під час якого школярі та вчителі вдосконалили свої теоретичні знання й практичні навички щодо дій, які допоможуть захистити життя й здоров’я в екстремальних ситуаціях.

З метою популяризації професії рятувальника було організовано навчальну евакуацію дітей та дорослих, а представники Ніжинського районного управління ГУ ДСНС України у Чернігівській області познайомили колектив ліцею з алгоритмами дій у надзвичайних ситуаціях, спеціальним обладнанням та спорядженням. Школярі вчилися користуватися вогнегасником, спритно одягати загальновійськовий захисний костюм та протигаз.

 
 
 
Твір-опис третьокласнику з Ніжина приніс перемогу

Гран-прі обласного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Україна – Мрія!» здобув ніжинець, третьокласник Вадим Вакулка. Він є учнем Ніжинської гімназії № 6 та користувачем бібліотеки-філії №4 для дітей Ніжинської ЦБС.

Загалом до Чернігівської обласної бібліотеки для дітей на розгляд журі надійшли 70 робіт із Чернігівщини. За допомогою фарб, фломастерів, олівців та паперу учасники конкурсу створили Україну майбутнього, своїми думками та мріями поділилися в описах.

Вадим Вакулка став автором письмової роботи.

За інформацією онлайн-медіа «Челайн»

29 Квітня 2024 10:20

Питання подальшого функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» обговорили в Сновську

На сьогодні в закладі освіти в дистанційній формі навчається 40 дітей, з них 18 за заявами батьків знаходяться за кордоном, тож майже половина колективу перебуває на простої.

Згідно із стратегією реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, буде оптимізовано мережу відповідних закладів. Передбачається скорочення їх кількості на Чернігівщині.

Те, чи функціонуватиме комунальний заклад «Сновська гімназія», обговорили під час розширеної виїзної зустрічі голова обласної ради Олена Дмитренко, заступниця голови облдержадміністрації Жанна Шерстюк, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика, Сновський міський голова Олександр Медведьов, депутати обласної ради Ігор Вдовенко та Олександр Якубін.

Також Юрій Музика обговорив питання діяльності гімназії з колективом комунального закладу, вислухавши пропозиції, що стосуються його роботи. Рішення щодо подальшої долі закладу освіти ухвалюватимуть депутати обласної ради на найближчому засіданні сесії облради.

 
 
 
 
 
 
26 Квітня 2024 15:55

Пам’ять тих, хто 26 квітня 1986 року брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, вшанували вихованці позашкільних закладів освіти Чернігівщини

 

Гуртківці комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» стали учасниками інформаційно-просвітницьких бесід та здійснили відеоекскурс «Біль Чорнобиля», завдяки чому побачили наслідки трагедії одразу після вибуху та через роки по тому, ознайомилися з документальними і художніми творами, що висвітлюють важливі питання стосунків  людини  з мирним атомом і жахливі наслідки Чорнобильської аварії. Здобувачі освіти гуртків «Основи екологічного дизайну» (керівник Мирослава Алатиренко) та «Основи флористики й фітодизайну (керівник Олена Чала) стали учасниками майстер-класів «Дзвони пам’яті».  

У комунальному позашкільному закладі «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» керівниками гуртків 20-25 квітня організовано

26 Квітня 2024 15:52

На осучаснення предмета «Захист України» спрямують майже 61 мільйон гривень

 

Підготовку до першого етапу проєкту з реалізації нової моделі старшої профільної школи, використання коштів субвенцій з державного бюджету та інші актуальні питання розвитку освіти в умовах правового режиму воєнного стану обговорили під час онлайн-наради, що пройшла під головуванням міністра освіти і науки України Оксена Лісового.

Особливу увагу під час зустрічі присутні звернули на забезпечення викладання в закладах освіти навчального предмета «Захист України» у 2024/2025 н.р., що передбачає зокрема оновлення матеріально-технічної бази його кабінетів.

«Цьогоріч загальний обсяг розподіленої для Чернігівської області державної субвенції на освітню галузь становить майже 3 млрд грн, з них понад 60 млн грн спрямують на закупівлю засобів навчання та комп’ютерного обладнання для оснащення кабінетів предмета «Захист України» та підвищення кваліфікації педагогічних працівників  закладів освіти, які забезпечують його викладання», — розповів Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Онлайн-нарада відбулася за участі керівників департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської, військових адміністрацій.

 
26 Квітня 2024 13:47

Дослідники та експерементатори — учасники природознавчого конкурсу

20 дослідницьких робіт надіслали на щорічний обласний конкурс дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» учні та вихованці закладів загальної середньої та позашкільної освіти Чернігівщини.

Роботи виконувалися в 5 номінаціях: «Я і природа», «Рослини навколо нас», «Тваринний світ», «Охорона здоров’я», «Народознавство та краєзнавство».

Відповідно до загальних умов конкурсу учасники вивчали навколишній світ природи, звичаї свого народу, правила здорового способу життя. Вони також дослідили джерела й процес творення народного мистецтва, поглибили свої знання з екології та провели природоохоронну роботу.

Конкурс пройшов у лютому-березні цього року дистанційно з метою залучення дітей до науково-дослідницької діяльності в галузі природознавства.

«ВідНОВА:UA» — безкоштовна можливість побачити Україну та посприяти її відновленню

 

Активну молодь Чернігівщини віком від 18 до 35 років запрошують долучитися до національної програми з відновлення України «ВідНОВА:UA», у межах якої в 24 громадах України пройдуть молодіжні обміни.

Протягом 5 днів учасники проживатимуть в одній із громад, де знаходиться об’єкт відновлення, досліджуватимуть її культурні особливості, спілкуватимуться з однолітками з інших областей, братимуть участь у тренінгах, майстер-класах та екскурсіях. Попередній досвід будівельно-відновлювальних робіт не є обов’язковим для участі.

Етапи проведення молодіжних обмінів:

І хвиля молодіжних обмінів – червень - липень;

ІІ хвиля молодіжних обмінів – липень - серпень;

ІІІ хвиля молодіжних обмінів – серпень - вересень.

Додатково повідомляємо про те, що проживання, харчування та дорожні витрати учасників здійснюються за рахунок організаторів програми.

«ВідНОВА:UA» реалізується Міністерством молоді та спорту України спільно з Державною установою

26 Квітня 2024 12:16

Для тих, хто цікавиться історією!

Онлайн-курс «Історія українського громадянського суспільства» про суспільно-політичні події та процеси на шляху становлення українського громадянського суспільства доступний кожному.

Він створений для представниць і представників громадського сектору, органів державної та місцевої влади, освітян, активної молоді Фондом Східна Європа спільно з Українським інститутом на освітній онлайн-платформі «Зрозуміло!»:  function find_cont(sid,offset) { var find_s=document.getElementById("find_str").value; window.location.href = "index.php?find="+find_s; } function set_menu(sid) { $.ajax({ dataType: "json", data : "sid="+sid, url: "set_menu.php", success: function(data){ $("#canvas").html(data.menu); // $("#main_menu").menu(); }, error: function (e,data) { alert(e.responseText); } }) } function set_style(sid,id,typ) { $.ajax({ dataType: "json", data : "sid="+sid+"&id="+id+"&typ="+typ, url: "set_style.php", success: function(data){ window.location.reload(); }, error: function (e,data) { alert(e.responseText); } }) } function set_font(id) { $(".font1").css("color","#000"); $(".font2").css("color","#000"); $(".font3").css("color","#000"); $(".font1").css("background-color",""); $(".font2").css("background-color",""); $(".font3").css("background-color",""); if (id==0) { $(".font1").css("background-color","#000"); $(".font1").css("color","#FFF"); } if (id==1) { $(".font2").css("background-color","#000"); $(".font2").css("color","#FFF"); } if (id==2) { $(".font3").css("background-color","#000"); $(".font3").css("color","#FFF"); } } function set_fon(id) { $(".fon1").css("color","#000"); $(".fon1").css("background-color",""); $(".fon2").css("color","#000"); $(".fon2").css("background-color",""); if (id==0) { $(".fon1").css("background-color","#000"); $(".fon1").css("color","#FFF"); } else { $(".fon2").css("background-color","#000"); $(".fon2").css("color","#FFF"); } } set_font(0); set_fon(0); $(function() { $("#news_date").on('mouseover',"tr",function() { id = this.id; if (document.getElementById(id) != null) { $("#"+id).addClass("news_border"); } }); $("#news_date").on('mouseout',"tr",function() { id = this.id; if (document.getElementById(id) != null) { $("#"+id).removeClass("news_border"); } }); $("#news_date").on('click',"tr",function() { var id = this.id; window.location.href = "index.php?id="+id+"&tp=0"; }); $("#site-name").on('click',function() { window.location.href = "index.php"; }); })