back

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

31 січня 2012

Цього року в Україні вперше на державному рівні відзначається Міжнародний день пам"яті жертв Голокосту (Постанова ВРУ №8605 від 5 липня 2011 р.). Рішення щодо призначення 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту прийняте 2005 року Генеральною Асамблеєю ООН згідно резолюції 60/7. Цю дату було обрано тому, що в цей день 1945 року найбільший нацистський табір смерті в Освенцимі - Біркенау в Польщі був звільнений Радянською Армією.

Україна разом зі всією світовою спільнотою вшановує пам’ять мільйонів євреїв, а також військовополонених, політичних дисидентів і представників національних меншин, таких як роми, синті, людей з обмеженими можливостями, які систематично знищувались нацистами і їх послідовниками.Цього дня не лише згадують жертв війни та Голокосту, але й вшановують героїв опору нацизму, виховують молодь на прикладах взаємоповаги між народами, духовного подвигу заради врятування життя людей.

З нагоди Дня вшанування пам’яті жертв Голокосту у закладах освіти та культури району відбулися пам’ятні заходи, на яких присутні мали змогу послухати страшні факти про знищення фашистами у роки Великої Вітчизняної війни представників національних меншин і ще раз усвідомити, який неоціненний подвиг здійснили наші діди та прадіди заради врятування життя людей.

https://legalaid.gov.ua/