back

08 серпня 2016

Державний прапор, як символ країни

Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під його знаменом йшли до проголошення самостійної України, до перемоги. Це прапор миролюбства.

В Україні державний прапор був однією з найвищих і шанованіших святинь. Прапор символізував єдність земель і племен. Під прапором воїни вирушали в похід, з прапором виступали на захист своєї батьківщини, прапор символізував стабільність держави й урочистість тих чи інших подій, свят та ритуалів.

Сучасне українське синьо-жовте колірне сполучення – одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів. Поєднання цих кольорів може трактуватися багатозначно: це й чисте, мирне, безхмарне небо, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символом мирної праці і достатку, це і поєднання символів життя – Золотого Сонця у Синьому Небі. Однак, головна ідея синьо-жовтого полотнища – це велика Гармонія Неба, Сонця, Землі та всього, що на землі сущого.

28 січня 1992 року сесія Верховної Ради України прийняла Постанову „Про Державний прапор України”. Ним став саме національний синьо-жовтий стяг.

Про сучасний Державний прапор України в Конституції нашої держави мовиться лаконічно: “Державний прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів”. Відповідно до Конституції, Державний прапор України – прямокутної форми полотнище, що складається з двох однакових за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Сьогодні Державний прапор України постійно майорить на будинках органів державної влади та місцевого самоврядування, піднімається під час офіційних церемоній, при відкритті міжнародних конференцій та спортивних змагань. Гідність прапора захищається як в самій країні, так і за її межами. Зневага до цього символу розглядається як посягання на честь нації та держави.

Державний прапор, незалежно від того, де він встановлюється, символізує державу, а тому завжди повинен перебувати в належному стані й негайно замінюватися в разі пошкодження чи забруднення. Державний прапор, який став непридатним для подальшого використання, має знищуватись гідним чином, бажано через спалення.

З метою вшанування багатовікової історії українсь¬кого державотворення, держав¬ної символіки незалежної Украї¬ни та з метою виховання по¬ваги до державних символів України, відповідно до Указу Президента Українивстановлено „День Дер¬жавного прапора”, який з 2004 року відзначається щороку – 23 серпня.

Український національний прапор завжди скликав не тільки на урочисті мітинги і свята, а й на боротьбу за свободу і честь нації. Він є свідченням єднання та високого духу нашого народу, його історичних прагнень, унікальності, є своєрідним генетичним кодом нації. Під цим прапором ми йшли до проголошення самостійної Української держави, а сьогодні розбудовуємо демократичне суспільство. Під ним український народ на весь світ засвідчив своє прагнення до свободи, єдності, незалежності та гідного життя.

Тетяна Созінова, начальник архівного відділу райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/