22 січня 2020

06.07.2020

Івана Купала традиційно відзначають у ніч з 6 на 7 липня. На Івана Купала особливу роль під час святкування відведено воді – багато народних гулянь проходять поблизу водних об’єктів, люди купаються у відкритих водоймищах, дівчата пускають вінки, тощо. А це, звісно, несе й небезпеку. Проте, дотримуючись цих традицій, слід пам’ятати і про правила безпеки.
Частою причиною загибелі у воді також є перевтома, перегрівання, переохолодження та інше. Купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати. Учитися плавати обов’язково потрібно під керівництвом інструктора або батьків.
Якщо на свято Івана Купала ви все ж таки вирішили покупатись у водоймі, то перш за все потрібно зробити правильний вибір при пошуку та обладнанні місць купання, а також суворо дотримуватись правил поведінки на воді.

Ще раз нагадуємо прості правила поведінки на водних об’єктах:
Купатися краще ранком або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегріву. Температура води повинна бути не нижче 17-19 градусів, у холоднішій – знаходитися небезпечно.
Плавати у воді можна не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3-5 хвилин.

Не можна доводити себе до ознобу. При переохолодженні можуть виникнути судорога, відбутися припинення дихання, втрата свідомості. Краще купатися декілька разів по 15-20 хвилин, а в перервах пограти в рухливі ігри: волейбол, бадмінтон.

Не входити, не пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для більшої тепловіддачі. При охолодженні у воді наступає різке рефлекторне скорочення м’язів, що спричиняє за собою припинення дихання.

Не входити у воду в стані алкогольного сп’яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.

Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, треба вибрати безпечне для купання місце з твердим та чистим дном, поступовим ухилом. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях, не обладнаних спеціально.

Навіть якщо напередодні це місце було безпечним для стрибків, то за ніч плином могло принести корчі або щось вкинули у воду.

Не лишати у води малят. Вони можуть оступитися і впасти, захлинутися водою або потрапити в яму. На жаль, бувають випадки, коли маленькі діти тонуть у ванні, залишені батьками, старшими “буквально на одну хвилинку”.

Порушення цих правил залишаються головною причиною загибелі людей на воді. Правила безпечної поведінки на природі диктують, що якщо ви розвели багаття, обов’язково загасіть його.

Вогонь достатньо залити водою, варто тільки простежити, щоб не залишилися тліючі вуглинки. Особливу загрозу відкритий вогонь несе при вітряній і сухій погоді, оскільки може стати зародком лісової пожежі.

Внаслідок пожежі, місце відпочинку не лише залишиться незатишним і похмурим на багато років, а й взагалі може стати неможливим місцем для будь-яких дій.

До сумних наслідків може призвести і недбало кинутий недопалок. Найкраще закопувати недопалки в землю, хоча б неглибоко. Проявляйте увагу, дбайте про природу та власне життя і здоров’я!

 

Андрій Ткаченко

Начальник Прилуцького МРВ

У ДСНС України у Чернігівській області

25.06.2020

Обережно, Legionella pneumophila!

За повідомленням інституту імені Р. Коха (Франція) після зняття карантинних заходів та відкриття готелів, спортивних споруд і басейнів можливе підвищення ризику розповсюдження легіонельозу (хвороби легіонерів).

Легіонельоз (хвороба легіонерів) – інфекційна хвороба, що викликається збудником Legionella pneumophila та характеризується враженням легенів, протікає по типу тяжкої пневмонії з високою летальністю (від 5% до 10%). Легкі форми (лихоманка Понтіак) схожі на респіраторну вірусну інфекцію з короткочасною гарячкою до 2-5 діб, кашлем, сухістю та болем у горлі.

Шлях передачі хвороби – повітряний, аерозольний. Збудник потрапляє в організм людини через дихальні шляхи з аерозолем, який утворюється при роботі приладів систем водопостачання – кранів, душових сіток, джакузі та інших, які створюють дрібнодисперсний аерозоль води. У разі неправильного або відсутності відповідного обслуговування установок питної води, душових кабін, джакузі, зволожувачів або змішувачів води, у них може спостерігатися підвищений ріст цих бактерій.

         Основні чинники, що сприяють розмноженню легіонели:

  1. Температура води в системах гарячого водопостачання не вище 30-40 градусів. У системах гарячого водопостачання, не оснащених зворотними трубопроводами, які забезпечують повернення гарячої води до бойлеру при закритих кранах (рециркуляція гарячої води), вода на ділянці трубопроводу перед краном застоюється, і з часом її температура знижується до 25-35 градусів. Збудник легіонельозу добре розмножується у воді температурою не вище 40 градусів, але при температурі більше 55 градусів більшість їх гине. Таким чином, відсутність систем рецикуляції гарячої води, тривале невикористання кранів, душових сіток, які призводять до зниження температури води перед кранами, є факторами ризику розмноження легіонел. Влітку, коли температура води в системах холодного водопостачання значно підвищується, легіонели можуть розмножуватися і в системах холодного водопостачання.
  2. Утворення аерозолю при використанні систем водопостачання, а також  при використанні фонтанів (у тому числі всередині будівель) та систем поливу території. Дрібнодисперсний аерозоль, здатний проникати в альвеоли (аналогічно з передачею збудника туберкульозу) може утворюватися при роботі звичайних кранів, особливо при наявності на них сіток, при роботі душових сіток та різноманітного спа-обладнання. За умови функціонування великої кількості спа-приладів, фонтанів, систем поливу може утворюватися значна кількість аерозолю, який здатний перебувати у повітрі спа-комплексу тривалий час і розповсюджуватися за межі спа-комплексу через повітроводи систем витягувальної вентиляції, нещільності та інше. Таким чином, утворення аерозолю є фактором, що сприяє розповсюдженню збудника легіонельозу через повітря.
  3. Застій води в системах водопостачання, особливо гарячого. Застій приводить до зниження температури гарячої води, що є фактором розмноження легіонел. Також застій є фактором утворення органічної плівки на стінах трубопроводів, особливо в місцях поворотів труб, а в плівці збудник легіонельозу дуже активно розмножується. Таким чином, наявність ділянок трубопроводу, де можливі застійні явища, також є фактором розмноження легіонел.

Побутові спліт-кондиціонери з зовнішнім та внутрішнім блоком не є фактором розповсюдження та розмноження легіонел, бо в них немає утворення аерозолю та не циркулює вода. Певний ризик являють собою центральні системи кондиціювання із зволоженням повітря, яке відбувається за рахунок розбризкування рідини в повітря, яка подається в систему.

Отже, при проведенні оцінки ризику розповсюдження збудника легіонельозу у закладах перебування людей необхідно оцінити систему водопостачання (переважно гарячого) на наявність факторів ризику передачі та розмноження легіонели, що приведені вище, а також центральну систему кондиціювання приміщень (за умови зволоження припливного повітря).

Для зниження ризику передачі легіонельозу в закладах розміщення рекомендується розроблювати плани заходів щодо забезпечення відповідної температури гарячої води, уникнення застоїв в системах гарячого водопостачання, а також організації періодичних досліджень гарячої води на наявність збудника легіонельозу.

 

За інформацією відділу житлово-комунального господарства,

містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики

та захисту довкілля райдержадміністрації

Зміни в оподаткуванні доходів фізичних осіб

та фізичних осіб – підприємців

Звертаємо увагу, що Законом № 466-ІХ, що удосконалює податкове законодавство, передбачені зміни в оподаткуванні доходів фізичних осіб та фізичних осіб – підприємців:

-        визначається порядок оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній;

-        оподатковується за основною ставкою 18 відс. дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів рухомого майна (транспортних засобів) (перший об’єкт на рік залишається за нульовою ставкою, другий – за ставкою 5 відсотків);

-        виключаються з переліку об'єктів, які не підлягають амортизації, вантажні авто фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування;

-        уточнюється перелік витрат для фізичних осіб – підприємців в частині витрат на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості, витрат на реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів;

-        скасовується сплата податку на доходи фізичних осіб з пенсій, розмір яких перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму;

-        звільняється від сплати 5 відс. ПДФО у розмірі під час продажу об’єкт незавершеного будівництва за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки.

 

                        Сектор комунікацій Головного управління  ДПС у Чернігівській області

15.06.2020

Зміни з ПДВ – запроваджується єдиний звітний період і не тільки

Законом України від 16.01.2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (крім деяких змін, які набирають чинності з 1 липня 2020 року та з 1 січня 2021 року) внесено ряд змін, які удосконалюють адміністрування податку на додану вартість.

Зокрема, запроваджується для звітності з ПДВ єдиний звітний період – календарний місяць (у тому числі для платників єдиного податку) з метою спрощення адміністрування ПДВ, застосування єдиного підходу до формування показників звітності та їх відображення в інформаційних системах ДПС;

-       запроваджується визначення бази оподаткування для операцій з постачання електричної енергії, виходячи з ціни, яка склалася на ринку електричної енергії без необхідності донарахування податкових зобов’язань з ПДВ, якщо така ринкова ціна електричної енергії менша за ціну її придбання;

-       встановлюються особливості визначення бази оподаткування для операцій з вивезення товарів за межі митної території України (договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації);

-       забезпечується можливість формування податкового кредиту платниками, які застосовують касовий метод податкового обліку у випадку, якщо оплата придбаних товарів/послуг здійснюється більше ніж через 1095 календарних днів;

-       врегульовується питання врахування у системі електронного адміністрування податку суми коштів, вилучених та зарахованих контролюючим органом на рахунок платника податку відповідно до статті 95 Кодексу в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ по задекларованих до сплати податкових зобов’язаннях;

-       продовжується граничний термін реєстрації в ЄРПН зведених податкових накладних з 15 до 20 числа місяця;

-       встановлюється тимчасова пільга з ПДВ для операцій з передачі транспортних засобів малозабезпеченим верствам населення, а також органам спеціального призначення (швидка медична допомога та центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах цивільного захисту, рятувальної справи, пожежної і техногенної безпеки) для оперативного виконання задач, направлених на захист та збереження здоров’я населення;

-        відновлюється застосування нульової ставки ПДВ до операцій з експорту сої та ріпаку (до внесення змін до операцій з експорту сої та ріпаку застосовувався режим звільнення від оподаткування ПДВ, який виключав можливість декларування до відшкодування сум ПДВ за такими операціями);

-        уточнюється, що касовий метод податкового обліку з ПДВ поширюється у т.ч. на підрядників та субпідрядників;

-        розповсюджується пільга з ПДВ на ввезення племінних чистопородних тварин на сільськогосподарського товаровиробника.

 

                        Сектор комунікацій Головного управління ДПС у Чернігівській області

З квітня 2020 року Мінцифри повноцінно запустило портал державних послуг "Дія".

Єдиний веб-портал державних послуг «Дія» – це:

  • можливість отримання публічних послуг, подання звернень, скарг, петицій громадян, здійснення електронного листування з органами влади, проведення опитувань тощо;
  • впровадження мобільного застосунку «Дія»;
  • користування особистим кабінетом та доступ до інформації з реєстрів;
  • створення сучасного реєстру адміністративних послуг.

На порталі вже можна отримати 27 публічних послуг онлайн, зокрема;

- стати підприємцем, змінити вид діяльності чи припинити її;

- оформити довідку про несудимість, допомогу при народженні дитини чи щомісячне відшкодування вартості послуг із догляду за дитиною до трьох років;

- подати позов до суду;

- зареєструвати авто або отримати послуги, пов'язані із документами водія;

- оформити низку ліцензій, дозволів чи отримати витяги з реєстрів.

Також громадяни можуть перевірити наявну інформацію про себе із 5 держреєстрів:

- Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

- Державний реєстр речових прав на нерухоме майно;

- Єдиний державний реєстр зареєстрованих транспортних засобів та їх власників МВС;

- Державний земельний кадастр;

- Державний реєстр обтяжень рухомого майна.

Для цього на порталі "Дія" необхідно зареєструватися у власному Кабінеті громадянина. Таким чином, кожен охочий отримає доступ до інформації винятково про себе.

У Кабінеті громадянина доступні документи, що відображаються у мобільному застосунку "Дія", - свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та посвідчення водія. Пізніше будуть також доступні цифровий паспорт громадянина України у вигляді ID-картки та біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Для отримання послуг на порталі "Дія" необхідно мати ЕЦП (КЕП), а також можна авторизуватися за допомоги сервісу id.gov.ua. Після успішної реєстрації зможете користуватися держпослугами онлайн.

Найближчим часом на порталі з'являться оптимізовані послуги з прописки дитини онлайн, послуги у сфері будівництва, соціального захисту та реєстрації юридичних осіб.

Подавати податкову та статистичну звітність в умовах віддаленої роботи допоможе продукт Liga:REPORT. Це зручний онлайн-сервіс, який допомагає реєструвати ПН/РК, відслідковувати заборгованість по сплаті податків, а також подавати звітність в режимі онлайн. А найголовніше ви зможете забути про головний біль з реквізитами бюджетних рахунків, адже в сервісі Liga:REPORT вони завжди актуальні. Спробуйте і переконайтесь, робота у віддаленому режимі не стане на заваді ефективності вашої команди.

Бізнес може продовжити дію електронних ключів дистанційно.

29.05.2020        

Відділом житлово – комунального господарства, містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля райдержадміністрації проведено щомісячний моніторинг цін на основні продукти харчування по 60 торгівельних закладах населених пунктів  району. Станом на 30.05.2020 року на території району ціни на продукти харчування такі:

- хліб “Удайський ” новий подовий (0,750)            

-

14,00

 

14,00

грн./од

- батон (0,450кг)                                                          

-

11,00

 

11,00

грн./од

- борошно в\ г (фасоване)

-

12,60

-

  14,00

грн./кг

- макаронні вироби (фасовані)                                                                                                

-

20,00

-

23,00

грн./кг

- крупа манна

-

15,00

-

16,00

грн./кг

- крупа гречана

-

35,00

-

42,00

грн./кг

- крупа ячна

-

10,00

-

12,00

грн./кг

- пшоно                                                                        

-

 20,00

-

  21,00

грн./кг

- рис                                                                             

-

22,00

-

25,00

грн./кг

- цукор                                                                          

-

14,00

-

  16,00

грн./кг

- олія (вагова)                                                              

-

28,50

-

34,00

грн./кг

- вершкове масло                                                        

-

140,00

-

 151,00

грн./кг

- ковбаси варені першого ґатунку

-

63,00

-

 81,00

   грн./кг

- ковбаси варені в/г

-

82,00

-

120,00

грн./кг

- птиця (кури)

-

35,00

-

82,00

грн./кг

- яйця курячі                                                               

-

17,00

-

19,00

грн./1 дес.

Аналіз показників рівня роздрібних цін на основні продукти харчування за травень місяць 2020 року свідчить про те, що зменшилася ціна реалізації: крупи гречаної на 2,5%, яєць на 7,7%.

На  інші продукти харчування  ціни в  порівнянні з квітнем  2020 року не змінилися.                                                                                                                                                                                                                   

 Начальник                                                                Анатолій ЯЩЕНКО 

                           

27.05.2020 

Як створити фермерське господарство? Хто може увійти до його складу? Які документи необхідні для того, щоб таке господарство зареєструвати та як оформити трудові відносини його членів?

Ці та низка супутніх питань будуть розглянуті у ході вебінару на тему: «Фермерські господарства від А до Я: створення ведення бізнесу, державна підтримка», який відбудеться   29 травня поточного року о 14.00 – 15.00 за участі представників:

  • Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА;
  • Головного управління Державної податкової служби України у Чернігівській області;
  • Державної організації «Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області».

В разі зацікавленості необхідно буде заповнити реєстраційну форму та перейти за отриманим посиланням у віртуальний кабінет у зазначений час в день проведення заходу. Посилання буде надіслано на зазначену вами електронну адресу.

Участь у заході безкоштовна.

25.05.2020 

З нагоди відзначення Міжнародного дня захисту дітей служба у справах дітей Прилуцької райдержадміністрації запрошує всіх бажаючих взяти участь у онлайн-конкурсу малюнків на тему: «Щасливе дитинство».

Малюнки надсилати на електронну адресу [email protected]  

07.05.2020

Щодо участі у благодійній допомозі важкохворим дітям-сиротам

30.04.2020

Майже 300 тисяч пенсіонерів Чернігівщини отримають по тисячі гривень

Пенсіонерам області проведено нарахування одноразової грошової допомоги в розмірі тисячі гривень. Такі виплати передбачені у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України коронавірусної інфекції.

Головне управління Пенсійного фонду в області передало відділенням поштового зв’язку та банківським установам відомості для виплати зазначених коштів. Доплату через поштові відділення отримають близько 43% осіб, через банківські установи – 57%.

– Виплати отримають ті, у кого розмір пенсії на 1 квітня цього року не перевищує п’яти тисяч гривень з урахуванням усіх надбавок та доплат. Таких пенсіонерів в області майже 300 тисяч. Кошти – близько 305 мільйонів гривень – уже надійшли, здійснюється їх виплата, –зазначив  начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрій Юрченко.

16.04.2020

УЧАСНИКИ АКЦІЇ «ТВОЯ ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ» МОЖУТЬ ОТРИМАТИ ЗАЛИШОК КОШТІВ, ЗАЛИШИВШИ ПИСЬМОВУ ЗАЯВУ

Чернігівгаз збут розпочав повертати залишки невикористаних коштів всім учасникам акції «Твоя енергонезалежність», яка тривала з жовтня 2019 по березень 2020 року.

Кошти можуть бути використані споживачами або для оплати поточного споживання, або бути перераховані за їх заявою на банківський рахунок.

Починаючи з 20 квітня в Особистому кабінеті на вебсайті 104.ua буде доступний функціонал, який дозволить направити ці кошти на оплату поточного споживання.

Для отримання коштів на банківський рахунок необхідно направити на поштову чи електрону адресу компанії [email protected] заяву встановленого зразка, або залишити підписану заяву у спеціальній скриньці, яка установлена на вході кожного з Центрів обслуговування клієнтів. Примірник заяви на повернення залишку невикористаних коштів в рамках акції «Твоя енергонезалежність» розміщений за цим посиланням.

Ми зможемо оперативно повернути кошти відразу як отримаємо вашу заяву.

Перевірити стан особового рахунку можна в будь-який момент на вебсайті 104.ua або зателефонувавши до контакт-центру за номером (0462) 61-63-04.

Ми вдячні всім, хто взяв участь в акції і проінвестував свої кошти у створення власного запасу газу на опалюваний сезон 2019-2020 року. Це був важливий досвід і для нас, і для вас як споживачів, оскільки він дозволив вам бути впевненими в наявності газу і збереженні сталої ціни на нього протягом опалювального сезону.

Чернігівгаз збут - Ваш надійний постачальник газу

Довідкова інформація

Кількість учасників акції в регіоні – 2 174

Обсягу викупленого газу – 2,40 млн куб. м

Сплачено за запас газу – 14,41 млн грн

Обсягу використаного газу – 1,21 млн куб. м

Вартість використаного газу – 7,24 млн куб. м

Заявка на повернення коштів по акції Твоя енергонезалежність

Покрокова інструкція з повернення коштів для учасників акції Твоя енергонезалежність (1).docx

Запрошуємо до участі в українсько - угорському семінарі "Соціальний супровід як інноваційна технологія соціальної роботи з прийомною сім’єю"

Лист та програма додається.

До відома суб’єктів господарювання району!

 

Інформуємо, що відповідно до ст. ст. 10,11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі дозволу,  виданого суб’єкту господарювання.

Відповідно до вищевказаного, нагадуємо про необхідність отримання дозволу  на викиди в атмосферне повітря від стаціонарних джерел та своєчасно і в повному обсязі сплачувати екологічний податок.

За інформацією відділу економіки та агропромислового розвитку райдержадміністрації

ДО ВІДОМА ПЕРЕВІЗНИКІВ РАЙОНУ

Інформуємо, що 30.01.2020 в обласній газеті «Вісник Ч» оголошено конкурс з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування «ПРИЛУКИ-БІЛОШАПКИ» (рейси 2541/2542, 2543/2544) з часом відправлення з початкового пункту:

- 6 год.00 хв. та виконанням по 2,3,5,6,7 д.т.;

- 14 год. 10хв. та виконанням по 2,3,5,6,7 д.т.;

Конкурс відбудеться 05.03.2020 о 10 год. 00 хв. у приміщенні Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації за адресою: 14000, м. Чернігів, вул. Шевченка,7, каб.№5.

ДО ВІДОМА ПЕРЕВІЗНИКІВ РАЙОНУ ТА НАСЕЛЕННЯ СУХОПОЛОВЯНСЬКОЇ ОТГ

Інформуємо, що 30.01.2020 в обласній газеті «Вісник Ч» оголошено конкурс з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування «ПРИЛУКИ-БУДИ ч/з Радьківку» (рейси 1087к/1088к, 1091к/1092к,1093к/1094к) з часом відправлення з початкового пункту:

- 6 год.02 хв. та виконанням по 3,4,5,6,7 д.т.;

- 12 год. 02хв. та виконанням по 3,5,6,7 д.т.;

- 17 год. 02 хв. та виконанням по 3,5,6,7 д.т.

 

Конкурс відбудеться 05.03.2020 о 10 год. 00 хв. у приміщенні Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації за адресою: 14000, м. Чернігів, вул. Шевченка,7, каб.№5.

 Ознайомитись з переліком необхідних та рекомендованих документів для подання на участь у конкурсі та отримати зразки документів можна веб-сайті: http://cg.gov.ua/, рубрика Поточна діяльність/Оголошення.

 

Обласний екологічний конкурс «Одна планета — одне майбутнє»

Усі, хто любить свій рідний край, уболіває за його довкілля, займається природоохоронною діяльністю, екологічними проєктами та має бажання поділитися своїми здобутками, напрацюваннями і творчими роботами, можуть взяти участь у щорічному обласному екологічному конкурсі «Одна планета — одне майбутнє».

Конкурс проводить Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації спільно з Управлінням освіти і науки ОДА.

Його мета — популяризація природоохоронної просвітницької діяльності, виховання дбайливого ставлення до природи рідного краю, формування природоохоронного мислення, підвищення екологічної обізнаності підростаючого покоління.

Номінації Конкурсу:

– «Північна краса України» (краща фотографія екологічного спрямування);

– «Погляд у чисте майбутнє» (кращий екологічний проєкт);

– «Довкілля і я» (кращий практичний захід екологічного спрямування).

У Конкурсі можуть брати участь школярі, студенти, громадськість.

Вікові категорії учасників:

– 15-18 років;

– 19 років і старші.

Конкурс проводиться з 17 лютого по 01 травня 2020 року у два етапи:

– І етап (відбірковий/заочний) з 17 лютого до 31 березня;

– ІІ етап (заключний/очний) з 15 квітня до 01 травня.

Заявка та матеріали за першою віковою категорією подаються з темою «Екологічний конкурс» у друкованому та електронному виглядах до комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» за адресою: вул. І. Франка, 2а, м. Чернігів, 14021; e-mail: [email protected]; телефон для довідок — (0462) 644-740.

Заявка та матеріали за другою віковою категорією подаються з темою «Екологічний конкурс» в друкованому та електронному вигляді до Департаменту екології та природних ресурсів ОДА за адресою: пр. Миру, 14, м. Чернігів, 14000; e-mail: [email protected]; телефон для довідок — (0462) 65-37-07.

За повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів
 Чернігівської облдержадміністрації

Головне управління статистики у Чернігівській області повідомляє, що у 2020 році користувачі районного рівня будуть забезпечені статистичною інформацією, яка передбачена для поширення планом державних статистичних спостережень на 2020 рік.

Основним джерелом поширення статистичної інформації є офіційний вебсайт Головного управління статистики  http://chernigivstat.gov.ua/             

 

Про організацію додаткових культурно-освітньої поїздок

Всеукраїнської молодіжної громадської

організації «Серце до серця»

Відповідно до Плану спільних заходів Міністерства культури та Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Серце до серця» на 2016-2021 роки, затвердженого 24.03.2016, за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, з метою ознайомлення з міжнародним досвідом у сферах культури, освіти, охорони здоров’я, соціальної політики, обговорення перспективи реалізації спільних культурно-освітніх проектів, розвитку міжнародного волонтерського руху, у 2020 році заплановано ряд міжнародних заходів, у тому числі за участю представників закладів освіти, культури, охорони здоров’я, соціальної політики, громадськості, зокрема:

з 23 квітня до 01 травня 2020 року міжнародна культурно-просвітницька поїздка «Європейська співдружність» до Польщі, Німеччини, Нідерландів, Бельгії, Люксембургу (програма додається), вартість 730 євро;

з 2 до 17 травня 2020 року міжнародна культурно-освітня поїздка «Південно-європейський досвід у реалізації політики сфери культури, освіти, охорони здоров’я, соціальної політики» до Угорщини, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Франції, Іспанії, Португалії, Монако, Італії та Словенії (програма додається), вартість 1150 євро;

з 8 до 16 червня 2020 року міжнародна культурно-освітня поїздка «Співпраця у сферах культури, охорони здоров’я й освіти» до Румунії, Боснії і Герцеговини, Хорватії, Чорногорії, Албанії, Північної Македонії, Сербії й Угорщини (програма додається), вартість 580 євро;

з 9 до 18 серпня 2020 року культурно-освітня поїздка з організацією міжнародного семінару «Північноєвропейський досвід у реалізації політики сфер культури, освіти, охорони здоров’я та соціальної політики» з відвідуван-ням Польщі, Швеції, Норвегії та Данії (програма додається), вартість 790 євро.

Взяти участь у міжнародних заходах запрошуються представники районних, міських, обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, співробітники закладів культури, освіти, охорони здоров’я, громадських організацій, гуманітарної та соціальної сфер й інші зацікавлені спеціалісти.

Витрати на проживання, харчування та проїзд передбачаються за рахунок учасників заходів.

За підсумками поїздок/семінарів учасникам видається сертифікат міжнародного зразка із зазначенням академічних годин.

Для участі у поїздках необхідно мати закордонний біометричний паспорт. Кількість місць обмежена.

Додаток орієнтована програма поїздки

https://legalaid.gov.ua/