30 січня 2020

24.07.2020

На Чернігівщині СБУ викрила розкрадання бюджетних грошей

Служба безпеки України викрила оборудку з державними коштами, виділеними на тепломодернізацію одного із дошкільних навчальних закладів Чернігівщини.

За попередніми даними слідства, посадовці місцевого відділу освіти уклали договір з комерційною структурою на проведення ремонтно-будівельних робіт. Після їх завершення і відповідного висновку спеціаліста з технічного нагляду на рахунок фірми-підрядника було перераховано понад 5 мільйонів гривень бюджетних грошей.

При цьому до актів виконаних робіт було внесено недостовірну інформацію про їх обсяг, зокрема, щодо здійснення утеплення будівлі та ремонту даху дитсадка. Крім того до звітної документації було включено закупівлю і встановлення нових вікон, проте насправді за державні кошти їх не закуповували.

Згідно з висновком будівельно-технічної експертизи сума завданих бюджету збитків становить понад півмільйона гривень.

Під час обшуків у фігурантів правоохоронці вилучили документацію із доказами протиправної діяльності. 

Наразі керівнику фірми-підрядника і спеціалісту з технічного нагляду повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) і ч. 5 ст. 27, ч.1 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання фігурантам міри запобіжного заходу.

Викриття оборудки проводились спільно зі слідчими поліції під процесуальним керівництвом прокуратури.

Прес-група Управління СБ України

в Чернігівській області

 
 

 Розпорядження голови райдержадміністрації від 28 лютого 2020 року №67 "Про організацію громадських робіт у 2020 році", яке зареєстроване в Північно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Суми) 11 березня 2020 року за № 63/63.

Заробітна плата в «конвертах», що поганого?

 

Важливою проблемою нині є легалізація зайнятості населення та заробітної плати. Особливості економічних процесів, які відбувались впродовж останніх років, створили умови для приховування доходів. Саме тому нині надважливим є завдання повернути втрачені ресурси в економіку держави, що дасть можливість збільшити доходи громадян.

Легалізація зарплат передбачає зменшення кількості осіб, які збагачуються за рахунок інших, та збільшення надходжень до бюджету коштів, які приховуються від держави.

При «тіньовій» зайнятості відбувається виплата заробітної плати «в конвертах», що призводить до:

- втрати можливості користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства, такими як державна допомога сім'ям з дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям тощо;

- приховування реального доходу, що впливає на недостовірність наданої інформації при зверненні за соціальними пільгами;

- втрати трудового стажу при розрахунку розміру пенсії;

- відсутності внесків до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників;

- втрати права на отримання гарантованої державою відпустки;

- ненарахування сум індексації заробітної плати у зв'язку із зростанням цін, доплати за роботу в нічний час, за понаднормову роботу і роботу у святкові дні;

- втрати будь-якої можливості повернути через суд належні працівнику суми, компенсації і взагалі висунути претензії роботодавцеві.

Працівник, який отримує зарплатню в „конверті”, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату „в конвертах” позбавляє їх соціального захисту. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. 

Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про „тіньові” заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до фондів. Мають місце негативні наслідки цього явища і для самого працівника, який позбавляє себе гідної пенсії у майбутньому.

У зв'язку з цим хотілось би зауважити, що кожному працівнику та роботодавцю – підприємцю корисно знати, що їхні трудові взаємовідносини регулюються ст. 24 КЗпП України. Найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність. Кожен, хто наймається на роботу, має пам'ятати, що неоформлений трудовий договір є не лише грубим порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою низку проблем для самого працівника.

Суб'єктам господарювання теж слід пам'ятати: використання нелегальної робочої сили, не оформлення трудових відносин є порушенням трудового законодавства, яке передбачає адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.

Тож, шановні громадяни, захистіть себе – працюйте та отримуйте зарплату легально!

Районна робоча група з питань

                                                                                         легалізації виплати заробітної

                                                                                         плати та зайнятості населення

https://legalaid.gov.ua/