back

Проведення допорогових закупівель через електронну систему «ProZorro»

03 січня 2016

З метою створення конкурентного середовища у сфері державних закупівель, запобігання проявам корупції, розвитку добросовісної конкуренції з 01.08.2016 р. вступив у дію Закон України «Про публічні закупівлі». Всі процедури закупівель мають проводитись відповідно до діючого закону.

Метою цього Закону є забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвитку добросовісної конкуренції.

Закон застосовується до замовників за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт — 1,5 мільйона гривень; до замовників, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт — 5 мільйонів гривень.

Також ст.2 цього Закону визначено, що під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що вказаному  у вищевикладеному абзаці, замовники повинні дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, установлених цим Законом, та можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору.

          У разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг без використання електронної системи закупівель за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що вказаному  у вищевикладеному абзаці , замовники обов’язково оприлюднюють звіт про укладені договори в системі електронних закупівель відповідно до статті 10  Закону України «Про публічні закупівлі».

         Проведення електронних закупівель здійснюється через автономну систему електронних торгів «ProZorro» (www.prozorro.org), створену з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців.

         До системи приєднані 15 електронних торгівельних майданчиків, через які здійснюються електронні закупівлі:

- www.dz.prom.ua

- www.smarttender.biz

- www.e-tender.biz

- www.dzo.com.ua

- www.public-bid.com.ua

           - www.newtend.com/gos-zakupki. т.і.

        Протягом  2015-2016 рр. через систему електронних торгів «ProZorro» зареєстровано всі розпорядники бюджетних коштів, та всі сільські та селищні  ради.

         Відділом економічного розвитку та інвестиційної діяльності райдержадміністрації                                                            проводиться  щомісячний  моніторинг закупівель розпорядниками бюджетних коштів через систему електронних торгів «ProZorro».

        За підсумками 2016 р. через систему електронних торгів проводили закупівлі:  відділ освіти, відділ культури, туризму і релігій Прилуцької райдержадміністрації, центральна районна лікарня, Центр первинної медико-санітарної допомоги Прилуцького району, Прилуцька районна рада, Прилуцький районний територіальний центр соціального обслуговування, Прилуцька райдержадміністрація.

        Станом на 31.12.2016 року розпорядниками бюджетних коштів було оголошено 145 процедур закупівель через систему «ProZorro» допорогових закупівель 136. Успішно проведені: 77 закупівель, загальна сума економії по Прилуцькому району    становить 509,7 тис. грн.,  а саме:

 

Детальніше - Прозоро1.doc

https://legalaid.gov.ua/