back

Спадкування за законом

02 березня 2021

Питання  вступу у спадщину для спадкоємців є важливим та чітко регламентується законодавцем.  Досить часто після смерті людини у родини виникає безліч питань. Що робити, якщо заповіту нема або він недійсний ?      Що входить у спадщину? Хто входить до кола спадкоємців? На ці та інші питання відповідають юристи Прилуцького бюро безоплатної правової допомоги.

  Підставами спадкування за законом є: споріднення; родинні відносини; шлюб; усиновлення; перебування на утриманні спадкодавця не менше 5 років до його смерті.

  При спадкуванні за законом майно переходить до зазначених у законі спадкоємців відповідно до встановленої черговості, тобто кола осіб,  котрі спадкують одночасно.

  Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування в разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття .

  В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки  (ст. 1261 ЦК)

  У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері (ст. 1262 ЦК).

   У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

   У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як 5 років до часу відкриття спадщини. 

  У п'яту чергу спадкують інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно (двоюрідні внуки, двоюрідні племінники, двоюрідний дід та баба тощо).

  Держава стає спадкоємцем у таких випадках:


–у спадкодавця немає спадкоємців ні за законом, ні за заповітом;
–всі спадкоємці відмовилися від спадщини;
–всі спадкоємці позбавлені права на спадщину;
– ніхто із спадкоємців не прийняв спадщини.

  Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.
         

  Спадкоємець повинен прийняти спадщину чи відмовитися від неї протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини.  Свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом за місцем відкриття спадщини після закінчення шестимісячного терміну від дня відкриття спадщини.

  Якщо ви не знаєте, чи є інші спадкоємці, чи подали вони заяву і до якого нотаріуса, то для з’ясування цієї обставини, ви все одно повинні звернутися до нотаріуса. Оскільки нотаріуси користуються єдиною базою, то при отриманні від вас заяви нотаріус перевірить, чи відкрито спадкову справу іншим нотаріусом і повідомить вам, куди звернутися. Спадкову справу може вести тільки один нотаріус.

  У спадщину входять майно і майнові права, що належали померлій людині, за винятком:

  • Прав, пов’язаних з членством в юридичних особах (якщо інше не прописано в статуті);
  • Права на відшкодування шкоди, яку було завдано спадкодавцеві до смерті;
  • Права на аліменти, пенсії, допомогу, інші виплати. Тільки якщо суми зазначених виплат були перераховані на рахунок померлого до його смерті, спадкоємці мають право на їх отримання;
  • Особистих немайнових прав (наприклад, авторське право);
  • Інших прав та обов’язків, які були нерозривно пов’язані з померлим і не можуть бути передані іншим особам. Переліку таких прав і обов’язків в законодавстві немає.

  Важливим є те, що крім майна і прав, спадкоємці, які приймають спадщину, приймають також і борги померлого спадкодавця. Відмовитися від боргів і прийняти тільки права не можна.

  За отриманням консультацій та захистом своїх прав можна звернутися до Прилуцького бюро правової допомоги,  вул.Гімназична, 94, м.Прилуки (04637)-5-07-70,  а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103. Скористайся правничою вікіпедією WikiLegalAid : https://wiki.legalaid.gov.ua;

 

 


 

 

 

 

https://legalaid.gov.ua/