back

На Чернігівщині зупинено спробу незаконного відшкодування ПДВ  на суму 1,5 мільйони гривень

03 серпня 2021

На Чернігівщині зупинено спробу незаконного відшкодування ПДВ

 на суму 1,5 мільйони гривень

 

До уваги податкових аудиторів Головного управління ДПС у Чернігівські області потрапив суб’єкт господарювання, який займається виробництвом продуктів харчування та подальшою реалізацією цієї продукції за межі митної території України за нульовою ставкою ПДВ, при цьому отримує відшкодування ПДВ з бюджету України.

Підприємство заявляло, що купує сировину для виробництва готової продукції та перевозить її автомобільним транспортом у межах Чернігівської області від постачальника до складів, які знаходяться на території заводу-виробника.

Під час проведення документальної позапланової виїзної перевірки податківці встановили, що виписані постачальником на адресу заводу-виробника документи не підтверджують реальність проведення господарських операцій по придбанню частини сировини та не відповідають визначенню первинного документу, як це регламентує Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Насправді транспортні засоби не здійснювали рух від постачальника сировини до заводу-виробника та в зворотному напрямку.

Отже, при формуванні податкового кредиту з ПДВ підприємство здійснило оформлення первинних документів з постачання частини сировини, джерело походження якої не встановлено та, перевезення якої не здійснювалось. Підприємство-постачальник умисно формувало податкову вигоду для підприємства-виробника з метою ухилення останнім від сплати ПДВ та отримання бюджетного відшкодування з бюджету.

Наразі підприємству відмовлено у бюджетному відшкодуванні ПДВ з бюджету на 1,5 мільйони гривень.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

 

https://legalaid.gov.ua/