back

Проведено засідання робочої комісії з комплексної інвентаризації та утилізації непридатних до використання неопізнаних хімічних засобів захисту рослин

18 листопада 2021

Проведено засідання робочої комісії з комплексної інвентаризації та утилізації непридатних до використання неопізнаних хімічних засобів захисту рослин

 

З метою обліку, визначення умов та місць зберігання непридатних хімічних засобів захисту рослин задля зменшення техногенного навантаження на природу та попередження забруднення, 18 листопада під головуванням в. о. голови районної державної адміністрації Володимира ЧЕРНОВА, за участю державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області Алли Пташник, головного спеціаліста відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Катерини Мостіпан та головного фахівця відділу організації профілактичної роботи та цивільного захисту Прилуцького РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області Віталія Сердюкова проведено засідання робочої комісії з комплексної інвентаризації та утилізації непридатних до використання неопізнаних хімічних засобів захисту рослин.

На сьогодні в Прилуцькому районі залишається актуальною проблема знешкодження орієнтовно 148,3 тонни (без міста Прилуки) непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР), що залишаються безхазяйними після реорганізації аграрного сектору.

Місця зберігання безхазяйних пестицидів розташовані у 7 територіальних громадах (без м. Прилуки), всі вони перебувають у незадовільному стані та несуть собою загрозу забруднення небезпечними речовинами природних об’єктів, у тому числі підземних вод.

Ці речовини не лише отруйно позначаються на здоров’ї людей, але й поступово знищують природні екологічні системи, адже більшість сполук, що входять до їх складу, мають властивість накопичуватися у живих мікроорганізмах і несуть загрозу природним об’єктам.

У ході роботи комісії було обговорено умови та місця зберігання ХЗЗР, а також проблемні питання їх знешкодження. За результатами роботи комісії вирішили розробити графік проведення інвентаризації в розрізі старостинських округів територіальних громад району.

Підводячи підсумок, в. о. голови районної державної адміністрації Володимир ЧЕРНОВ, зазначив, що наразі ця проблема залишається критичною і поставити остаточну крапку в її вирішенні можливо лише за умови повного знешкодження непридатних пестицидів на спеціалізованих підприємствах. Однак, на сьогодні питання утилізації залишається відкритим, а пошук шляхів та джерел фінансування розв’язання цієї проблеми триває.

 

За інформацією відділу економічного та агропромислового розвитку, транспорту та зв’язку райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/