back

Онлайн – засідання робочої групи по питанню інвентаризації газорозподільних мереж

16 грудня 2021

 

 

          16 грудня відбулося засідання робочої групи в онлайн-форматі з представниками територіальних громад району по питанню інвентаризації газорозподільних мереж та їх складових у Прилуцькому районі.

У ході зустрічі було обговорено проблемні питання, що стосуються забезпечення пошуку первинних документів щодо спорудження газорозподільних мереж, їх місця прокладання, джерел фінансування тощо.  

Проінформовано про те, що 14 грудня  в Іванівській сільській раді Чернігівського району проведено громадське слухання,  15 грудня в Чернігівській обласній державній адміністрації - «круглий стіл»  щодо інвентаризації та передачі газових мереж у власність територіальних громад.

У результаті цих зібрань вбачається два варіанти вирішення щодо інвентаризації газопроводів та передачі у власність громад. Перший варіант - громада може залишити мережі в користуванні ПАТ «Чернігівгаз», заключивши договір господарського відання, згідно якого можна чітко передбачити зобов’язання підтримувати газогони у нормальному стані, оперативно і без зволікань реагувати на аварійні ситуації, і, звичайно, припинити практику необґрунтованого відключення абонентів. Другий варіант – передати газопроводи у користування іншому ліцензіату (для обслуговування мереж потрібна ліцензія), який запропонує вигідніші умови – нижчу ціну за транспортування, вкладання коштів у модернізацію, якісний клієнтський сервіс. Ці два варіанти передбачать: розуміння громадою, що газопроводи є її власністю; розуміння, куди йдуть кошти, хто сплачує за транспортування газу.

          В ході засідання представники громад району мали можливість надати свої пропозиції щодо віднайдення визначених документів, їхнього аналізу, що передували створенню та введенню в експлуатацію ГРМ, та мали можливість отримали аргументовані відповіді з вище зазначених питань.

Підводячи підсумки засідання  було наголошено про продовження роботи щодо віднайдення документації для забезпечення в подальшому встановлення підстав спорудження (будівництва) газорозподільних мереж та їх складових в Прилуцькому районі та інформації про факти їхньої передачі.

 

 

За інформацією відділу містобудування,

архітектури та житлово-комунального

господарства райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/