back

29 жовтня 2014

На Чернігівщині створено умови для вільного функціонування ЗМІ усіх форм власності

Про це доповіли 28 жовтня на засіданні колегії Державного комітету телебачення та радіомовлення України представники Чернігівської обласної державної адміністрації.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА діє у межах існуючого правового поля, забезпечує системну комунікацію населення та органів влади. ОДА сприяє діяльності ЗМІ та видавничих підприємств. Також, здійснюється відповідне реагування на випадки порушення законодавства. Окремий напрям роботи — комунікація та задоволення інформаційних потреб жителів прикордонних з Російською Федерацією районів області.

Зазначений структурний підрозділ віднедавна є не лише носієм інформації, а і сам створює нові проекти. Як результат — налагоджено систему координації діяльності інформаційних служб ОДА, РДА та МВК, територіальних підрозділів ЦОВВ, правоохоронних органів та навіть військового комісаріату. У партнерстві з «Асоціацією регіональних ЗМІ» окремі події та заходи в ОДА забезпечено прямою трансляцією у мережі Інтернет. Створено офіційну сторінку облдержадміністрації в мережі Facebook та відеосервіс Youtube.

Варто зазначити, що в інформаційному просторі Чернігівської області представлені електронні та друковані засоби масової інформації, видавництва і видавничі організації, підприємства поліграфії і книгорозповсюдження.

Зокрема, у регіоні 32-і юридичні особи мають ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Серед місцевих телеорганізацій, що мовлять в аналоговому стандарті, лідерами за площею покриття є Чернігівська ОДТРК та ТРА «Новий Чернігів».

Цифровим телевізійним мовленням охоплено, за різними оцінками, від 60 до 90 % території області. У такому стандарті мешканці області мають змогу переглядати програми 32 телемовників.

З радіомовленням ситуація дещо складніша. Це пов’язано з руйнуванням мережі саме проводового радіомовлення. Тому фактично в області здійснюють радіомовлення 10 місцевих радіоорганізацій з 17-ти зареєстрованих.

Перспективним шляхом відновлення зазначеної форми інформування є перехід до ефірних трансляцій, що в області уже практикується.

Також, для покращення теле- та радіосигналу у районах прикордонних з Республікою Білорусь та Російською Федерацією необхідно завершити будівництво телевежі у Ніжині та встановити — у Любечі.

Доволі продуктивно в області працюють друковані ЗМІ. Зокрема, регулярно в області виходить 74 інформаційні видання. Загальний разовий тираж — близько 860 тисяч примірників.

З 57-ми суб’єктів видавничої справи Чернігівщини 7 зареєстровані як видавці, по 6 — як виготівники та розповсюджувачі видавничої продукції. Поєднують кілька видів діяльності на 38-и підприємствах області.

Для стимулювання видавничої сфери в області діє Програма підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012–2015 роки. Книги, випущені в рамках даної програми, безкоштовно передаються бібліотечним та музейним, навчальним закладам області, розповсюджуються на презентаційних заходах, використовуються у виставковій діяльності. Надається практична підтримка авторам у виданні книжок. Департамент допомагає шукати спонсорів, забезпечує комунікацію між авторами, видавцями, меценатами та бібліотеками. Також, на прохання авторів, проводяться презентації видань.








Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю

облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/