back

12 листопада 2014

Хід виконання Програми економічного і соціального розвитку району за підсумками 9 місяців має позитивну динаміку

Підсумки економічного і соціального розвитку району по наявних та очікуваних показниках 9 місяців 2014 року були розглянуті на розширеному, спільному з Президією районної ради, засіданні Колегії райдержадміністрації, яке провів голова райдержадміністрації Іван Тютюнник 7 листопада ц.р. Результати роботи господарського комплексу району свідчать про позитивну динаміку економічного розвитку та покращення низки показників, які впливають на умови життєдіяльності населення.

На цьому наголосив керівник, підводячи підсумки розгляду питання, зазначивши, що, незважаючи на непростий час, суб’єктами господарювання, мешканцями населених пунктів забезпечено в районі стабільність, добрі результати отримано в галузі сільськогосподарського виробництва, забезпечено належне функціонування соціальної сфери. А тому й надалі кожен має відповідально працювати на своєму робочому місці, тоді буде розвиватись район, в Україні стабілізується ситуація, зростатиме добробут людей.

Сільське господарство

Визначальний вплив на формування позитивної динаміки валового регіонального продукту має сільське господарство, яким за січень - вересень вироблено валової продукції по сільськогосподарських підприємствах на 360,4 млн. грн., що складає 100,6% до показника минулого року.

Сільськогосподарськими підприємствами намолочено ранніх зернових 52,9 тис. тонн при урожайності 36,1 ц/га. Завершується збирання кукурудзи на зерно та цукрових буряків.

Під урожай 2015 року посіяно 12,2 тис. га озимих зернових.

В галузі тваринництва налічується 6225 голів ВРХ (88,8 % до Програми економічного і соціального розвитку), в т. ч. корів – 2029 голів (92,1% програмного показника); свиней – 22258 гол. (120,3% до Програми економічного і соціального розвитку).

Валове виробництво молока складає 8200 тонн, (70,0% виконання програмного показника). Надоєно від однієї корови по 4139 кг молока (70,3% виконання програмного показника). Вироблено м’яса 2778 тонн, що становить 85,4% виконання програмного показника, реалізовано м’яса 2360,6 тонн, що становить 92,9 % виконання програмного показника.

Обсяги промислового виробництва за січень – вересень поточного року склали 178,8 млн. грн. і становлять 85,8% показника минулого року. Всі промислові підприємства зменшили обсяги виробництва в порівнянні з минулорічним показником.

Торгівельне обслуговування населення забезпечується закладами приватного бізнесу та споживчої кооперації, які налічують 230 об’єктів торгівлі та 21 об’єкт громадського харчування.

Суб’єктами господарювання галузі торгівлі забезпечено зростання обсягів роздрібного товарообігу, який за звітний період склав 209,8 млн. грн. (за всіма каналами реалізації), що на 16,6 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Основним колом звітуючих підприємств за січень – вересень 2014 року реалізовано послуг на суму 22,5 млн. грн.

Розвиток малого бізнесу

Протягом 9 місяців 2014 року зареєстровано 9 суб’єктів підприємницької діяльності – юридичних осіб і їх зараз, за винятком фермерських господарств, налічується 107. Суб’єктів господарювання – фізичних осіб зареєстровано 60, за винятком скасованих, їх кількість становить 972.

Продовжує працювати Центр надання адміністративних послуг за принципом «Єдиного вікна».

Транспорт та зв’язок

Послуги по перевезенню населення надаються 14 приватними перевізниками на 29 маршрутах.

Продовжує розвиватись комп’ютерний зв’язок. Широко впроваджується по району послуга безпарольного доступу до мережі Інтернет, збільшується чисельність абонентів.

В галузі будівництва та дорожнього господарства

На капітальний та поточний ремонт доріг комунальної власності до районного бюджету за 9 місяців надійшло 599,5 тис. грн. державних субвенцій, з яких 384,6 тис. грн. капітальних видатків, 214,9 тис. грн. на поточний ремонт та утримання доріг комунальної власності.

Роботи виконувались на дорогах Крутоярівської, Бубнівщинської, Білорічицької, Охіньківської, Білошапківської, Сухополов’янської, Смоської, Дідовецької, Удайцівської сільських та Ладанської, Малодівицької селищних рад, на що використано 81,8 тис. грн., з них проплачено 74,2 тис. грн.

Житлове будівництво в районі ведеться за рахунок власних коштів населення. За три квартали 2014 року в експлуатацію було введено 4 будинки, загальною площею 0,28 тис. м2. Згідно з проведеною інвентаризацією житла, яке будується, встановлено, що на даний час в стадії будівництва перебуває 47 житлових будинків.

В районі реалізується Програма підтримки індивідуального будівництва на селі «Власний дім».

В галузі житлово-комунального господарства основна частина послуг надається на території селища Ладан підприємством «Водоканал». Підприємством проводиться робота по зменшенню дебіторської заборгованості населення та покращенню платіжної дисципліни. З початку року ситуація з розрахунками за спожиті послуги має тенденцію до покращення.

З бюджету селищної ради виділені кошти на придбання покрівельних матеріалів для ремонту дахів багатоповерхових житлових будинків, орієнтовною площею 1000 м2 та вишуковуються можливості проведення позабюджетного фінансування на виконання робіт.

Інноваційно-інвестиційна діяльність

За підсумками 6 місяців 2014 року підприємствами та організаціями району освоєно 22,9 млн. грн. капітальних інвестицій. За видами економічної діяльності переважають капітальні вкладення, спрямовані у сільське господарство. Обсяг капітальних інвестицій у розрахунку на одиницю населення становить 620,9 грн.

На території району реалізуються значимі інвестиційні проекти, яким забезпечено адміністративний супровід:

- будівництво елеватора потужністю 60 тис. тонн у с. Обичів, ТОВ «Малодівицьке хлібоприймальне підприємство»;

- будівництво тваринницького комплексу по вирощуванню і відгодівлі свиней на 800 голів у с. Обичів, ТОВ «Прилуки - Гарантбуд»;

- будівництво ферми великої рогатої худоби на 340 корів безприв`язного утримання в с. Білорічиця, ТОВ «Крок-УкрЗалізБуд»;

- будівництво цеху з виробництва м’ясних виробів потужністю 500 тонн в рік у с. Лісові Сорочинці, ТОВ «Прилуцький хлібодар»;

- будівництво Прилуцького екстракційного заводу для одночасного зберігання олійних культур 100 тис. тонн та 80 тис. тонн зернових в с. Івківці, Агропромислової компанії «Кернел».

Групою підприємств «Пожспецмаш» постійно розширюється ринок збуту та освоюються нові види продукції. В 2013 році освоєно 6 видів продукції, один із них новий для ринку (аварійно рятувальний автомобіль важко – евакуаційний табір на 120 осіб). Також підприємствами виробляється бункер – накопичувач, перевантажувач та окремі запчастини до сільськогосподарської техніки.Реалізовано продукції на 31,4 млн. грн.

Соціальна сфера

За рахунок субвенції з Державного бюджету протягом 9 місяців 2014 року надано пільг по всіх видах послуг на суму 4,8 млн. грн., призначено різних видів допомог 3083 сім'ям на загальну суму 23,7 млн. грн. Сума призначених допомог збільшилась на 17,9%, що обумовлено збільшенням розмірів державних соціальних гарантій. Всі призначені допомоги виплачуються своєчасно та в повному обсязі.

В територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) станом на 01.10.2014 року перебуває на обліку 2879 громадян району: 1366 осіб похилого віку обслуговуються соціальними робітниками вдома. 26 громадян району постійно проживає в стаціонарному відділенні територіального центру.

Заробітна плата та ринок праці

Спостерігається поступове підвищення середнього рівня заробітної плати. За оперативними даними, середньомісячна номінальна заробітна плата 1 штатного працівника району за січень - вересень 2014 року становила 2360 грн., що на 8,1 % більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

За 9 місяців ринок праці поповнили 768 мешканців району. З початку року створено 205 робочих місць або 62,1% від запланованого Програмою зайнятості, з них: за трудовими договорами – 136 робочих місць (66,4 %); фізичними особами - 69 робочих місць (33,6 %).

Здоров’я населення

Станом на 1 жовтня 2014 року у районі проживало 36,7 тис. осіб. Демографічна ситуація є непростою. В стаціонарах району проліковано 6306 хворих, в тому числі 745 дітей. Забезпеченість населення стаціонарними ліжками по району 75,1 одиниць на 10 тис. населення. Впроваджені денні стаціонари (50 ліжок) та стаціонари вдома.

17 лікарів загальної практики сімейної медицини надають медичну допомогу 35,9 тис. жителям району, що складає 98,1% від усього населення району.

Забезпеченість медичними кадрами задовільна, і складає: лікарями – 21,2 на 10 тис. населення, середніми медичними працівниками – 76,8 на 10 тис. населення.

З метою наближення спеціалізованої медичної допомоги до населення проводяться планово – консультативні щотижневі виїзди 8 районних фахівців в амбулаторії та ФАПи. Протягом року здійснено 171 виїзд, під час яких оглянуто 21333 особи.

Витрати бюджетних коштів в розрахунку на 1 жителя складають 501,3 грн.

З метою виявлення хворих на туберкульоз методом флюорографічного обстеження оглянуто 4379 осіб.

Продовжує функціонувати благодійний фонд „Лікарняна каса”, в якому налічується 4114 членів або 11,2% до всього населення району. За рахунок лікарняної каси проліковано 773 хворих, середня вартість лікування одного хворого коштує 342,0 грн.

Освіта

Дошкільна освіта в районі здійснюється в 21 дошкільному навчальному закладі, де здобувають освіту 650 вихованців, що складає 46% від загальної кількості дітей дошкільного віку. В даний час проводиться реконструкція приміщення дошкільного навчального закладу в селі Замістя.

Функціонує 31 загальноосвітній навчальний заклад, 2 позашкільні заклади: районний Будинок школяра, дитячо – юнацька спортивна школа та Малодівицький НВК.

Кількість учнів по району становить 2555 осіб. Низька наповнюваність класів 11,7 у 2014- 2015 навчальному році приводить до збільшення витрат на одного учня.

Впродовж нового навчального року у районі функціонує п’ять опорних шкіл, у яких обладнані сучасні кабінети, 100% учнів цих шкіл охоплені профільним навчанням. На базі чотирьох опорних шкіл працюють районні позашкільні заклади ДЮСШ, РБШ.

Гарячим харчуванням охоплено 2300 учнів (всі бажаючі), що становить 90,0% від загальної кількості. Безкоштовним харчуванням охоплені всі діти пільгових категорій: учні початкової ланки (1034 чол.), 119 дітей пільгових категорій.

До 18 базових шкіл з 34 населених пунктів організовано 100% регулярний підвіз учнів, які проживають за межею пішохідної доступності.

У 15 школах організовано профільне навчання, яким охоплено 90,6% старшокласників.

В школах району налічується 264 комп’ютери, 24 НКК (9,7 учнів на одне комп’ютеризоване місце). До мережі Інтернет підключено 31 ЗНЗ та МНВК. Всі навчальні заклади району активовані та приєднані до освітньої мережі «Щоденник», впроваджена система ІСОУ у всіх ДНЗ та ЗНЗ району.

Культура

Культурне обслуговування в районі здійснюють 42 клубних, 42 бібліотечних заклади та одна музична школа в смт. Ладан.

В районі діє 184 клубних формування, з них 156 аматорських колективів художньої самодіяльності. Бібліотечне обслуговування населення здійснює централізована бібліотечна система. При бібліотеках діє 21 клуб за інтересами. За 9 місяців поточного року бібліотеки району придбали 4073 примірники літератури (71,8 тис. грн.), з них для дітей та молоді - 452 примірники (10,6 тис. грн.). За 9 місяців поточного року надано платних послуг на суму 21,5 тис. грн.

За матеріалами відділу економічного розвитку

райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/