back

14 листопада 2014

Усім миром проти випалювання рослинних решток

Спалювання сухої трави, листя, залишку рослин на полях та городах вже стало невід’ємною ознакою осені. Цьогоріч у зв’язку із теплою та сухою погодою, що встановилась на території Чернігівської області, у екологічних системах склався високий 4 клас пожежної небезпеки. Та, незважаючи на це, в населених пунктах, на сільгоспугіддях продовжується спалювання рослинних решток, листя. Досить часто випалювання сухої рослинності стає неконтрольованим, і тоді горять природні ландшафти, торфовища, що становить особливо велику загрозу навколишньому середовищу, адже це отруює і знищує навколо все живе.

Шкідливість випалювання рослинних решток, як для здоров’я людини, а й для оточуючого середовища, відома. На цьому наголошують і екологи, і лікарі, і пожежники. Вони системно закликають громадян не палити сухе листя, рештки рослин, нагадують про наслідки, які це може спричинити.

На території Прилуцького району останнім часом реєструється чимало пожеж, не так давно горіли сухі заплави Удаю, то в одному, то в іншому місці сухими болотами розповзались язики полум’я. Рятувальники локалізували осередки загорання. Тому маємо пам’ятати, що за умов сухої погоди розпалене багаття, кинутий непогашений сірник або недопалок можуть стати причиною великого лиха.

Держекоінспекція у Чернігівській області, Державна служба надзвичайних ситуацій в області, місцеві органи влади закликають населення не робити подібних вчинків і знайти альтернативу спалюванню рослинності та різних видів відходів. Бути обережними, не порушувати законодавства України, та бути свідомими і обачливими під час відвідування лісів, не допускати пожеж в лісах, заплавах річок, біля боліт. Бо в нашому районі є родовища торфу, а саме найбільшу частку у структурі забруднення повітря складають речовини, що виділяються під час горіння торф’яників. Цей дим і смог розповсюджуються на багато кілометрів, а погасити торф’яні поля складно. Ускладнює ситуацію посушливі літо та осінь, відсутність води в меліоративних каналах.

Звертаючись до жителів області, у випадку виявлення фактів спалювання рослинності чи її залишків на території області Держекоінспекція у Чернігівській області просить повідомляти за телефонами гарячої лінії: (04622) 65-13-62; 4-23-73.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/