back

25 листопада 2014

Соціальний захист переселенців у Прилуцькому районі

З метою соціальної підтримки громадян, які прибувають з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції на територію Прилуцького району, та посилення гарантій реалізації їх прав і свобод розпорядженням голови Прилуцької райдержадміністрації від 15.07.2014 року № 301 створено районний штаб для вирішення проблемних питань, пов'язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції в Прилуцький район Чернігівської області.

Відкрито «гарячі» телефонні лінії для координації роботи щодо надання роз’яснень переселенцям про можливість отримання соціальної підтримки та забезпечення тимчасовим житлом переселенців з Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, Донецької та Луганської областей. Координатор діяльності районного штабу - управління соціального захисту населення райдержадміністрації

Станом на 21.11.2014 року районним штабом обліковується 279 громадян, що прибули на постійне чи тимчасове місце перебування на територію району із тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції (з них 33 особи вибули з Прилуцького району). Із загальної кількості переміщених осіб налічується 5 багатодітних родин, яких охоплено послугами соціального супроводу. Звернулося із заявами на продовження соціальних виплат за новим місцем перебування 23 особи, з них 18 особових справ переведено до управління і виплачуються допомоги, 5 заявників виїхали за межі Прилуцького району.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року № 509 «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації забезпечено ведення Єдиної інформаційної бази даних про взяття на облік осіб, які переселяються на територію району. Станом на 21.11.2014 року до Єдиної інформаційної бази включено 125 осіб зазначеної категорії громадян, яким оформлено та видано 125 довідок про взяття на облік особи, що переміщується з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації станом на 21.11.2014 року прийнято 53 заяви від громадян даної категорії. 19 листопада щомісячну грошову допомогу для покриття витрат на проживання вже отримало 17 родин (43 особи).

Систематично між управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації, Прилуцьким міськрайонним центром зайнятості та Управлінням Пенсійного фонду України в м. Прилуках та Прилуцькому районі здійснюється обмін інформацією щодо громадян, які переселяються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції на територію Прилуцького району.

В Управлінні Пенсійного фонду України в м. Прилуках та Прилуцькому районі обліковується 127 вимушених переселенців, яким забезпечено переведення пенсійних справ з метою виплати пенсії за місцем тимчасового проживання.

Прилуцьким міськрайонним центром зайнятості з метою забезпечення підтримки громадян, які переселяються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна робота щодо умов реєстрації, перереєстрації та отримання соціальних послуг у центрі зайнятості. Станом на 21.11.2014 року до Прилуцького МРЦЗ звернулося 17 громадян з числа переселенців, які прибули на територію Прилуцького району, з них 3 працевлаштовано, видано направлення для можливого працевлаштування 4 особам та 10 громадян даної категорії отримали консультаційні та профорієнтаційні послуги.

З числа внутрішньо переміщених осіб 23 дітей влаштовано до 13 загальноосвітніх навчальних закладів району та 3 дітей влаштовано до дошкільних навчальних закладів. Всі діти даної категорії забезпечені безкоштовним харчування у навчальних закладах. Одна дитина із числа тимчасово переміщених осіб є учнем Прилуцького професійно-технічного ліцею.

З метою максимального охоплення дітей даної категорії оздоровчими та відпочинковими послугами спеціалістом райдержадміністрації з питань сім’ї, молоді та спорту здійснюється робота щодо ведення обліку дітей вимушених переселенців.

Надання невідкладної, амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги переселенцям з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції здійснюється на загальних підставах. Всі діти з числа тимчасово переміщених осіб взяті на облік амбулаторіями загальної практики сімейної медицини.

Всі особи зазначеної категорії забезпечені житлом, придатним для проживання в осінньо-зимовий період. Районним штабом з вирішення проблемних питань, пов'язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції в Прилуцький район Чернігівської області сформовано перелік наявного житла в розрізі сільських, селищних рад для постійного або тимчасового проживання переселенців з тимчасово окупаваної території та районів проведення антитерористичної операції.

З метою виявлення незареєстрованих на території району вимушених переселенців, які виїхали з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, а також моніторингу потреб цієї категорії громадян розпорядженням голови райдержадміністрації № 369 від 11.09.2014 року створено тимчасово діючу моніторингову групу з аналізу потреб вимушених переселенців Прилуцького району. Моніторингова група у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України, а також розпорядженнями обласної та районної державних адміністрацій. Основним завданням Моніторингової групи є здійснення заходів, спрямованих на психологічну, соціальну та економічну адаптацію вимушених переселенців та узагальнення інформації про їх потреби.

На виконання доручення голови райдержадміністрації № 2.2-06/35 від 09.09.2014 року виконавчими комітетами сільських та селищних рад Прилуцького району створено місцеві тимчасово діючі моніторингові групи, затверджено їх склад та порядок роботи. Інформацію про роботу діяльності місцевих моніторингових груп за встановленою формою разом з анкетами виявлених незареєстрованих переселенців, відповідно до доручення, сільські та селищні ради повинні подавати райдержадміністрації щомісяця до 30 числа.

Станом на 21.11.2014 року всього заповнено незареєстрованими переселенцями 23 анкети, надані місцевими тимчасово діючими моніторинговими групами. Проблемних питань під час виявлення даної категорії громадян не виявлено. Разом з цим повідомляємо, що моніторинговими групами виявлено всього 29 внутрішньо переміщених осіб, які відмовилися надавати про себе будь-які відомості.

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/