back

27 листопада 2014

Наслідки неофіційного працевлаштування та заробітної плати « в конверті»

«На сьогоднішній день досить багато випадків, коли працівники підприємств, установ, організацій працюють без оформлення трудових відносин та отримують заробітну плату « в конверті», - зазначає в.о. начальника Прилуцької ОДПІ Владислав Вертипорох.

Якщо працівник отримує заробітну плату « в конверті», а роботодавець не сплачує за нього страхові внески до Пенсійного фонду, то цей період не зараховується до страхового стажу найманого працівника та, відповідно, не нараховується під час визначення розміру пенсії, через що пенсія буде меншою, ніж повинна бути.

Існує багато випадків, коли наймані працівники отримують офіційну зарплату на рівні мінімальної або меншу за мінімальну, а решту зарплати – у «конверті». Це явна ознака прихованої зайнятості, коли людей оформлюють на роботу погодинно, проставляючи їм у табелі обліку робочого часу 2 або 4 години, тоді як вони працюють по 8 та більше годин на день. Відповідно їм нараховують зарплату за 2 або 4 години, а решту платять в конверті. Таким чином, роботодавці порушують права і гарантії своїх працівників.

Посадовець звертає увагу, що у разі відмови роботодавця оформити трудові відносини та при наявності фактів виплати заробітної плати в «конверті» мешканці м. Прилук та Прилуцького району можуть звернутися до Центру обслуговування платників Прилуцької ОДПІ, який знаходиться за адресою м. Прилуки, вул. Київська, 214; телефон для консультацій (04637) 5-38-12.

За інформацією Прилуцької ОДПІ

https://legalaid.gov.ua/