back

01 грудня 2014

Відзначили 23-у річницю Всеукраїнського референдуму

1 грудня, у день 23-ї річниці Всеукраїнського референдуму, який підтвердив Акт проголошення незалежності України, в районі пройшла низка заходів на відзначення цієї знакової події в історії держави.

Інформаційним часом, присвяченим даті 1 грудня 1991 року, коли український народ свою переконливою волею – 90,3 відсотками голосів сказав «Так» державній незалежності нашої держави, розпочалась щотижнева нарада в райдержадміністрації, яку провів голова райдержадміністрації Іван Тютюнник.

Також до цього дня в закладах освіти та культури проведені тематичні культурно-просвітницькі заходи. Основним лейтмотивом заходів стала констатація того, що історичне рішення підтримали в усіх 27 адміністративних регіонах. А це 24 області, 1 автономна республіка, та 2 міста зі спеціальним статусом – Київ та Севастополь. Найбільше громадян підтримали Акт проголошення незалежності України в Тернопільській області (98,67%), Івано-Франківській (98,42%), далі Львівська (97), Волинська, Хмельницька, Черкаська (96), майже 96 - Рівненська, 95,52 – Київська, 95 – Вінницька, Житомирська. Полтавська; майже 94 – Кіровоградська, Чернігівська (93,74); близько 93 відсотків – Чернівецька, м. Київ, Сумська, Закарпатська. Понад 90 відсотків громадян підтримали незалежність України в Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській, 89 – у Миколаївській; 86 – у Харківській ; 85 – в Одеській. Області Донбасу виглядали так: Донецька область - 83,90%; Луганська область - 83,36%; І в Криму: Севастополь - 57,07%; Кримська АРСР - 54,19%. Це був справді переконливий результат. І тоді одразу після цієї події 2 грудня 1991 р. незалежність України була визнана Польщею та Канадою, а пізніше всією світовою спільнотою. Так, за свідченням українських правознавців, лише у період з 1 грудня 1991 р. до 31 січня 1992 р. Україну як суверенну незалежну державу визнали понад 100 країн світу.

Прилуччина була надзвичайно активною у прийнятті рішення щодо підтримки державної незалежності України на Всеукраїнському референдумі: 96,1 відсотки виборців району з 95,8%, які взяли участь у голосуванні, засвідчили свою високу громадянську позицію, своє прагнення будувати самостійну українську державу. У місті Прилуки взяли участь у голосуванні 84,6% громадян, підтримали незалежну українську державу 93,7 %.

Всі ці 23 роки, незважаючи на проблеми, Україна творила свою державу. Вона стала відомою у світі країною. Сьогодні в Україні діють 102 представництва іноземних держав та міжнародних організацій. Сама Україна представлена у світі 119-ма закордонними установами, є членом понад 90-а міжнародних організацій і найголовніше визначену важливу мету розвитку – членство в Європейському Союзі. Функціонування держави визначено Основним законом – Конституцією. Впроваджено повноцінну національну валюту – гривню. Україна має свої символи: герб, прапор, гімн і державну мову. І ми вклоняємось цим нашим святиням.

Тоді у дев’яносто першому переважна більшість громадян трактувала незалежність так: тепер будемо жити краще, але це лише соціальний погляд на значення незалежності. За минулі роки ми не досягли тієї стабільності, яка б забезпечила гідне життя громадян. Сьогодні у нас розбалансована економіка, фінансова криза, анексований Крим, військові дії на сході держави. Розростання до жахливих меж корупції у владних ешелонах, у судовій системі, забюрократизованість, небажання влади чути голос народу вже не раз давало поштовх до революційних подій: Помаранчева революція 2004 року, революція Гідності 2013, річниці яких ми згадували нещодавно у День Гідності та Свободи. Їх результатом стало: зрілість громадянського суспільства, яке здатне контролювати владу. Це особливо важливо.

Сьогодні, знаходячись у непростій ситуації, маючи багато проблем і викликів, українське суспільство має й багато уроків: головний з них у тому, що досягнення самі не приходять, потрібні спільні зусилля усієї нації, всього народу.

В даний час ми в очікуванні реформ, а вони потрібні, як операція хворому – без шокової терапії не обійтись. Маємо й позитиви сьогоднішнього суспільства: патріотизм, висока ступінь національної свідомості. Потрібна лише воля і здатність законотворців, високопоставлених державних менеджерів оперативно приймати ті рішення, які будуть прийняті суспільством. І тоді найважчі проблеми сьогодення: зовнішня агресія сусідньої Росії, внутрішні негативні прояви, серед яких особливо небезпечний сепаратизм, тероризм, бідність, соціальна несправедливість, породжені нездатністю системи вирішувати питання всієї української громади, інші негативи суспільних відносин крок за кроком, не так, мабуть, швидко, як хотілось би, будуть вирішені. Але кожен з нас, кожен громадянин має бути учасником цього процесу.

І підсумком відзначення цієї дати сьогодні має бути розуміння того, що лише народ у своїй єдності, згуртованості здатен вирішити будь-які виклики сучасності. Бо про свій потенціал український народ заявив 1 грудня 1991 року на Всеукраїнському референдумі на підтримку незалежності України.

Згадуючи подію 1 грудня 1991 року, бажаючи цього дня один одному Миру, Добра і Злагоди, Віри й Оптимізму, ми назавжди закарбовуємо в історію України світлий день волевиявлення народу жити у власній державі, до якої він ішов тернистим шляхом свого буття.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/