back

09 грудня 2014

В районі будуть вшановані учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

10 листопада 2006 р. Указом Президента України було засновано пам’ятну дату — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначається в Україні 14 грудня. Цей день вибрано не випадково - було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. 14 грудня, як і в день 26 квітня, коли на ЧАЕС сталася найбільша в історії атомної енергії аварія, Україна не лише згадує катастрофу планетарного масштабу, а вшановує тих людей, які пройшли через усі кола ядерного пекла, закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС.

За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишилось лише одне – найглибша повага до людей, які рятуючи українців, а також народи інших країн від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим – своїм здоров’ям і життям.

В ці дні, вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину пошани всім ліквідаторам аварії. Адже їх героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, віддавши своє життя задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь.

У Прилуцькому районі з 1994 року померли 80 осіб ліквідаторів І та ІІ категорій, і лише в 2014 році їх відійшло у вічність дев’ятеро. Сьогодні в районі проживає 7 вдів ліквідаторів, 53 учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І категорії, які в перші ж дні стали на боротьбу з мирним атомом, 125 учасників ліквідації аварії ІІ категорії та 37 – третьої.

Відповідно до затвердженого головою райдержадміністрації Іваном Тютюнником плану заходів до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 12 грудня в райдержадміністрації пройде засідання круглого столу з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, де буде обговорено коло питань, щодо соціального захисту ліквідаторів, їх медичного обслуговування, будуть відзначені громадські активісти. До цієї дати виховні, інформаційно-просвітницькі заходи пройдуть у навчальних закладах, бібліотеках, закладах культури. До пам’ятних знаків жертвам аварії на ЧАЕС в смт Ладан, Линовиця за участі представників влади, ліквідаторів будуть покладені квіти.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/