back

18 грудня 2014

Благодійники Прилуччини: збагачуємо життя доброчинністю

Вже всьоме на початку грудня проводиться обласний конкурс «Благодійник-2014 року» імені меценатів Тарновських, який щороку засвідчує прагнення наших земляків робити доброчинні справи.

12 грудня, напередодні Дня благодійництва, в Чернігові відбулась урочиста церемонія нагородження меценатів року. Усіх тих, хто подає руку допомоги людям, які її потребують, сприяють у вирішенні соціально важливих проектів. І таких справ не злічити. Особливо важливим стало волонтерство, коли значна частина громадян підставили плече державі, військовослужбовцям сил АТО, переселенцям.

В нашому районі доброчинність, волонтерство – справа не нова. Щирі, чутливі мешканці району вже давно допомагають один одному. Прикладів безкорисної роботи, підтримки ветеранів, самотніх людей, інвалідів, сиріт є чимало. А цьогорічний рух територіальних громад «Україна – понад усе», окремих громадян по підтримці військовослужбовців-земляків став важливою добротворчою справою. Вся районна громада збирала допомогу для військовослужбовців. Особливу роботу по організації допомоги землякам, надання послуг зробили і продовжують робити волонтери: Лазоренко Людмила Володимирівна, Литвиненко Євген Михайлович (обоє смт Линовиця), Стеценко Святослав Васильович (смт Ладан), підприємець Степаненко Сергій Володимирович, багато інших.

Уся чисельна громада Чернігівщини отримала Подяку від в. о. голови облдержадміністрації Сергія Журмана за величезний вклад у допомогу Українській армії, членам родин загиблих та поранених, вимушеним переселенцям. Ця символічна відзнака стала символом єдності нашого краю. Наші земляки своєю небайдужістю, чуйністю та добротою щоденно доводять — українці спроможні об’єднатися навколо біди, щоб спільно її здолати.

Серед номінантів цьогорічного конкурсу «Благодійник-2014 року» імені меценатів Тарновських, представники Прилуцького району, які роблять важливий внесок у розвиток Прилуччини.

В номінації “Благодійник року – регіональна бізнес структура“ - ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний» - єдине в області підприємство цукрової галузі. Подання на підприємство зробила Линовицька селищна рада, акцентувавши на значному внеску цукрокомбінату у соціальний розвиток селища. Лише цього року цукрокомбінат надав допомогу на ремонт будинку культури в смт Линовиця 75 тис. грн. А отже тепер линовичани мають де проводити дозвілля, відзначати свята в оновленому закладі.

Не менш важливою стала допомога цукрокомбінату Линовицькій загальноосвітній школі. Це 10 тис. грн. – для придбання борцівського килима “Татамі”, 22 тис. грн. – для інших потреб школи. Линовичани вдячні ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний» за співпрацю і підтримку селищної громади.

В номінації «Благодійник – приватна особа» дипломом відзначено діяльність БФ Миколи Макаренка, який уже понад 12 років діє в Охіньківській загальноосвітній школі. Його засновник – випускник школи 1951 року, доктор біологічних наук, академік Аерокосмічної академії, заслужений діяч науки і техніки України Микола Васильович Макаренко.

Мета Фонду - утвердження гуманізму та милосердя в суспільстві, сприяння розвиткові освіти і науки, виявлення серед школярів талановитої творчої молоді та допомога їй. Благодійник поклав на рахунок охіньківських школярів пристойну суму, а тепер щороку вони ділять між собою відсотки.

Унікальність Охіньківського шкільного благодійно-заохочувального Фонду в тому, що це єдиний благодійний фонд, який діє на освітянських теренах Прилуччини. Він є справжнім стимулом для охіньківських школярів. Щороку грошова сума Фонду зростає за рахунок банківських відсотків та нових вкладів засновника фонду. Якщо в 2004 році сума стипендій становила 900 гривень, в 2005 році – 1710 гривень, то в 2014 році вже 9200 гривень.Ці кошти 1 вересня на урочистій лінійці були вручені 28 школярам, п’яти педагогам за підготовку переможців обласних олімпіад та спортивних змагань.

Тепер у навчальній діяльності учні вбачають повсякденну добросовісну працю. Але підхід до цього справедливий, диференційований.

Благодійністю Макаренко М.В. займається з 2002 року. У 2004 році за благодійну діяльність нагороджений орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня.

Охіньківчани вдячні своєму земляку Миколі Васильовичу Макаренку за такі добрі справи, гордяться ним. Адже це людина з Великої літери. Доктор біологічних наук, професор, академік Аерокосмічної академії, лауреат Премії ім. Богомольця, заслужений діяч науки і техніки України. Ним опубліковано 370 наукових праць, має десять винаходів, які знайшли широке застосування не лише в нас, а й за кордоном. Під його керівництвом захищено 6 докторських та 24 кандидатські дисертації. Він був одним з керівників по підготовці до польоту в космос першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка.

Крім ордена Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого, академік нагороджений медалями «В пам'ять 1500-річчя Києва» (1983), імені академіка О П. Корольова (1988), «Винахідник СРСР» (1990), «15-років Збройним Силам України» (2006).

Незважаючи на численні вигідні пропозиції працювати за кордоном, Микола Васильович Макаренко 47 років невтомно трудився в Інституті фізіології ім. О. Богомольця. У побуті він надзвичайно скромна, чуйна людина. Його життєве кредо — допомагати людям. І він це робить, допомагаючи своїм землякам бути освіченими та успішними.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату райдержадміністрації за

матеріалами конкурсних подань Линовицької селищної ради

та Охіньківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

https://legalaid.gov.ua/