back

19 січня 2015

Кількість податків зменшилася з 22 до 9

Набрали чинності новації законодавства, які запроваджені для покращення умов ведення бізнесу, підвищення показників України в міжнародних рейтингах, збільшення бюджетних надходжень. Відповідні зміни внесені до Податкового кодексу України. У 2015 році кількість податків зменшилася з 22 до 9.

Які саме податки відтепер діють? Отже, відповідно до внесених змін Податковим кодексом України передбачено 7 загальнодержавних податків та 2 місцевих.

До загальнодержавних податків належать: податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, екологічний податок, рентна плата та мито.

До місцевих податків належать податок на майно та єдиний податок. Також визначено 2 місцеві збори: збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір.

Змінами до Податкового кодексу України запроваджено новий вид місцевого податку – податок на майно, до складу якого увійшли: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок (нововведення) та плата за землю.

Зазначені нововведення удосконалять законодавство, зменшать витрати підприємств на визначення податкових зобов'язань і складання звітності, дозволять великим платникам отримувати податкові вигоди, зменшать податкове навантаження на малий бізнес та спростять бюрократичні процедури тощо.

За інформацією Прилуцького ОДПІ

https://legalaid.gov.ua/