back

11 лютого 2015

Потрібна мобілізація всієї державної машини на захист країни, - Арсеній Яценюк

Потрібна не просто мобілізація до лав Збройних Сил країни, а мобілізація всієї державної машини, всього державного апарату на захист країни та громадян, - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на розширеному засіданні Уряду України в середу, 11 лютого, за участю Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, голів облдержадміністрацій.

Участь у засіданні взяв в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман.

Арсеній Яценюк підкреслив, що за рік, який минув після Майдану, «Україна і українці отримали виклики, які сучасна історія не пам’ятає»: «Зовнішня агресія, агресія Російської Федерації - озброєної до зубів держави, мета якої – знищення країни, і спроби внутрішньої дестабілізації».

Він нагадав про зустріч Глав України Німеччини, Франції та Росії, яка відбудеться сьогодні в Мінську: «У Президента України сьогодні історична місія - разом із нашими європейськими партнерами зробити все для того, щоб в країні був мир».

Глава Уряду підкреслив, що мирний план Президента, який був підтриманий всією спільнотою, «виконаний Україною, але не виконаний Росією».

- Наша переговорна позиція буде сильна тільки тоді, коли ми можемо себе захищати. І питання мобілізації - це не просто мобілізація до лав Збройних Сил країни. Це мобілізація всієї державної машини, всього державного апарату на захист країни та громадян нашої країни, - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що була проведена низка змін в держапараті, зокрема під час формування нового складу Кабінету Міністрів, затвердження Програми і формування парламентської коаліції: «Але змушений констатувати, що зміни наверху не привели до змін унизу. Половина чиновницького апарату, який працював до Майдану, працює сьогодні за тими ж правилами на тих же місцях, тільки вже після Майдану».

Глава Уряду підкреслив, що виявляються непоодинокі випадків хабарництва та службових зловживань на місцях.

Арсеній Яценюк підкреслив, що на передньому засіданні Уряду всім центральним органам виконавчої влади було дане доручення щодо кадрової зміни керівників на місцях: «Тому що навіть ті, які прийшли рік чи півроку тому, вже «прилаштувалися», навчилися жити за старими правилами».

- Саме тому перше - це єдність, відповідальність і зміни. Зміни, за які несе відповідальність кожен чиновник: чи то міністр, чи то голова адміністрації, чи керівник районної податкової, - наголосив Арсеній Яценюк.

Він також наголосив на випадках невиконання на місцях ухваленого Парламентом закону щодо заборони на проведення перевірок для суб'єктів малого і середнього бізнесу та звернувся до керівників обласних державних адміністрацій взяти це питання під контроль.

Прем’єр-міністр України звернувся до керівників голів обласних державних адміністрацій щотижня публікувати звіти про використання бюджетних коштів.

- Усі хотіли додаткових повноважень в області. Ми їх дали. І зараз просимо керівників областей разом із керівниками міст скористатися кожним інструментом, який ми дали, щоби наповнити місцеву казну і вирішувати місцеві проблеми. Це ваша репутація і життя людей, - наголосив Арсеній Яценюк.

Водночас, Глава Уряду підкреслив, що бюджетна децентралізація була проведена «не для того, щоби були непрозорі тендери, щоб на свої фірми відправляли кошти, які заплатили громадяни України як платники податків, і втридорога проводили ремонтні роботи».

Глава Уряду звернувся до керівників обласних державних адміністрацій та міських голів щотижня публікувати на сайтах ОДА звіти про використання бюджетних коштів:

- Щоб громада знала, хто який підряд отримав, коли дорога буде зроблена, хто робить цю дорогу, які кошти буде вартувати той чи інший об'єкт.

Він нагадав, що практично весь склад Кабінету Міністрів здійснив поїздки в регіони для консультацій щодо бюджетної децентралізації.

Арсеній Яценюк звернувся до керівництва ОДА:

- Коли в країні така складна ситуація, до людей треба виходити і пояснювати. Так, як пояснює Глава держави, Уряд - що ми робимо і для чого.

Департамент інформації та комунікацій

з громадськістю секретаріату КМУ

https://legalaid.gov.ua/