back

27 лютого 2015

Про реформи у системі органів Міністерства юстиції України

Начальник Прилуцького міськрайонного управління юстиції Віктор Данілевський повідомив, що, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна зробила свій історичний вибір та взяла на себе зобов’язання провести якісні реформи у суспільно-політичному та економічному житті країни. Реформуванню підлягає також й Міністерство юстиції України.

Незалежними міжнародними експертами проведено аудит структури Мін’юсту, за результатами якого на 20% було зменшено кількість співробітників територіальних органів юстиції і на 30% – працівників центрального апарату. Це скорочення пов’язано з тим, що ми ліквідували реєстраційну та виконавчу служби як інші органи центральної виконавчої влади, а також прибрали дублюючі функції в системі юстиції.

Початок реформ у сфері органів юстиції не може початися без оновлення кадрового керівного складу. Так, на початку лютого 2015 року відбулося перше тестування керівного складу обласних управлінь юстиції. За результатами такого тестування 47 керівників (начальників, заступників) головних обласних управлінь підлягають звільненню. За результатами такого тестування на 47 керівних посад оголошено конкурс. Процедура проведення конкурсу є прозорою та значно спрощеною.

Ключовою складовою реформ є спрощення механізму отримання адміністративних послуг, що надаються територіальними органами юстиції. У подальшому такі послуги будуть надаватися через Центри надання адміністративних послуг, що створені місцевими державними адміністраціями або органами місцевого самоврядування, частково нотаріусами та посадовими особами органів місцевого самоврядування.

Разом впроваджується реформа в системі доступу до професії нотаріуса та запровадження анонімного електронного тестування. Найближчим часом буде створено електронний нотаріальний архів.

Значна увага приділяється боротьбі з корупцію в системі органів Міністерства юстиції України.

Так, Мін’юстом відкрито інформацію про все нерухоме майно, яке належить чиновникам. Наразі це досить серйозний інструмент для громадянського суспільства щодо контролю представників державного апарату.

Отже, суть реформ полягає у змінах на краще, які зможе відчути кожен, хто прийде в державні органи і отримає максимально простий і прозорий сервіс без бюрократії, черг і хабарів. Навіть війна не може бути аргументом для того, щоб затягувати зі змінами в державі.

Начальник Прилуцького міськрайонного

управління юстиції В. Данілевський

https://legalaid.gov.ua/