back

16 березня 2015

Обласний бюджет дає гроші на проекти для громадських організацій.

Інтерв`ю

60 тисяч гривень — саме стільки щорічно виділяє обласний бюджет на реалізацію проектів громадських організацій. Граничний обсяг фінансування одного проекту — 8 тисяч гривень. Конкурс проводиться Департаментом інформдіяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

За рахунок бюджету може бути профінансовано не більше як 75% вартості програми. Решту 25% має знайти громадська організація.

Як проходить відбір проектів, які з них братимуться першочергово — розповідає головний спеціаліст Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, секретар конкурсної комісії Володимир Максимович.

— Отже, цьогоріч таки проводитиметься конкурс проектів. Хто може взяти участь у конкурсі?

— Свої проекти можуть подати громадські організації, які зареєстровані в установленому порядку не пізніше, ніж за два роки до оголошення конкурсу.

Тільки-но створені ІГС не можуть претендувати на фінансову підтримку від обласного бюджету. Законодавець вважає, що вони мають пройти перевірку часом та мати хорошу репутацію.

— Яким ідеям та ініціативам надаватиметься перевага?

— Проекти можуть стосуватись вивчення громадської думки з різних питань. Також це може бути проект щодо оцінки діяльності органів влади та місцевого самоврядування. Інформування жителів області щодо здійснення реформ. Можуть бути профінансовані навчальні форуми, семінари, лекції. Підтримуватимуться проведення круглих столів, конгресів, симпозіумів, тренінгів, курсів, навчальних семінарів, фестивалів, виставок.

Особливий акцент робиться на темі патріотизму.

— Яким чином оцінюватимуться проекти?

— За звичною шкалою від 0 до 5. Оцінки комісія виставлятиме за відповідність темі та меті конкурсу, очікувану результативність, інноваційність, рівень кадрового та матеріально-технічного забезпечення, спроможність громадської організації продовжувати виконання програми без фінансової підтримки. Окремий плюс за досвід у цій сфері. Конкурсна комісія складається із державних службовців та громадськості. Останні, навіть, становлять більшість у комісії.

— Куди звертатися тим, хто зацікавився і бажає подати пропозиції щодо проектів?

— Спочаткунеобхідно подати заяву за відповідною формою. Додати копію рішення органу державної податкової служби про внесення громадської організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Також потрібна копія виписки з ЄДРПОУ та копія статуту (положення) громадської організації.

Якщо передбачається залучення інших ІГС, то потрібно надати ще й листи-підтвердження цього.

Головне — опис проекту і кошторис витрат на його реалізацію в друкованому та електронному варіанті.

— У довільній формі?

— Ні, на офіційному сайті ОДА є зразки та форми всіх документів.

Загалом, процедура простіша, ніж заяви на отримання грантів від іноземних фондів чи інших структур. Ми не вимагаємо нічого зайвого. Усе в рамках тих документів, які, свого часу, прийняв Уряд.

Прийом проектів розпочався з 10 березня і триватиме до 10 квітня.

Документи потрібно подати до Департаменту інформдіяльності, м. Чернігів, Бєлінського 11.

Якщо є запитання — можна телефонувати за номером (0462) 67-59-67.

— Наскільки мені відомо, у 2014 році конкурс не проводився. Це через відсутність коштів?

— Так, минулого року за погодженням з Громадською радою при ОДА ми вирішили не проводити конкурс проектів. По-перше, сума на конкурс проектів була значно менша, ніж цьогорічна. По-друге, військові дії та економічна скрута, необхідність віднайти у бюджеті кошти на інші програми, наприклад, щодо матеріально-технічної підтримки чернігівських батальйонів. Тож у 2014 році призові вирішили залишити у бюджеті.

Спілкувалася Марія Мальва

За матеріалами газети "Час Чернігівський"
https://legalaid.gov.ua/