back

03 грудня 2015

3 грудня - Міжнародний день інвалідів

23 роки тому Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. Мета такого рішення цілком очевидна - щоб люди з фізичними або психічними недугами відчували себе повноправними членами суспільства.

На сьогодні для України проблема захисту інвалідів набуває значення у зв’язку з постійним зростанням їх частки серед населення держави. По Україні чисельність осіб з особливими потребами у розрахунку на 1000 чоловік населення на початок 2015 року становила 60 чоловік.

В Прилуцькому районі на обліку в управлінні соціального захисту населення перебуває 2553 інвалідів, в тому числі 175 інвалідів війни, 547 інваліди з дитинства, 137 дітей-інвалідів та 1694 інвалідів загального захворювання.

Міжнародний день інвалідів - день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня

.

Протягом року управлінням соціального захисту населення Прилуцької райдержадміністрації було забезпечено:

- 5 інвалідів війни, 7 інвалідів загального захворювання та 5 інвалідів з дитинства – санаторно-курортними путівками;

- 3 інвалідів – інвалідними колясками;

- 4 інвалідів – іншими засобами реабілітації;

- 56 інвалідів отримали направлення на протезно-ортопедичні вироби;

- 43 інвалідам війни та 11 інвалідам загального захворювання виплачена компенсація за невикористану санаторно-курортну путівку на загальну суму відповідно 14,6 тис. грн. та 2,7 тис. грн.

В 2015 році 1 інвалід війни та 1 інвалід загального захворювання отримали автомобілі «Славута» бувші в користуванні.

В районі ведется постійна робота щодо облаштування об’єктів соціальної сфери та місць громадського користування пандусами для потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями. Облаштовано пандусами адмінприміщення районної державної адміністрації, управління Пенсійного фонду України в м. Прилуках та Прилуцькому районі, управління соціального захисту населення.

Держава бере на себе конкретні зобов’язання з матеріального забезпечення інвалідів, створення для них необхідних правових, соціально-побутових, психологічних умов життя, надає їм пільги, конституційно гарантує рівні з усіма іншими громадянами можливості для освіти, участі в економічній, політичній, соціальній та інших сферах життя суспільства.

Відзначення Міжнародного дня інвалідів – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед інвалідами, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час.

https://legalaid.gov.ua/