back

03 грудня 2015

5 грудня – Міжнародний день волонтера.

Генеральна Асамблея ООН в 1985 році запропонувала урядам щорічно відзначати 5 грудня Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку. ООН закликала держави здійснити заходи з метою підвищення обізнаності про важливий внесок служби добровольців і тим самим спонукати ще більше людей у всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги добровольців як на батьківщині, так і за кордоном.

Волонтери (добровольці) - це люди, які свій вільний час витрачають на благо суспільства. У всесвітній декларації Добровольців сказано, що вони мають право присвячувати свій талант, час, енергію індивідуальним та колективним акціям, не очікуючи винагороди. Викликає велику шану зусилля мільйонів людей у всьому світі, які день за днем добровільно жертвують своїм часом і віддають свої сили на те, щоб захистити знедолених, подолати бідність, поліпшити навколишнє середовище тощо. Проте часто їх намагання залишаються непоміченими.

В Україні волонтерство з'явилося на початку 90-х минулого століття, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р., якою також затверджено «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг». Особливість волонтерського руху в Україні полягає у тому, що найчисельнішою групою волонтерів, які працюють у соціальній сфері, є учнівська та студентська молодь.

Сьогодні, в умовах зовнішньої агресії, волонтерський рух має глобальний характер, за масштабами свого поширення є безпрецедентним виявом громадської самоорганізації. Головною метою цього дня є визнання зусиль волонтерів та підвищення обізнаності громадськості про внесок волонтерів у розвиток суспільства.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/