back

25 грудня 2015

Шевченківському «Заповіту» - 170!

25 грудня голова райдержадміністрації Валентина Ковтун та голова районної ради Василь Малик взяли участь у загальнорайонному уроці, присвяченому 170-ій річниці від дня написання Т.Г. Шевченком «Заповіту», який проходив у Линовицькій ЗОШ І-ІІІ ст.

На уроці згадали коротко біографію народного поета, суспільно-політичну ситуацію в Україні 1845 році та відмітили значення ідей «Заповіту» для українців. З нагоди перебування Т.Г. Шевченка у смт Линовиця проведена краєзнавча п’ятихвилинка, читання "Заповіту" на чотирьох іноземних мовах (англійській, французькій, білоруській та німецькій) та колективне читання «Заповіту» вчителями і групами дітей. Усі присутні переглянули експозицію з творів Т.Шевченка, організовану центральною районною бібліотекою. .

У виступі Валентина Ковтун зазначила, що «Заповіт» – один зі знакових творів у літературній спадщині Т.Г. Шевченка і загалом в українській літературі. Спливло чимало часу, але й тепер «Заповіт» сприймається як своєрідний суспільно-політичний маніфест, звернений до розуму і серця українців. Голова райдержадміністрації наголосила, що саме від активної громадянської позиції молоді залежить завтрашній день і перспективи розвитку. Тому ми повинні виконати заповіт Великого Кобзаря, прикласти всі сили і створити нову, вільну, незалежну, квітучу, щасливу державу та жити «…в сім’ї вольній, новій». А також запросила всіх присутніх взяти участь у флешмобі по колективному читанню вірша «Заповіт».

У флешмобі, який проходив на вулиці біля пам’ятника Великому Кобзареві, взяли участь керівництво району, голова селищної ради Линовиця Олександр Назарко, голова Прилуцької районної ради ветеранів Валентина Гриценко, голова Прилуцької районної організації спілки жінок України Ніна Косенко, учасник революції Гідності та Свободи Юрій Щербина, волонтер Костянтин Саляєв, учнівська молодь району, представники громадськості.

В єдиному пориві, всі, хто вголос промовляв заповітні слова Великого Генія, отримали незабутні враження, хвилю почуттів і гордість за те, що в таку річницю написання «Заповіту» ми знову долучилися до творчості Тараса, яка єднає, загартовує патріотичний дух, закликає до боротьби за волю і незалежність України.

https://legalaid.gov.ua/