back

29 лютого 2016

Інформаційна година на тему «Корюківка, 1943 – трагічна сторінка української історії»

29 лютого начальником відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації Тетяною Мирводою проведено інформаційну годину на тему «Корюківка, 1943 – трагічна сторінка української історії» з керівництвом райдержадміністрації і районної ради та працівниками апарату, структурних підрозділів райдержадміністрації та виконавчого апарату районної ради. Тетяна Мирвода провела історичний екскурс тодішніх подій та проінформувала присутніх цікавими фактами Корюківської трагедії, які довгий час приховувалися від загалу. Разом з присутніми згадали трагічну сторінку нашої історії.

1-2 березня 1943 року в Корюківці на Чернігівщині нацисти вбили 6700 людей, спалили 1290 будинків. Це — найбільше поселення в Європі, повністю знищене нацистами в рамках каральної операції під час Другої світової війни.

Знищення Корюківки є наймасштабнішою каральною акцією нацистів у Другій світовій війні в Європі, під час якої повністю знищене поселення з усіма мешканцями. Для порівняння, інші відомі спалення населених пунктів: Лідице в Чехії (10 червня 1942 р. вбито у селищі й замордовано у концтаборі 320 осіб), Хатинь в Білорусі (22 березня 1943 р. у селі знищено 149 осіб), Орадур-сюр-Глан у Франції (10 червня 1944 р. знищено у селищі 642 особи).

Під час нищення Корюківки нацистським загоном чисельністю приблизно 300-500 карателів за 15 км знаходилося партизанське з’єднання Олексія Федорова чисельністю від 3 до 5 тис. вояків, яке буквально за пару днів до того розгромило окупаційний гарнізон у цьому селищі. Проте, партизанське командування на чолі з Миколою Попудренком так і не віддало наказ захистити населення. Попри масштаб трагедії, в радянські часи вона не стала одним із символів нацистських злочинів. Очевидно, тому, що спростовувала образ радянських партизан як «народних месників», які захищали місцеве населення.

Правда про трагедію Другої світової війни в Україні потрібна для розуміння теперішніх подій, коли на нашій території російські війська та підтримувані ними терористи знову чинять воєнні злочини, вважає голова райдержадміністрації Валентина Ковтун, яка висловила свою думку по завершенні доповіді.

Численні меморіальні заходи з відзначення 73-х роковин Корюківської трагедії проходять Чернігівській області, зокрема в м. Корюківка, де встановлено Меморіал на честь героїчного опору жителів Корюківки фашистським загарбникам.

В Прилуцькому районі Смоською сільською радою було встановлено імена 36 осіб мирного населення села Заудаївське, які були розстріляні фашистами перед звільненням району від фашистських загарбників. Пам’ятник встановлений 5 вересня 2013 року в населеному пункті в 70-у річницю кривавої розправи фашистів над мирним населенням у Корюківці.

В навчальних закладах району будуть проведені тематичні години спілкування, вечорі пам’яті та патріотизму, літературно-мистецькі композиції. Пройдуть також тематичні заходи в закладах культури, в бібліотеках, в церквах - траурні панахиди.

За інформацією відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/