back

30 березня 2016

Розширене засідання колегії райдержадміністрації

30 березня в.о. голови райдержадміністрації Денис Росовський провів розширене засідання Колегії райдержадміністрації. В засіданні взяли участь начальники структурних підрозділів райдержадміністрації, установ, організацій району, засоби масової інформації.

Першим було розглянуто питання про хід виконання районної Програми надання пільг інвалідам по зору І та ІІ груп, сім’ям загиблих воїнів-інтернаціоналістів в Афганістані та сім’ям загиблих під час участі в антитерористичній операції на 2016-2020 роки. Доповідала по даному питанню Наталія Бутко – начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації.

Зокрема начальник управління зазначила, що на виконання Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» рішенням 3 сесії 7 скликання районної ради 30 грудня 2015 року затверджена районна Програма надання пільг інвалідам по зору І та ІІ груп, сім'ям загиблих воїнів-інтернаціоналістів в Афганістані та сім’ям загиблих під час участі в антитерористичній операції на 2016-2020 роки.

Основними завданнями Програми є надання додаткових соціальних гарантій:

- інвалідам по зору І та ІІ групи – членам Прилуцької ТПО УТОС;

- сім’ям загиблих воїнів-інтернаціоналістів в Афганістані;

- сім'ям загиблих під час участі в антитерористичній операції, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. В ході реалізації заходів програми та на підставі проведених управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації розрахунків потреби коштів для виконання зазначених заходів щороку в районному бюджеті передбачаються кошти для надання пільг інвалідам по зору І та ІІ груп, сім’ям загиблих воїнів-інтернаціоналістів в Афганістані, сім'ям загиблих під час участі в антитерористичній операції при оплаті за комунальні послуги (електроенергію, природній газ), абонементної плати за користування телефоном та на придбання твердого палива і скрапленого балонного газу.

Станом на 01.03.2016 року в Прилуцькому районі проживає:

- 227 інвалідів по зору, в тому числі – членів Прилуцької територіальної первинної організації Українського товариства сліпих - 110 осіб, з яких інвалідів I групи - 55 осіб, II групи - 55 осіб;

- 3 сім’ї військовослужбовців, що загинули при виконанні інтернаціонального обов’язку в Афганістані;

- 4 сім’ї військовослужбовців, що загинули під час проведення антитерористичної операції.

Станом на 01.03.2016 року пільгами скористалися 65 інвалідів по зору -членів ТПО УТОС; 2 сім’ї воїнів-інтернаціоналістів, загиблих в Афганістані та 3 сім’ї загиблих під час участі в антитерористичній операції. Загальна сума нарахованих пільг за січень – лютий 2016 року становить 70,9 тис. грн, з них 65,3 тис. грн. – на забезпечення пільг інвалідам по зору, 4,8 тис.грн. сім’ям військовослужбовців, загиблих в Афганістані та 0,7 тис.грн. сім’ям загиблих під час участі в антитерористичній операції. На відшкодування за спожиті житлово – комунальні послуги витрачено 69,3 тис.грн., на послуги зв’язку – 1,6 тис.грн. Фінансування програми здійснюється за рахунок коштів районного бюджету. При цьому, обсяг коштів на зазначені цілі в 2016 році визначено під час формування бюджету з урахуванням його фінансових можливостей в сумі 135,0 тис.грн. За надані пільги профінансовано 35,0 тис.грн. Поточна заборгованість станом на 12.03.2016 року становить 35,9 тис.грн.

Пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу надаються, виходячи з розрахунку вартості однієї тонни твердого палива та одного балона скрапленого газу на домогосподарство на рік шляхом відшкодування готівкою визначеної на поточний рік їх вартості з урахуванням відсотка знижки. У 2016 році граничні показники вартості твердого палива становлять 1532 грн. 88 коп. за одну тонну, скрапленого газу — 196 грн. 66 коп. за один балон.

Отже, виконання в повному обсязі заходів районної Програми надання пільг інвалідам по зору І та ІІ груп, сім'ям загиблих воїнів-інтернаціоналістів в Афганістані та сім’ям загиблих під час участі в антитерористичній операції на 2016-2020 роки може бути забезпечено шляхом злагодженої взаємодії та спрівпраці структурних підрозділів райдержадміністрації із залученням Прилуцької організації Українського товариства сліпих та підприємств-надавачів житлово-комунальних послуг.

Виконання Програми дасть змогу посилити соціальний захист інвалідів по зору І - ІІ групи, сімей загиблих воїнів-інтернаціоналістів в Афганістані та сімей загиблих під час участі в антитерористичній операції, що сприятиме покращенню їх матеріального стану та умов проживання.

По другому питанню про стан готовності сільськогосподарських підприємств району до проведення комплексу весняно-польових робіт в 2016 році. доповідав Сергій Бондаренко – в. о. начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.

Доповідач зупинився на тому, що основа нинішнього врожаю закладалась восени 2015 року. Озимих культур під врожай 2016 року, включаючи озимий ріпак, посіяно на площі 12,0 тис. гектарів, що на 10,5 % менше проти минулого року. З них, озимої пшениці – 9,2 тис. гектарів, жита - 2,4 тис. гектарів, озимого ячменю - 300 гектарів та озимого ріпаку - 75 гектарів. Посів озимих у вересні 2015 року проводився за складних погодних умов, тому окремі сільгоспвиробники, зокрема ТОВ «Агрікор-Холдинг» та СТОВ «Дружба-Нова» відмовились від посіву озимих зернових культур.

Під урожай 2016 року сільгосппідприємствами планується провести посів ярих культур на площі 78,5 тис. гектарів, що на 2,1 тис. гектарів більше проти минулого року, в тому числі, ярих зернових та зернобобових культур на площі 49,0 тис. гектарів, з них, кукурудзи на зерно - 43,6 тис. гектарів, ярого ячменя - 2400 гектарів, вівса – 1100 гектарів, гороху - 485 гектарів, гречки - 471 гектарів, ярої пшениці – 450 гектарів, проса - 320 гектарів, віки - 110 гектарів. Технічні культури планується посіяти на площі 29,5 тис. гектарів, із них: цукрові буряки – 2,4 тис. гектарів, що на рівні минулого року, соняшник – 9,0 тис. гектарів, що на 8 тис. гектарів менше проти минулого року, але це відповідає нормативам структури посівних площ соняшника, яка передбачена вимогами Постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2010 року. Сої планується посіяти на площі 18,0 тис. гектарів, що більше проти минулого року на 12 тис. гектарів (з них 11,4 тис гектарів в ТОВ «Агрікор-Холдинг»), що зумовлено зростанням попиту на експорт сої за кордон. Кормові культури займуть площу 3,4 тис. гектарів, що на рівні минулого року, інші культури - 0,2 тис. гектарів.

Для збільшення виробництва сільськогосподарської продукції товаровиробниками району станом на 15.03.2016 року закуплено мінеральних добрив для весняно - літніх польових робіт 6,2 тис. тонн в перерахунку на діючу речовину, що становить 104 % до потреби.

Станом на 15.03.2016 року господарства району повністю забезпечені кондиційним насінням ярих зернових в кількості 1100 тонн, що складає 100 % до потреби.

Засобів захисту рослин закуплено 40,5 тонн або 74,0 % до потреби з врахуванням оплачених договорів поставки. Протягом посівної компанії засоби захисту будуть закуплені в повному обсязі.

Сільськогосподарські підприємства на період проведення весняно-польових робіт повністю забезпечені механізаторськими кадрами, тракторами в кількості 354 одиниці, комбінованими ґрунтообробними агрегатами - 53 одиниці, сівалками – 148 одиниць та посівними комплексами в кількості 3 одиниці. Продовжується робота по оновленню машинно-тракторного парку.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт необхідно 2270 тонн пального, в тому числі: дизельного - 1800 тонн та 470 тонн бензину. Станом на 20.03.2016 року в сільськогосподарських підприємствах було в наявності паливно-мастильних матеріалів 94% до потреби, в т. ч. дизельного пального 1703 тонни, бензину 430 тонн. На початок основного комплексу весняно-польових робіт всі товаровиробники будуть забезпечені пальним в повному обсязі.

На даний час завершено підживлення озимих на площі – 12,0 тис. гектарів та багаторічних трав на площі – 350 гектарів, всього використано - 1083 тонн діючої речовини азотних добрив.

Закриття вологи буде проведено на площі 59,0 тис. гектарів, в т. ч. 2,4 тис. гектарів під цукровий буряк.

Під час проведення весняно-польових робіт необхідно звернути увагу керівникам підприємств агропромислового комплексу на створення безпечних і умов праці, на недопущення нещасних випадків на виробництві та збереження людського потенціалу, дотримання працівниками трудової та виробничої дисципліни, правил охорони праці, пожежної безпеки та сівозмін.

В цілому, господарства агропромислового комплексу району готові до проведення комплексу весняно-польових робіт і при належній іх організації повинні закласти основу виконання Програми економічного і соціального розвитку поточного року в рослинництві.

Підсумки засідання підбив в.о. голови райдержадміністрації Денис Росовський, який зазначив, що по обох питаннях будуть видані доручення.

https://legalaid.gov.ua/