back

25 квітня 2016

До 30-ї річниці Чорнобильської трагедії в Білорічиці відкрили пам’ятний знак ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС

25 квітня, напередодні відзначення зо-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС на території школи с. Білорічиця відбулося відкриття пам’ятного знаку, на честь героїчного подвигу учасників ліквідації аварії. Вшанувати пам'ять людей, які вступили в нерівний бій з мирним атомом далекого 1986 року прибули голова райдержадміністрації Валентина Ковтун, голова районної ради Василь Малик, представники міськрайонного добровільного товариства Спілки «Чорнобиль» та Всеукраїнської спілки ліквідаторів - інвалідів «Чорнобиль 86» у Чернігівській області на чолі із Юрієм Буконкіним та Олегом Ребровим, представники структурних підрозділів райдержадміністрації, громадськість села.

Встановлення пам'ятного знаку стало можливим за ініціативи ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, жителів с. Білорічиці. Ініціативу підтримала голова райдержадміністрації Валентина Ковтун, матеріальну підтримку надали сільська рада, господарюючі суб’єкти на території сільської ради - ТОВ "Наташа - Агро" та ТОВ "КрокУкрЗалізБуд".

До присутніх звернулася голова райдержадміністрації Валентина Ковтун, яка зауважила: «26 квітня виповнюється 30 років відтоді, коли Україна зазнала найбільшої техногенної катастрофи в історії людства. І вже багато років всі ми відчуваємо її вплив. Масштаби її були б незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії. Жителі нашого району тієї квітучої весни теж пішли назустріч невідомості, хворобам та смерті. На сьогодні у районі проживає 454 особи потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи. Зокрема, і 3 мешканці Білорічиці».

"Про страшну трагедію у Чорнобилі, - зауважив голова районної ради, - знали навіть не всі ті, хто отримав туди відрядження – пожежники, військові, водії, медики, працівники підприємств." Василь Малик висловив подяку за мужність та героїзм всім тим, хто брав участь у ліквідації аварії.

Звертаючись до присутніх, голова Всеукраїнської спілки ліквідаторів - інвалідів «Чорнобиль 86» у Чернігівській області Олег Ребров подякував за спільний внесок людей, які доклали зусиль до встановлення пам’ятника.

Під час заходу, присутні схилили голови у скорботному мовчанні за загиблими білоріччанами, які протистояли радіаційному вогню, ліквідаторами чорнобильського лиха, що відійшли у вічність, ціною власного здоров’я, подарувавши нащадкам майбутнє.

На завершення учасники зібрання поклали квіти до пам’ятного знаку.

За іфнормацією відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/