back

26 квітня 2016

26 квітня – День Чорнобильської трагедії

30 років тому Україна зазнала найбільшої техногенної катастрофи в історії людства – вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС. Смерч чорнобильської трагедії забрав життя, скалічив долі й відібрав здоров’я багатьох людей, залишивши після себе біль і порожнечу.

На виконання Указу Президента України № 702/2015 від 14 грудня 2015 року, відповідно до якого 2016 рік оголошено Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, сьогодні 26 квітня з метою гідного вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на Прилуччині відбулися заходи з нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи.

Голова райдержадміністрації Валентина Ковтун, голова районної ради Василь Малик, представники структурних підрозділів райдержадміністрації взяли участь разом з керівництвом міста Прилуки у покладанні квітів до пам’ятного знаку постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи у м. Прилуки.

Районний мітинг-реквієм з нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи відбувся в смт Ладан за участю керівників району, місцевих органів влади, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, обласних, районних та місцевих депутатів, представників громадськості.

У своєму виступі голова райдержадміністрації Валентина Ковтун подякувала учасникам-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС за їх подвиг, під час якого ціною власного здоров’я стали на шляху сліпої ядерної стихії і захистили тим самим не лише Українську землю, а й усе людство від поширення смертельної небезпеки. «Я вдячна лідерам міськрайонного добровільного товариства Спілки «Чорнобиль» та Всеукраїнської спілки ліквідаторів - інвалідів «Чорнобиль 86» у Чернігівській області за небайдужість, за турботу про своїх членів, поділяю прагнення усіх потерпілих отримати моральну й матеріальну компенсацію за свій внесок у подолання наслідків аварії. Як представник районної влади, обіцяю, що спільно ми будемо працювати в напрямку вирішення проблем соціального захисту потерпілих від Чорнобильської катастрофи», - зауважила голова райдержадміністрації. За відданість та героїзм, проявлені при виконанні особливо важливого Урядового завдання по ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, активну життєву позицію, громадську роботу та з нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи Валентина Ковтун нагородила Почесними грамотами учасників-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

«У ці дні ми висловлюємо глибоку подяку всім героям-чорнобильцям, які зробили крок назустріч біді, показавши світові зразок безмірного героїзму і мужності. Наша щира пошана тим, хто щодня бореться зі страшними хворобами, викликаними катастрофою» - зазначив голова районної ради Василь Малик та вручив відзнаки районної ради учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

До слова також був запрошений учасник-ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС І категорії, інвалід ІІІ групи, житель ладанської громади Іван Карпуша, який згадав трагічні факти чорної весни 1986 року.

Під час заходу присутні схилили голови у скорботному мовчанні за загиблими під час аварії, які протистояли радіаційному вогню, що відійшли у вічність, ціною власного здоров’я, подарувавши нащадкам майбутнє.

На завершення учасники зібрання поклали квіти до пам’ятного знаку.

За інформацією відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/