back

04 травня 2016

Виїзна нарада з питань вирощування цукрових буряків

На базі СТОВ «Цукровик» була проведена нарада з питань вирощування цукрових буряків, розширення їх посівних площ та проведення комплексу заходів захисту рослин за участю начальника управління агропромислового розвитку Прилуцької райдержадміністрації Миколи Даниленка.

У роботі наради взяли участь начальник відділу соціально-економічного аналізу, розвитку сільських територій та функціонування аграрного ринку, організації виробництва та маркетингу продукції рослинництва та тваринництва управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Тетяна Кириченко, головний спеціаліст у галузі рослинництва управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Олексій Михайліченко, директор СТОВ «Цукровик» Володимир Марусенко, директор ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний» Сергій Прозор, головний агроном ТОВ «Прилуцький хлібодар» Катерина Мусієнко, керівник ФГ «Промінь» Анатолій Крило, та керівники, спеціалісти сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств.

Головний спеціаліст у галузі рослинництва управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Олексій Михайліченко інформував присутніх; про те, що цукрові буряки посіяно на Прилуччині станом на 28.04.2016 року на площі 3041 га, що на 430 га або на 15,0% більше проти минулого року. З них посіяно: в СТОВ «Цукровик» 2418,0 га, ТОВ «Прилуцький хлібодар» 93,0 га, ТОВ «АФ Миколаївка» 150,0 га, ФГ «Промінь» 200,0 га, ФГ «Росток» 160,0 га. Перші сходи, що з’явилися на бурякових плантаціях, дають сподівання на хороший урожай.

Директор СТОВ «Цукровик» Володимир Марусенко наголосив, що на сьогодні Линовицький цукрозавод єдиний в Чернігівський області, який переробляє буряки не тільки виробників Прилуцького району, а також Сумської, Київської, Чернігівської областей, які постачають сировину на відстані 60 – 140 км. Щоб економічно зацікавити сільгоспвиробників району в розширенні посівних площ потрібний відповідний набір техніки, а також надання практично-консультативної допомоги спеціалістами СТОВ «Цукровик» у технології вирощування. Переробникам необхідно зацікавити аграріїв району займатися буряківництвом щоб повернути славні традиції вирощування цукрових буряків на Прилуччині.

Директор ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний» Сергій Прозор наголосив, що підприємство зацікавлено в розширені посівних площ цукрових буряків сільськогосподарськими підприємствами району, що сприятиме створенню робочих місць та надходженню податків до районного бюджету. У поточному році переробляти зібраний урожай цукрозавод планує на умовах попереднього року.

Володимир Гайдовський, головний агроном СТОВ «Цукровик», пояснив, що на час сівби склалися сприятливі умови, у ґрунті було достатньо вологи, якої так потребують цукристі. Підготовлених з осені площ виявилося достатньо, тому посіяли цукрових буряків більше, ніж планували. Тому 80% від загальної площі цукристих у районі розмішені саме в СТОВ «Цукровик». На даний час приділяється значна увага захисту посівів від шкідників та бур'янів.

Перші дружні сходи цукрових буряків радують головного агронома ТОВ «Прилуцький хлібодар» Катерину Мусієнко. Якщо в травні випадуть опади, а літо буде теплим, урожай цукристих видасться високим.

Рання сівба збільшила вегетаційний період рослин приблизно на 10-15 днів, - продовжує керівник ФГ «Промінь» Анатолій Крило. - Це сприятиме кращому накопиченню цукру у рослинах, а також дозволить раніше традиційного розпочати копання коренів.

Підвів підсумки наради начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Микола Даниленко. Він зазначив, що потрібно організувати вивчення спеціалістами господарств нових агротехнологій та дотримуватись рекомендацій вітчизняних науковців по вирощуванню цукрових буряків та зберегти поточного року посівні площі цукрових буряків у сільськогосподарських підприємствах району.

За інформацією управління агропромислового розвитку райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/