back

03 червня 2016

До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища

Перед сучасним суспільством стоїть завдання не тільки зберегти природу, а й запобігти негативним наслідкам господарської діяльності людини в майбутньому.

Однією з найактуальніших проблем у сфері охорони навколишнього природного середовища та збереження екологічної безпеки людства є забруднення атмосферного повітря. У 2015р. від підприємств області в повітряний басейн надійшло 34 тис.т забруднюючих речовин, що на 19% менше, ніж у 2014р. Крім того, від стаціонарних джерел забруднення в атмосферне повітря потрапило 1,5 млн.т діоксиду вуглецю – основного парникового газу, який впливає на зміну клімату (на 10% менше проти 2014р.). Тенденція до зменшення викидів спостерігається вже протягом 5 років. За цей період обсяг викидів зменшився більше, ніж на третину.

Найбільш забрудненими є міста Чернігів, Ніжин, Прилуки, на 1 км2 території яких у середньому потрапило 194 т, 26 т та 16 т відповідно, у той час, як середньообласний показник становив 1 т. Основним забруднювачем регіону залишається КЕП "Чернігівська теплоелектроцентраль" ТОВ фірми "ТехНова", яким у 2015р. викинуто 39% шкідливих речовин області.

Протягом 2015р. на охорону навколишнього природного середовища підприємствами, організаціями та установами було витрачено 250 млн.грн., зокрема 41% на очищення зворотних вод, 19% – на охорону атмосферного повітря і проблеми зміни клімату, 24% – на поводження з відходами, 12% – на збереження біорізноманіття і середовища існування.

https://legalaid.gov.ua/