back

10 серпня 2016

В райдержадміністрації обговорено питання стану виплати заробітної плати працівникам, зайнятим в сільськогосподарському виробництві та проведення розрахунку сільськогосподарськими підприємствами за оренду земельних часток (паїв) в 1 півріччі 2016 року

09 серпня в райдержадміністрації проведена нарада з керівниками, головними бухгалтерами, економістами сільськогосподарських підприємств на якій розглядалися два питання:

1. Стан виплати заробітної плати працівникам зайнятим в сільськогосподарському виробництві.

2. Проведення розрахунку сільськогосподарськими підприємствами за оренду земельних часток (паїв) в 1 півріччі 2016 року.

По першому питанню доповідала начальник відділу соціально-економічного аналізу, розвитку сільських територій та функціонування аграрного ринку, організації виробництва та маркетингу продукції рослинництва та тваринництва управління агропромислового розвитку райдержадміністрації – Тетяна Кириченко.

Сільське господарство залишається однією з найважливіших галузей сфери матеріального виробництва національної економіки. Тому особливого значення набуває необхідність його розвитку, важливим фактором якого є матеріальне стимулювання найманих працівників, зайнятих в сільськогосподарському виробництві.

Важливим питанням сьогодення залишається соціальний захист працівників сільського господарства, серед якого найважливішу роль відіграє належний розмір заробітної плати та своєчасність її виплати.

За оперативними даними, станом на 1 липня у районі заборгованість з виплати заробітної плати по активно працюючих сільськогосподарських підприємствах відсутня, виплату заробітної плати не нижче законодавчо встановленого рівня 1450 грн. забезпечили всі активно працюючі сільськогосподарські підприємства.

Спостерігається ріст рівня середньомісячної заробітної плати працівників зайнятих в сільськогосподарському виробництві, так середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника сільськогосподарського підприємства звітної групи за січень-червень поточного року по Прилуцькому району становить 3534,30 грн., що на 616,76 грн., або на 21,1% більше проти аналогічного показника минулого року.

Середньомісячний розмір заробітної плати одного штатного працівника в розрізі сільськогосподарських підприємств за січень-червень поточного року коливається в межах 2344,05 до 4675,71 грн.

Проведений аналіз свідчить, що середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника зайнятого у сільському господарстві за 6 місяців 2016 року по району на 616,76 грн., або 2,4 рази більша за законодавчо встановлений державою мінімальний рівень заробітної плати. Але мінімальна заробітна плата – це оплата за некваліфіковану працю, тому на рівні сільськогосподарських підприємств доцільно вживати заходи для збільшення частки оплати праці в собівартості продукції, удосконалення матеріального стимулювання працівників у напрямі більш тісного зв’язку заробітної плати із результатами праці, застосовувати доплати, премії та інші гарантійні та компенсаційні виплати передбачені законодавством України.

По другому питанню слухали головного спеціаліста з питань раціонального використання земельних та інших природних ресурсів відділу регулювання відносин власності та інженерно-технічного забезпечення управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Наталію Фурсу.

Довідково.

На території сільських та селищних рад Прилуцького району, згідно 17952 договорів оренди, земельні частки (паї) надані в оренду сільськогосподарським підприємствам, фермерським господарствам та приватним підприємствам. Загалом на території району за договорами оренди земельних часток (паїв) площа орендованих земель становить 72,4 тис. га., в тому числі 71,8 тис. га ріллі.

В 2016 році по всім с/г підприємствам району розмір орендної плати, передбачений договорами, становитиме в межах 6-8% від визначеної вартості земельних часток (паїв).

Середній розмір орендної плати по району становить 6,85%.

За оперативними даними станом на 01 серпня 2016 року сплачено 7,139 млн. грн. орендної плати, що становить 11,14 % від нарахованої.

Більшістю сільськогосподарських підприємств – орендарів земельних часток (паїв) району виплату орендної плати проведено в грошовому виразі за зверненнями громадян.

За інформацією управління агропромислового

розвитку райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/