back

29 вересня 2016

Михайло Грушевський – обличчя української історії

Відповідно до Указу Президента України 2016 рік у нашій державі проголошено Роком Михайла Грушевського, який належить до велетнів української національної культури та політичної думки. Саме з його іменем, його спадщиною пов'язані ідеї відродження української науки, історичної свідомості й національної гідності народу. Його перу належить понад дві тисячі праць у різних галузях науки, де піднімається широкий спектр української проблематики.

Цьогоріч 29 вересня відзначається 150-річчя від дня народження видатного українця М. С. Грушевського, державного та політичного діяча, Голови Центральної Ради, яка обрала його Президентом Української Народної Республіки, започаткувавши тим самим інститут президенства у нашій країні, що був відновлений народом України 1 грудня 1991 року.

У січні 1918 року ІV Універсалом Центральної Ради він урочисто проголосив відродження державності України. Головна заслуга Михайла Грушевського як вченого-історика полягає в тому, що він вперше ґрунтовно проаналізував основні віхи вітчизняної історії, розробив концепцію історичного розвитку українського народу, довів, що наш народ має своє власне коріння. Він говорив, що ми Київська Русь, але разом з тим український народ зі своєю мовою, історією, письменством.

Очолюючи боротьбу України за незалежність і створення власної держави, М. Грушевський знаходив час і для публіцистичної та наукової роботи. Він публікує цілий ряд статей у періодичних виданнях «Народна Воля» та «Нова Рада», низку популярних просвітницьких брошур: «Хто такі українці і чого вони хочуть?», «Звідки пішло українство?», «Якої ми хочемо автономії і федерації», «Українська Центральна Рада і її Універсали». Його монументальна «Історія України-Руси» – це, по суті, історична Біблія українського народу, фундаментальний твір, що постав на величезному архівному матеріалі і є свідченням вагомого внеску працелюбного українського народу у світову культуру й цивілізацію. У роки радянської цензури було заборонено навіть згадувати ім’я видатного науковця й політичного діяча, його праці не перевидавались, раніше надруковані твори вилучалися з бібліотек і знищувалися або передавались у спецсхови. Лише після проголошення незалежності України відкрилися реальні можливості для гідного пошанування пам’яті Великого Українця, стало можливим об’єктивне висвітлення його постаті, належне поцінування внеску в українську науку й державність, видання його творів і вшанування його пам’яті.

Україна – це особистості, які формують обличчя її історії. Видатний громадський і державний діяч, визнаний лідер національно-демократичної революції, учений-енциклопедист – таким постає в історії України М. С. Грушевський.

«Батько нації», як його звали сучасники, Михайло Грушевський завжди був і назавжди залишиться символом соборності, злагоди та всеукраїнського єднання.



Т. Печена, провідний бібліограф Прилуцької ЦРБ

https://legalaid.gov.ua/