back

01 грудня 2016

1 грудня – пам’ятна дата в історії українського народу

1 грудня 1991 року в Україні відбулася подія, яка засвідчила прагнення всього українського народу жити в незалежній українській державі. Проведення референдуму було необхідним, так як згідно з чинним на той час законодавством, питання про реалізацію права народу України на самовизначення виходило за межі компетенції Верховної Ради УРСР і мало вирішуватися виключно всеукраїнським референдумом.

Ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою Акт про державну незалежність України був підтверджений усім українським народом. 90,32% громадян, які брали участь у референдумі, на питання бюлетеня відповіли: «Так, підтверджую».

Позитивну відповідь дало населення всіх областей України і Криму, незалежно від їх національного складу. Отже, за незалежність проголосували не тільки українці, але й представники інших національностей, для яких батьківщиною є українська земля. Підсумки референдуму однозначно засвідчили прагнення народу бути повноправним господарем на власній землі. Результати голосування ознаменували повноправне входження України до світового співтовариства вільних держав. Почалася хвиля дипломатичного визнання України як незалежної держави.

Прилуччина була надзвичайно активною у прийнятті рішення щодо підтримки державної незалежності України на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року: 96,1 відсотки виборців району з 95,8%, які взяли участь у голосуванні, та 93,7 % виборців міста (голосували 84,6%) засвідчили свою високу громадянську позицію, своє прагнення будувати самостійну українську державу.

Народне волевиявлення на користь незалежності державності України незмінне і через 25 років після історичного референдуму. Соціологи запитали громадян, якби референдум стосовно проголошення державної незалежності України відбувався найближчим часом, переважна більшість опитаних (72,2%) підтримали б незалежність і лише 8% опитаних відповіли, що вони голосували б проти незалежності. Також переважна більшість опитаних висловили позитивне ставлення до атрибутів державності України — Прапора (95% дали відповідь «пишаюся ним» або «ставлюся позитивно»), до Герба (93,5%), Гімну (86,8%), державної мови (94,3%) та грошової одиниці (87,8%). Порівняно з попередніми роками помітно зросла частка респондентів, які пишаються атрибутами державності України.

Всі ці 25 років, незважаючи на проблеми, Україна творила свою державу. Вона стала відомою у світі країною. За перші роки незалежності Україну визнали понад 170 держав, практично з усіма ними встановлені дипломатичні відносини та активно розвивається двостороннє співробітництво. Сьогодні в Україні діють 135 представництв іноземних держав та міжнародних організацій. Сама Україна підтримує дипломатичні стосунки з понад 180 країнами світу, є членом понад 90-а міжнародних організацій і найголовніше визначену важливу мету розвитку – членство в Європейському Союзі.

Сьогодні, знаходячись у непростій ситуації, маючи багато проблем і викликів, українське суспільство має й багато уроків: головний з них у тому, що досягнення самі не приходять, потрібні спільні зусилля усієї нації, всього народу.

І тоді найважчі виклики сьогодення: зовнішня агресія сусідньої Росії, внутрішні негативні прояви, серед яких особливо небезпечний сепаратизм, тероризм, породжені нездатністю системи вирішувати питання всієї української громади, інші негативи суспільних відносин крок за кроком, не так, мабуть, швидко, як хотілось би, будуть вирішені. Але кожен з нас, кожен громадянин має бути учасником цього процесу.

І сьогодні, відзначаючи 25-у річницю Всеукраїнського референдуму, ми бажаємо всім нам Миру, Добра і Злагоди, Віри й Оптимізму. А ще розуміння того, що лише народ у своїй єдності, згуртованості здатен вирішити будь-які виклики сучасності. Бо про свій потенціал український народ заявив тоді 1 грудня 1991 року – на Всеукраїнському референдумі на підтримку незалежності України.

І ця дата буде назавжди вписана в історію України, як підтвердження волі народу жити у власній державі, до якої він ішов тернистим шляхом свого буття.

З нагоди 25-ї річниці Всеукраїнського референдуму на підтвердження державної незалежності України в райдержадміністрації за участю керівництва райдержадміністрації і районної ради та працівників апарату, структурних підрозділів райдержадміністрації та виконавчого апарату районної ради відбулися урочисті збори. Начальник відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації Тетяни Мирводи проінформувала учасників зборів про суспільно-політичну важливість, консолідуючий потенціал референдуму, зупинилася на його результатах.

За інформацією відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/