back

06 квітня 2017

Робочий візит Валерія Куліча на Прилуччину

06 квітня голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч перебував з робочою поїздкою на Прилуччині, яка розпочалася нарадою щодо функціонування лікувальних закладів в умовах госпітальних округів. Учасниками наради були голови райдержадміністрацій, керівники закладів охорони здоров’я Варвинського, Ічнянського, Прилуцького, Срібнянського, Талалаївського районів, м. Прилуки та народний депутат Олег Дмитренко, депутат обласної ради Олена Шинкаренко.

Валерій Куліч наголосив на особливостях медичної реформи на Чернігівщині, в рамках якої вже визначено склад та межі чотирьох регіональних медичних округів. — На часі реформування мережі первинної медико-санітарної допомоги. Головне — урахувати потреби населення в медичному обслуговуванні, створити умови для забезпечення його належної якості, своєчасності та доступності для громадян. Зважаючи на віддаленість населених пунктів один від одного, це завдання нелегке. Проте, раціонально приймаючи спільні рішення, ми все-таки відійдемо від стереотипів і сформуємо в області нову, адекватну вимогам часу, медицину, — зазначив Валерій Куліч.

За словами начальника Управління охорони здоров’я ОДА Петра Гармаша, станом на початок 2017-го в області зареєстровано 25 центрів первинної медико-санітарної допомоги. Нагальне питання — хто працюватиме в цих центрах, адже загальний дефіцит лікарських кадрів на Чернігівщині складає понад 1300 фахівців. При цьому 26% працюючих лікарів загальної практики сімейної медицини пенсійного віку, 14% — передпенсійного. Укомплектованість лікарями по області становить понад 73%. Найгірша ситуація у Талалаївському (36,9%), Срібнянському (41,2%), Сновському (56,1%) та Семенівському (56,9%) районах. Протягом останніх трьох років збільшилися капітальні вкладення на покращення матеріально-технічної бази медзакладів області. Так, минулого року галузь на ці потреби отримала майже 140 мільйонів гривень. Тому медична реформа неминуча. Відповідно до діючого законодавства у кожному окрузі необхідно створити Раду округу, яка до кінця 2017 року повинна розробити План дій на 5 років. Також Петро Гармаш зупинився на виконанні урядової програми "Доступні ліки", залученні інтернів до роботи у закладах охорони здоров’я районів та наданні їм житла.

Прилуцький міський голова Ольга Попенко у своєму виступі зазначила, що м. Прилуки готове бути центром госпітального округу, але без фінансової допомоги не обійтись, бо лише на заробітну плату прилуцьким медикам до кінця року не вистачає 21 млн.грн.

Про готовність Прилуцької міської лікарні бути центром госпітального округу говорила Лариса Івченко - головний лікар Прилуцької міської лікарні.

На питанні важливості медичної реформи зупинився у своєму виступі і народний депутат Олег Дмитренко.

Після наради Валерій Куліч зустрівся з жителями с. Мазки, які звернулися до губернатора по питанню розрахунків ТОВ «Крок-УкрЗалізБуд» за оренду їх земельних часток.

Робочу поїздку на Прилуччині Валерій Куліч продовжив в смт. Ладан. Спочатку губернатор разом з генеральним директором Олегом Борщем, депутатом обласної ради Олегом Авер’яновим та народним депутатом Олегом Дмитренком ознайомився з роботою товариства "ПК "Пожмашина".

Довідка по ТОВ "ПК "Пожспецмаш"

У приміщенні Ладанської селищної ради цього ж дня відбулася нарада з сільськими, селищними головами району: "Про хід виконання в районі Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад". У вступному слові Валерій Куліч зупинився на перевагах та необхідності добровільного об’єднання територіальних громад до жовтня 2017 року, особливо у питанні фінансування громад, генерації проектів, утримання закладів гуманітарної сфери.

— Зараз мова йде про те, аби на місця віддати якомога більше повноважень. Разом з тим, в рази зростає фінансування. Поки є можливість самостійно впорядкувати межі ОТГ. Якщо ж до жовтня ви не визначитеся — реформу все одно реалізують. Процес запущено, і його зупинити не вдасться.

Зволікання коштуватиме надто дорого і району, і області. До прикладу, якщо минулого року Чернігівщина отримала з Державного фонду регіонального розвитку 93 мільйони гривень, то 5 громад, створених на той момент, — 36 мільйонів гривень.

Ніхто краще нас самих не впорядкує місце, де ми живемо. Головне — не креслити межі ОТГ, а створити спроможну громаду, — прокоментував Валерій Куліч.

Також голова ОДА зазначив, що на сьогодні в області вже функціонує 16 об’єднаних територіальних громад.

На 30 квітня поточного року призначено перші місцеві вибори у 3 ОТГ області. Подано звернення до ЦВК щодо проведення виборів у ще п’яти.

На питанні важливості добровільного об’єднання територіальних громад зупинилися і в. о. голови райдержадміністрації Денис Росовський, голова районної ради Василь Малик, депутат обласної ради Олег Авер’янов та народний депутат Олег Дмитренко.

Своє бачення по даному питанню висловили очільники громад району: Світлана Чебакова- Ряшківський сільський голова, яка була особливо стурбована якістю дороги Прилуки - Ряшки; Роман Юрченко - Краслянський сільський голова; Микола Череп - Івковецький сільський голова; Ірина Шуляк - Дідовецький сільський голова. Всі виступаючі одностайно висловили занепокоєність, як будуть здійснюватися в разі об’єднання громад заходи по благоустрою на підвідомчих територіях, утримання закладів гуманітарної сфери.

За інформацією відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/