back

16 травня 2017

Костомаровські читання 2017

16 травня 2017 року Прилуччинва святкувала 200 – річчя від дня народження Миколи Івановича Костомарова, видатного українського історика, патріота своєї Батьківщини. В ході святкування цієї події відділом освіти Прилуцької РДА на базі Дідівської школи проведені «Костомарівські читання». На заході пригадали біографію М. Костамарова, події, які вплинули на формування його світогляду та громадянської позиції.

Розпочала читання Тарасенко А. В., завідувачка Прилуцьким РМК, яка зазначила, що Микола Іванович Костомаров - видатний діяч європейської культури та історії, який залишив дослідникам безцінні скарби думки і слова, що охоплюють практично всі галузі гуманітарної діяльності. Його перу належать сотні вагомих праць з історії, етнокультури, народознавства, інтелектуально-духовний потенціал яких міг би успішно працювати на утвердження національної самосвідомості, розширення духовного поля, українознавства.

Про дитинство, юність та творче становлення М.І. Костомарова познайомив присутніх краєзнавець, директор Охіньківської ЗОШ І-ІІІ ст. Марченко М.П. М.І. Костомаров є однією з тих постатей, з якою асоціюється українське відродження та порушення "українського питання" в історії нашої держави. 10 останніх років життя він черпав натхнення на Прилуцькій землі. З переконаннями та громадською діяльністю Костомарова присутніх ознайомила директор Дідівської ЗОШ І-ІІІ ст. Крамаренко Л.Є.

Вус В.І. - протоієрей, директор Міжнародного центру академічної мобільності МАУП, кандидат психологічних наук, доцент висвітлив питання християнства - як аксіологічної засади світогляду М.І.Костомарова. Про Дідівський період Миколи Костомарова та історію його великого кохання з Аліною Крагельською ознайомив присутніх учитель історії Заїздської ЗОШ І-ІІ ст. Хоменко І.Є.

Методист РМК Редька О.О. розповіла про долю спадкоємців Аліни Крагельської. Особливу увагу звернула на спадкоємця дідівської садиби, сина А. Крагельської Олександра Кисіля, мецената та благодійника поч. ХХ ст. Цікавою і змістовною стала доповідь організатора екскурсій Національного історико-культурного заповідника "Качанівка" Трохименко О.В. про перебування М. Костомарова у Качанівці. З ентнографічними, фольклористичними та літературознавчими надбаннями Костомарова ознайомила присутніх учитель зарубіжної літератури Івківської ЗОШ І-ІІІ ст. Замах С.Г.

Всі учасники читань запрошені до дідівської садиби, в якій жив і працював видатний історик, на «Костомарівські гостини». Навчальними закладами району біля садиби на імпровізованій вулиці Костомарівській розмістився етнографічний музей під відкритим небом «Ремесла Прилуцького краю». На святі звучала українська пісня, панував дух народних традицій.

На цьому святі були присутні голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, депутат Верховної Ради України Валерій Дубіль, професор Національного університету ім.. Т.Г. Шевченка, засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко, в.о.голови Прилуцької РДА Денис Росовський, голова Прилуцької районної ради Василь Малик, делегація від Національного історико-культурного заповідника «Качанівка» Володимира Буренка.

За інформацією відділу освіти райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/