back

12 липня 2017

Дотримуйтесь правил безпечної поведінки під час жнив

Закликаємо населення та суб‘єкти господарської діяльності дотримуватися пожежної безпеки під час збирання урожаю. Співробітники Прилуцького МРВ Управління ДСНС України уЧернігівській області здійснюють всі можливі планові заходи для запобігання виникненню пожеж.

Незабаром розпочинається важливий період – жнива. Нагадуємо, що основ ними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні. У цей період найменша іскра від сільгоспмашини чи кинутий недопалок можуть призвести до масштабного загоряння.

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні бути справними та оснащені справними первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками) та іскрогасниками. Керівники відповідальні за протипожежний стан агропромислових господарств повинні пройти спеціальне навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки. Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж. У разі групового методу збирання до складу збирально-транспортних загонів необхідно включати спеціалізовані автомобілі з насосами (авторідинорозкидачі, водороздавачі та інші), пристосовані для гасіння пожеж зернових. У період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях. Також забороняється куріння біля хлібних масивів, скирт соломи. Дотримуючись цих нескладних правил протипожежного захисту на місцях збирання, зберігання та переробки зернових, ви вбережете не лише від вогняної небезпеки новий врожай, але й себе.

Одночасно роз’яснюємо, що випалювання сміття та сухої трави тягне за собою відповідальність передбачену ст. 77-1 КУпАП "Самовільне випалювання рослинності або її залишків" та ст. 245 КК України "Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу".

За інформацією Прилуцького МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

https://legalaid.gov.ua/