back

02 жовтня 2017

Держенергонагляд рекомендує: Інновації – шлях до економії та стабільність в умовах зими

Держенергонагляд неодноразово акцентує увагу суб’єктів господарювання на необхідності контролю за технічним станом та експлуатацією енергетичного обладнання, особливо під час проходження осінньо-зимового періоду, оскільки саме в цей час вкрай важливо гарантувати стабільну та надійну працездатність технічних засобів, електричних і теплових мереж, а також ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів та впровадження інноваційних технологій.

Підвищенню енергетичної незалежності, енергоефективності та оптимізації витрат енергоресурсів сприяють і новітні наукові досягнення. З цією метою споживачам пропонується перехід на розрахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу. Застосування таких тарифів дозволить дієво заощадити грошові кошти в оплаті за електроенергію, за умови здійснення наступних заходів:

— використання більшого обсягу електричної енергії в нічні години доби;

— відмова від застосування енергоємних електроприладів у період з 8 до 11 години та з 17 до 22 години.

Однією з науково-технічних розробок, що може використовувати нічну електроенергію за пільговим тарифом, автоматично підключаючись до електричних мереж для акумуляції теплової енергії, якої достатньо для обігріву приміщень протягом 24-х годин, являється теплонакопичувач.

Теплонакопичувач – прилад для електроопалення приміщень, який допомагає суттєво економити на опаленні, він поступово входить в побут та промисловість. Потужності для опалення достатньо, тому що електромережа в ночі не завантажена.

Використання дешевого нічного тарифу на електроенергію для накопичення тепла (коли споживче навантаження на енергетичні підприємства мінімальне) робить застосування теплонакопичувачів економічно вигідним. Витрати на опалення зменшуються для населення на 50%, для юридичних осіб — на 85%.

Використання теплонакопичувачів виключає необхідність проведення газу для опалення, виконання дорогих будівельних заходів з прокладання труб, придбання та встановлення опалювального котла, влаштування димоходу та інших робіт.

Автоматичне керування дозволяє точно та швидко регулювати температуру повітря в приміщенні. При зміні погодних умов автоматично змінюється час накопичування, підтримуючи комфортну температуру в приміщенні та додатково економлячи електроенергію. Крім того, додатково можна економити електроенергію за рахунок зменшення часу накопичення у вихідні або святкові дні.

Для даного приладу обов’язкове застосування багатотарифного електричного лічильника.

Перевага переходу на опалення теплонакопичувачами:

— відмова від газу;

— економія коштів на опалення;

— проектування не потребує узгоджень, простий та швидкий монтаж і запуск без додаткової підготовки приміщень та інженерних мереж;

— не перепалюється кисень, чим створюється комфортна атмосфера в приміщенні;

— немає потреби в додатковому обслуговуванні, відсутні додаткові витрати;

— тривалий термін експлуатації;

— широкий вибір теплонакопичувачів за різноманітними варіантами (динаміка, статика, ручне керування, автоматичне керування), компактні габарити;

— відсутня загроза отрути продуктами згорання;

— використовується «сухе» тепло, тому відсутня необхідність у водопідготовці та відсутня загроза розморожування системи опалення;

— прилад працює безшумно та безпечний в експлуатації;

— Європейсбка якість.

Побудова енергоефективного суспільства являється важливим етапом в досягненні мети його розвитку: більш раціональне, еефективне та економічне виробництво, використання альтернативних джерел енергії та інноваційний розвиток.

За інформацією Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Чернігівській області

https://legalaid.gov.ua/