back

24 листопада 2017

На Прилуччині вшанували пам’ять жертв голодоморів

Весь трагізм Голодомору 1932-1933 років сучасній людині важко осмислити. У мирний час, лише за 17 місяців із квітня 1932-го до листопада 1933-го року, держава без жодного пострілу знищила мільйони своїх громадян: відібравши в людей останню крихту хліба, прирекла їх на голодну смерть. Навесні 1933 року, кажуть дослідники, в Україні щохвилини помирало 17 людей. За різними даними загинуло від 4 до 7 мільйонів жителів України, хоча деякі історики називають інші цифри – 10-11 мільйонів жертв.

24 листопада біля Пам’ятного знаку жертвам голодоморів в с. Сергіївка відбувся районний мітинг-реквієм за участі керівництва району, Сергіївського сільського голови, мешканців села, учнів місцевої школи, районних організацій та громадськості району.

У своєму виступі в.о. голови райдержадміністрації Антоніна Стукалова зазначила, що геноцид Українського народу 1932—1933 років, голодомори 1921—1922, 1946—1947 років в Україні – це трагедія не одного села, не одного району чи, навіть області, це - трагедія України. За масштабом, жорстокістю, цинізмом і організованістю з боку влади та наслідками для майбутніх поколінь він не має аналогів в історії людства. У нашому районі за політики сталінського режиму 1932-1933 років було знищено тисячі людських життів. Зусиллями всіх небайдужих земляків вдалося встановити імена 4251 жертви, зокрема у с. Сергіївка та Сухоліски загинуло більше тисячі жителів, на вшанування їх пам’яті встановлено 30 пам’ятних знаків.

Про це говорили і заступник голови районної ради Наталія Єгорова та Сергіївський сільський голова Тетяна Дзигало.

Голова ветеранської організації Сергіївської сільської ради Ганна Сім’ячко у своєму виступі згадала спогади односельчан, які були очевидцями тих подій.

Трагічної нотки до мітингу-реквієму додав театралізований тематичний виступ школярів.

Священик української православної церкви, настоятель Спасо-Преображенського храму с. Яблунівка отець Володимир відслужив заупокійний молебень.

Присутні вшанували пам'ять закатованих українців у роки голодоморів хвилиною мовчання. Учасники мітингу-реквієму, серед яких багато дітей, поклали до підніжжя пам’ятного хреста жертвам голодомору композиції з квітів, житніх і пшеничних колосків, кетягів калини, піднесли запалені свічки.

25 листопада кожна сільська громада району приєднається до вшанування пам’яті мільйонів загиблих співвітчизників, провівши поминальні, жалобні заходи, візьме участь у Всеукраїнській хвилині мовчання. Покладеними квітами до хрестів, пам’ятних знаків жертвам голодоморів, запаленими свічками прилучани пом’януть своїх рідних, близьких… Бо ж практично немає таких сімей, які б не постраждали від голодоморів.

За інформацією відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/