back

26 січня 2018

Битва під Крутами: Урок пам’яті «Подвиг заради майбутнього»

26 січня районним методичним кабінетом відділу освіти райдержадміністрації на базі Линовицької ЗОШ І-ІІІ ст. організовано і проведено районний урок пам’яті «Подвиг заради майбутнього» присвячений 100-річчю подій битви під Крутами. На заході були присутні в.о голови райдержадміністрації Антоніна Стукалова, керівник апарату Прилуцької Районної ради Лідія Опанасенко, представники відділу освіти райдержадміністрації та вчителі історії шкіл району. Урок проведено для 110 учнів із 4 шкіл району. Районний урок проводили вчителі Линовицької, Івківської ЗОШ І-ІІІ ст. та Ладанської гімназії.

В ході уроку висвітлені події передумов та ходу битви під Крутами. Окреслено історичне значення цієї події для державотворення незалежної України. Акцентовано увагу на подвиг студентів – крутян як символ героїзму, мужності та беззастережної любові до власної Батьківщини. На районному уроці проведена паралель із прикладом героїв – захисників України під час війни на Сході. Адже тоді як і зараз молоді хлопці захищають незалежність України. Всі вони свідомо чи не свідомо повторили подвиг своїх ровесників майже сторічної давнини.

Антоніна Стукалова у своєму виступі зазначила, - Якщо ще донедавна спогад про них і вшанування їхньої пам’яті було для нас даниною історії, то сьогодні битва під Крутами – непересічна історична подія, приклад для сучасного покоління, яке відстоює незалежність Української держави у бойових діях на Сході нашої країни, як взірець для української молоді, яка так само має бути небайдужою до майбутнього Батьківщини, шанувати історію і берегти пам’ять героїв. А ще – привід переосмислити історичні події та зробити висновки сьогодні. На превеликий жаль, історія повторюється знову і ворог у нас – той же. Відтак, українці знову змушені давати відсіч військовій та інформаційній агресії, знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв. І знову через сотню років українські бійці демонструють надзвичайно високий патріотизм, повторюючи подвиг героїв під Крутами. Вшановуючи пам’ять загиблих під Крутами, ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя у боротьбі за єдину, неподільну, незалежну Україну. Віддаємо шану нашим захисникам, які сьогодні стоять на сторожі кордонів Української держави.

Подвиг героїв Крут вшановано хвилиною мовчання. В кінці заходу вся аудиторія, повторюючи останні слова героїв Крут, виконала гімн України.

За інформацією відділу освіти райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/