back

Обговорення Концепції гуманітарного розвитку України

28 вересня 2012

Триває обговорення Концепції гуманітарного розвитку України до 2020 року. Відповідно до затвердженого плану заходів в райдержадміністрації відбулося засідання круглого столу з представниками гуманітарної сфери району, членами громадської ради при райдержадміністрації. З основними положеннями Концепції ознайомила учасників круглого столу начальник управління з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськими організаціями та засобами масової інформації райдержадміністрації Симоненко Л.Г. Розроблена Концепція гуманітарного розвитку України, має мету - реалізувати цілісну політику гуманітарного розвитку держави відповідно до національних пріоритетів, завдань модернізації суспільства та загальноєвропейським демократичним настановам, створити умови для розкриття творчо-продуктивного потенціалу й самореалізації кожної особистості відповідно до її духовних і матеріальних потреб та інтересів.

Документом визначені проблеми, на які має бути спрямований гуманітарний розвиток, і в першу чергу - це втрата у широких верств суспільства ціннісних орієнтирів, відсутність нової системи культурних цінностей, яка б базувалась на основі історико-культурних традицій українського народу та кращих зразків самоорганізації культурних систем сучасного світу, проаналізовані причини виникнення проблем, серед яких і демографічна криза, і зменшення участі держави в підтримці програм, пов’язаних з гуманітарним розвитком, і забруднення навколишнього середовища, погіршення умов життя громадян, і недосконалість державної політики у сфері охорони здоров’я, і низький рівень життя, зумовлений кризовими економічними явищами.

За круглим столом відбулося конкретне, конструктивне обговорення документа. Учасники засідання підтримали основні положення Концепції. Висловлені пропозиції в першу чергу стосувалися належного державного фінансування завдань Концепції, відпрацювання системи спрощених механізмів консолідованого фінансування, адже це допоможе реалізувати одну з основних цілей гуманітарного розвитку України – підвищення соціальних стандартів життя, ліквідувати крайні форми бідності, зменшити необґрунтовану нерівність населення за доходами, реалізувати пріоритетні завдання в системі охорони здоров’я, впровадження стандартів здорового способу життя, гарантування людини на безпечне довкілля, розвитку освітнього простору, вільного доступу до культурних надбань, діалогу влади і громадянського суспільства, інших напрямів гуманітарного розвитку, які так потребує суспільство.

Кожен, хто бажає висловити свою думку щодо розробленої Концепції гуманітарного розвитку України до 2020 року, може ознайомитися з нею на веб-сайті райдержадміністрації (http://pladm.cg.gov.ua/), а пропозиції направити до відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськими організаціями та засобами масової інформації райдержадміністрації, тел.5-04-18, каб.28, вул. Київська, 220.

https://legalaid.gov.ua/