back

Вдягнути цього дня вишиванку як знак єдності українського народу

21 травня 2020

 

 

 

Традиційно день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня, тож цього року припав на 21 травня. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного.

Це вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.
В День вишиванки люди завжди піднесені та усміхнені, адже у стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.
У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому.
Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг.
У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.
 

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів.

Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Для українця вишиванка – не просто одяг. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.

Вишиванка — велике багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання — не розгубити його, передати це іскристе диво наступним поколінням.

Але крім цього не можна забувати, що кожен колір на вишиванці символізує щось певне:

  • Білий колір - символ невинності і оберіг від нещастя і лихого погляду.
  • Червоний - символізує любов до людини, життя, енергії сонця, радості.
  • Чорний колір - багатство і благополуччя.
  • Зелений – жіночий колір.
  • Синій колір - символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій.
  • Золотий або жовтий - символ меду і пшениці, благополуччя, достатку, багатства і радості.

Убравшись в таку красу, ми отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим та гордо дивимось у майбутнє.

Останнім часом вишиванка стала своєрідним символом патріотизму і любові до своєї країни. Багато її люблять за стильність і унікальність, адже кожен вишитий на ній візерунок має свій символ і значення.
Традиційне українське вбрання виглядає дуже святково і дарує всім відмінний настрій.

У цей день українців закликають одягти вишиванку й піти у ній на роботу, в університет, школу чи навіть садочок. Але цьогоріч відзначення цього дня   припадає на період дії карантинних заходів, тому не всі мали змогу долучитися до святкування.

З цієї нагоди в Прилуцькій райдержадміністрації пройшов флешмоб “Одягни вишиванку”, тож співробітники прийшли на роботу у традиційному українському вбранні.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вдягни сорочку-полотнянку,
Де ниток барви рукотворні
Іскряться сонцем спозаранку,
Як Україна, неповторні!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За інформацією відділу загального, контролю та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/