back

Порядок проведення державної реєстрації права власності в результаті поділу об'єкта нерухомого майна

04 вересня 2020

Відповідно до ст. 319 Цивільного кодексу України (далі — Кодекс) власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник нерухомого майна може розпоряджатися своїм майном керуючись власними переконаннями і власною волею не порушуючи при цьому інтереси інших осіб. Тобто, власник майна або уповноважена ним особа можуть поділити нерухоме майно або виділити з нього певну частину.

Відповідно до ч.1 ст.182 Кодексу право власності та інші речові права на нерухоме майно, яке утворилося внаслідок поділу або виділу частки з об'єкта нерухомого майна або об'єднання об'єктів нерухомого майна, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

При цьому, відповідно до ч.3 ст.3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відповідно до ст.367 Кодексу майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділене в натурі між співвласниками за домовленістю між ними. У разі поділу спільного майна між співвласниками право спільної часткової власності на нього припиняється.

Разом із тим, Кодекс встановлює порядок виділу та поділу майна, що належить особам на праві спільної сумісної власності. Майно, що є у спільній сумісній власності, може бути поділене між співвласниками за домовленістю між ними. У разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом. За рішенням суду частка співвласника може бути збільшена або зменшена з урахуванням обставин, які мають істотне значення. У разі поділу майна між співвласниками право спільної сумісної власності на нього припиняється (ч.1-3 ст.372 Кодексу).

Звертаю увагу, що не підлягають поділу об'єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об'єкти нерухомого майна. Питання щодо поділу об'єктів нерухомого майна може розглядатись лише після визнання права власності на них відповідно до закону.

Основними документами щодо поділу ОНМ є: договір про поділ нерухомого майна (нотаріально посвідчений) або рішення суду про поділ нерухомого майна.

Поділ на самостійні об'єкти нерухомого майна провадиться відповідно до законодавства з наданням кожному об'єкту поштової адреси.

Об'єкти, що утворилися в результаті поділу, підлягають технічній інвентаризації. Законодавством України також передбачені й інші документи, які індивідуальні до кожного окремого випадку поділу.

Отже, на підставі необхідних документів, передбачених законодавством України, відповідно до п.57 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2013р. №868, державна реєстрація права власності на об'єкт нерухомого майна, що утворився у результаті поділу, проводиться державним реєстратором органу державної реєстрації прав з видачею свідоцтва на кожний новостворений об'єкт нерухомого майна. При цьому документи, що підтверджують виникнення, перехід та припинення права власності на об'єкти нерухомого майна, який поділяється заявникові не повертаються.

https://legalaid.gov.ua/