back

Щодо порядку здійснення державної реєстрації місця проживання новонародженого через відділи державної реєстрації актів цивільного стану

04 вересня 2020

З появою у сім”ї малюка у батьків постає немало питань. Одне із таких це питання реєстрації місця народження дитини.

У рамках реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» від 10 грудня 2015 року №888-УІІ внесено зміни до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зокрема ст. 6 передбачено, що за бажанням батьків чи одного з них документи, для реєстрації місця проживання дитини, можуть бути подані органам реєстрації цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини. Органи державної реєстрації актів цивільного стану направляють зазначені документи відповідним органам реєстрації для реєстрації місця проживання новонародженої дитини.

Відповідно до постанови № 207, прийнятої Урядом 02 березня 2016 року , затверджені Правила реєстрації місця проживання, що визначають механізм здійснення реєстрації чи зняття з реєстрації місця проживання/перебування осіб в Україні.

Так, законодавством передбачено, що під час проведення державної реєстрації народження дитини за бажанням батьків чи одного з них до органу державної реєстрації актів цивільного стану можна подати заяву та відповідні документи для проведення реєстрації місця проживання дитини, а саме:

- заяву за встановленою формою;

- свідоцтво про народження;

- квитанцію про сплату адміністративного збору;

- документи, що підтверджують право на проживання в житлі;

- документ, що посвідчує особу представника (одного з батьків).

Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

Відповідно до статті 11-1 Закону за реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання сплачується адміністративний збір:

- у разі звернення особи протягом встановленого Законом строку у розмірі 0,0085 розміру мінімальної заробітної плати;

- у разі звернення особи з порушенням строку у розмірі 0,0255 розміру мінімальної заробітної плати.

 

https://legalaid.gov.ua/