back

Державна реєстрація народженої дитини

04 вересня 2020

Державна реєстрація народженої дитини проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові і засвідчується свідоцтвом про народження (стаття 144 Сімейного кодексу України). Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану. Невиконання цього обов’язку є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом. Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров’я про народження дружиною дитини. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства. Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.

Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров’я про народження нею дитини. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

1) за заявою матері та батька дитини;

2) за рішенням суду.

Міністерством Юстиції України у 2016 році було запроваджено декілька пілотних проектів, для покращення сервісу обслуговування громадян.

Відтепер документи щодо державної реєстрації новонародженої дитини та отримання Свідоцтва про народження проводиться також безпосередньо у пологовому будинку. А також, у рамках реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» від 10 грудня 2015 року №888-УІІ внесено зміни до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зокрема ст. 6 передбачено, що за бажанням батьків чи одного з них документи, для реєстрації місця проживання дитини, можуть бути подані органам реєстрації цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини. Органи державної реєстрації актів цивільного стану направляють зазначені документи відповідним органам реєстрації для реєстрації місця проживання новонародженої дитини.

Відповідно до постанови № 207, прийнятої Урядом 02 березня 2016 року , затверджені Правила реєстрації місця проживання, що визначають механізм здійснення реєстрації чи зняття з реєстрації місця проживання/перебування осіб в Україні.

Так, законодавством передбачено, що під час проведення державної реєстрації народження дитини за бажанням батьків чи одного з них до органу державної реєстрації актів цивільного стану можна подати заяву та відповідні документи для проведення реєстрації місця проживання дитини, а саме:

- заяву за встановленою формою;

- свідоцтво про народження;

- квитанцію про сплату адміністративного збору;

- документ, що посвідчує особу представника (одного з батьків).

Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

Відповідно до статті 11-1 Закону за реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання сплачується адміністративний збір

Підсумки роботи Прилуцького міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області за 2016 рік.

https://legalaid.gov.ua/