back

Апостилізація

04 вересня 2020

В останні роки міжнародні відносини розвиваються дуже стрімко, що тягне за собою виникнення у громадян окремих юридичних питань. Одне з таких, досить вагомих - питання легалізації офіційних документів.

За загальним правилом, документи, які видані та мають юридичну силу на території однієї держави, можуть бути використані на території іншої держави тільки після їх відповідного засвідчення, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, учасниками яких є держави. На сьогоднішній день існує два способи засвідчення: консульська легалізація та проставлення апостиля.

Апостиль - це спрощена форма легалізації документів для країн учасниць Гаазької конвенції.

Проставлення штампу апостиль необхідна для надання документу юридичної сили на території іншої держави. Апостиль з'явився і був прийнятий в якості міжнародної стандартизованої форми завірення документів для спрощення процедури легалізації документів. Як правило, при його наявності не потрібно інших форм завірення документів

Наказом Міністерства юстиції України від 11.11.2015, №2268/5 затверджено Порядок проставлення апостиля на офіційних документах , що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України.

Зазначеним Порядок визначається процедура проставлення Мін'юстом апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами з метою реалізації Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав.

Проставлення апостиля здійснюється за допомогою програмних засобів ведення Електронного реєстру апостилів в такому порядку:

• прийняття документів, формування та реєстрація заяви;

• розгляд документів, поданих для проставлення апостиля;

• проставлення апостиля, відмова у його проставленні;

• видача документів за результатом розгляду заяви.

Постановою Кабінету Міністрів України затверджено перелік відділів державної реєстрації актів цивільного стану територіальних органів юстиції України до яких подаються документи для проставлення апостиля.

В Чернігівській області таку послугу здійснюють всі (окрім Срібнянського ) відділи державної реєстрації актів цивільного стану.

Заяву щодо проставлення апостиля може подати будь-яка особа за умови пред”явлення документа, що посвідчує її особу, оригінала документа, на якому проставляється апостиль, або його копії, засвідченої в установленому порядку, документа про оплату послуги з проставлення апостиля (у разі звільнення від оплати – документа, що підтверджує право на звільнення від оплати).

Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2 робочих днів.

У разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадках відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та/або виникнення сумніву щодо їх достовірності строк розгляду документів на проставлення апостиля може бути продовжено до 20 робочих днів.

За інформацією Прилуцького міськрайонного Відділу державної реєстрації актів Цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області

https://legalaid.gov.ua/