back

На Прилуччині діє виставка «Сіверщина. Блок-пост пам'яті»

04 вересня 2020

З 26 лютого по 14 березня в приміщенні Дідовецького районного будинку культури буде діяти пересувна виставка «Сіверщина. Блок-пост пам'яті», присвячена загиблим в АТО героям Чернігівщини.

«СІВЕРЩИНА» БЛОКПОСТ ПАМ’ЯТІ» - меморіальна експозиція - авторський некомерційний проект Громадської Організації «Єдина родина Чернігівщини», головою правління якої є Микола Миколайович Шанський, батько  загиблого героя – Андрія Миколайовича  Шанського.

Після представлення у м. Чернігові авторської виставки Павла Нетьосова «Блокпост пам’яті» у жовтні-листопаді 2017 року відвідали більше десяти тисяч шкільної та студентської молоді.

Родини воїнів, загиблих у російсько-українській війні м. Чернігова та області, загорілися великим бажанням створити подібну виставку про героїчних синів Чернігівщини.

Виставка створювалася при допомозі облдержадміністрації, зокрема департаменту  культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної  державної адміністрації та Чернігівського обласного  центру народної творчості.

Відомий художник, дизайнер, монументаліст, голова громадської організації  «Музей сучасного мистецтва» Борис  Дєдов, долучився  до виготовлення світлин та друкуванням інформації на металевих пластинах, надавав професійні консультацію по укладанню речей у вітрини.

Вікторія Лупікс – дружина загиблого Яніса Лупікса - голова Ніжинського відокремленого підрозділу нашої ГО оформила 13 виставкових вітрин, які розповідають про героїчних ніжинців.

Наталія Купріянчук – сестра загиблого Володимира Мальцева, виготовила 5 вітрин, які розповідають про героїв з Носівки.

Надавали експонати - Північне Територіальне Командування НГУ з м. Києва, Оперативне командування «Північ» Сухопутних військ ЗСУ, Чернігівський Прикордонний Загін, Міністерство Збройних Сил України.

Мета експозиції – донести правдиве та документальне підтвердження, висвітлення подій на Сході України, розповідь про загиблих, в результаті військової агресії Російської Федерації, українських солдатів та добровольців, та виховання на їх прикладах патріотичних, відповідальних та вболіваючих за долю України громадян.

Представлені персональні вітрини загиблих земляків у «неоголошеній війні» добровольців, бійців Збройних Сил України, Міністерства Внутрішніх Справ, Національної Гвардії України, Державної прикордонної служби України, добровольців.

Кожна виставкова вітрина є родинною реліквією. Мами та дружини особисто вкладали речі у вітрини, благословляючи їх на подальше існування серед людей, як пам’ять та спогади про славних, героїчно полеглих у російсько-українській війні синів та чоловіків, які захищали нашу Україну.

Виставка «СІВЕРЩИНА. БЛОКПОСТ ПАМ’ЯТІ» розрахована на широку аудиторію різних вікових категорій, має слугувати та використовуватися для національно патріотичного виховання підростаючих поколінь у навчальних закладах м. Чернігова, Чернігівської області та за її межами.

Робота над оформленням експозиційних вітрин продовжується.

Експозицію презентуватимуть  щодня, крім понеділка, з 09.00 до 17.00.

Запрошуються всі бажаючі, вхід вільний.

Тел. для довідок: 6-33-10. Колективні екскурсії бажано замовляти завчасно.

https://legalaid.gov.ua/