back

8 травня у сквері "Вічної слави"

08 травня 2024

8 травня в День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років Україна разом з усім цивілізованим світом відзначає перемогу над нацизмом та вшановує пам'ять всіх борців з цим злом та жертв війни.

Ми приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Пам’ять про війну має  розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, а також виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією й несправедливістю.

Друга світова охопила значну частину планети. Участь у ній взяла 61 держава. Воєнні дії велися на території близько 40 країн –  у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні.

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців чинили спротив зі зброєю в руках у різних регулярних арміях світу, сотні тисяч боролися в підпільних і повстанських структурах. Майже всі українські підприємства були переорієнтовані на потреби оборони. Водночас українська земля була одним із основних театрів воєнних дій, місцем масштабних битв і найзапеклішого спротиву. 

Сьогодні поклали квіти до Вічного вогню у Сквері "Вічної Слави" та вшанували пам'ять про загиблих у Другій світовій війні.

 

 

 

https://legalaid.gov.ua/