back

Про дитячі новорічні подарунки

16 жовтня 2013

Швидко пролетять осінні дні і настане найулюбленіше свято дорослих і дітей — Новий рік. Придбання дитячих новорічних подарунків є однією із соціальних послуг, які надаються Прилуцькою міжрайонною виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності застрахованим особам відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими похованням” від 18.01.2001р. № 2240-ІІІ .

Отримувачем подарунка є батько, мати, усиновлювач, опікун/піклувальник. Застрахована особа має право отримати в поточному році лише один новорічний подарунок за рахунок коштів Фонду соціального страхування на дитину, якій станом на 1 січня наступного календарного року не виповнилося 14 років.

Першим етапом для отримання новорічного подарунка є подання ( до 25 серпня) страхувальником до Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції заявки про загальну чисельність дітей віком до 14 років, які мають право на отримання дитячого новорічного подарунка. При необхідності в подальшому здійснюється уточнення кількості подарунків.

Другим етапом є - безпосередньо саме отримання новорічних подарунків. Представники страхувальників (підприємства, установи, організації) отримують новорічні подарунки для дітей застрахованих осіб на підставі довіреності за накладною, в якій вказується кількість подарунків, ціна та загальна їх вартість, яка надається робочим органом відділення Фонду за місцем реєстрації страхувальника.

Третій етап - видача страхувальником новорічних подарунків застрахованим особам.

Для правильного документального оформлення видачі новорічних подарунків страхувальник повинен мати такі документи:

- накладну на новорічні подарунки від Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції;

- протокол комісії (уповноваженого) із соціального страхування про видачу новорічних подарунків дітям працівників відповідно до списку, завіреного відділом кадрів або керівником підприємства;

- відомості на видачу новорічних подарунків, де зазначаються прізвища, ініціали застрахованих осіб та їх дітей, число, місяць, та рік народження дітей. У відомості на видачу новорічних подарунків застрахована особа обов'язково ставить свій підпис при отриманні новорічного подарунку. Відомість складається за підписами керівника, головного бухгалтера та голови комісії із соціального страхування.

Добровільно застраховані особи, які уклали договір з територіальним органом Пенсійного фонду України про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування та у Прилуцької ОДПІ ГУ міндоходів у Чернігівської області відповідно до договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування для отримання новорічних подарунків подають до Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції заяву на отримання новорічного подарунка, копію свідоцтва про народження дитини, копію договора з пенсійним фондом та підтвердження сплати єдиного соціального внеску. Новорічний подарунок видається за відомістю при пред'явленні документів, які засвідчують особу ( наприклад – паспорт) та наявність дитини у віці до 14 років ( копія свідоцтва про народження дитини).

Вартість і кількість новорічних подарунків у звіті Ф4-ФСС з ТВП, не відображається, оскільки страхувальник безпосередньо не здійснював витрат на їх придбання. Сума витрат Фонду за новорічні подарунки, які видані страхувальником з порушенням Порядку, або не видані застрахованим особам, не приймається до заліку та відшкодовуються за рахунок страхувальника.

Сергій Петренко, директор Прилуцької міжрайонної

виконавчої дирекції

https://legalaid.gov.ua/