08 січня 2019

27.12.2019

За підсумками року Фонд виплатив 9,9 млрд гривень лікарняних

Понад 9,9 млрд гривень було направлено Фондом соціального страхування України на фінансування допомог з тимчасової втрати працездатності упродовж 2019 року. Лікарняні було профінансовано для майже 2,2 млн застрахованих осіб.

Виплати матеріального забезпечення профінансовано за заявами-розрахунками, поданими страхувальниками (роботодавцями) по 09.12.2019.

Сума допомоги від Фонду залежить від тривалості страхового стажу й розміру середньоденного доходу працівника та складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства, у тому числі, постраждалим учасникам Революції Гідності за страховими випадками, які настали з 25.07.2018.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

32,5 тис. осіб уклали договори для проходження реабілітації після важких захворювань і травм за кошти Фонду

Станом на 24 грудня з початку цього року укладено договорів для забезпечення медичною реабілітацією після перенесених захворювань і травм 32 545 застрахованих осіб. Проходження реабілітації фінансується за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Відновне лікування надається застрахованим особам і їх дітям на базі санаторно-курортних закладів за їх вибором. Право на проходження реабілітації за кошти Фонду має кожен працюючий після закінчення гострого періоду захворювання та за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в такому лікуванні.

Реабілітація спрямована на якнайшвидше відновлення здоров’я працюючих.

Порядок отримання реабілітаційного лікування за кошти Фонду соціального страхування України:

– після надання пацієнту висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності реабілітації за певним профілем, лікувальний заклад повідомляє про це робочий орган Фонду;

– не пізніше наступного дня у стаціонар лікарні до пацієнта прибуває фахівець Фонду, який за наданим паспортом та ідентифікаційним кодом самостійно перевіряє, чи є особа застрахованою, та разом із хворим заповнює заяву на відновне лікування;

– пацієнту надається перелік санаторіїв, які відповідають вимогам по профілю його хвороби, і він самостійно обирає санаторно-курортний заклад для проходження лікування;

– орган Фонду узгоджує з санаторієм наявність вільних місць і укладається тристоронній договір – між Фондом, санаторієм і хворим;

– застрахована особа направляється до санаторно-курортного закладу на відновне лікування зі стаціонару лікарні. На час реабілітації продовжується листок непрацездатності, за яким Фондом фінансується допомога по тимчасовій втраті працездатності, аби компенсувати особі втрачений за час лікування заробіток.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

19.12.2019

Уряд збільшив видатки Фонду на матзабезпечення на 1 млрд грн за рахунок перевиконання плану по доходам

На засіданні 18 грудня Кабінет Міністрів України затвердив зміни до бюджету Фонду соціального страхування України на 2019 рік. Це друге корегування показників річного бюджету, початкову редакцію якого було прийнято 16.01.2019.

За напрямом матеріального забезпечення (фінансування лікарняних, допомог по вагітності та пологах і допомог на поховання) визначено на 1,017 млрд гривень більше, загальна сума видатків склала 15,361 млрд грн.

Зміни пов’язані із фактичним перевиконанням статті доходів бюджету Фонду за рахунок, зокрема, понад прогнозованої сплати ЄСВ страхувальниками (роботодавцями), а також перерозподіленням коштів. Загальні доходи Фонду з урахуванням залишку коштів на початок року визначено в розмірі 25,665 млрд гривень, що більше на 0,996 млрд грн.

Зазначимо, кошти у розмірі 9,37% від ЄСВ надходять на рахунок Фонду щодня, по мірі сплати страхувальниками єдиного внеску. Усі наявні ресурси направляються Фондом на фінансування страхових виплат і матеріального забезпечення одразу після їх надходження.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

12.12.2019

Фонд надасть допомогу постраждалим у груповому нещасному випадку в Одеському коледжі

До Фонду соціального страхування України від Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу надійшло повідомлення про груповий нещасний випадок, який стався 04.12.2019 внаслідок пожежі. Станом на 12.12.2019 повідомлено про 13 застрахованих осіб, які постраждали.

Наразі призначено комісію зі спеціального розслідування зазначеного групового нещасного випадку із смертельними наслідками.

Для постраждалих внаслідок нещасного випадку Фонд, зокрема, фінансує допомогу по тимчасовій втраті працездатності (лікарняні) до її відновлення або встановлення інвалідності.

У разі подальшого встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності потерпілі отримають від Фонду одноразову допомогу – розмір цієї виплати залежить від ступеня втрати працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (35,7 тис. гривень при 100% втрати працездатності).

Крім того, у такому разі потерпілим буде призначено щомісячні страхові виплати, які компенсують втрачений заробіток або його частину відповідно до ступеня втрати працездатності.

Для сімей загиблих Фондом буде профінансовано одноразову допомогу у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 210,2 тис. гривень, розмір одноразової допомоги утриманцям складе 42,04 тис. гривень. Також особам, які мають на це право у разі смерті потерпілого, буде призначена щомісячна страхова виплата.

Також Фондом буде відшкодовано вартість ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлих.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

11.12.2019

У грудні на лікарняні і декретні Фонд направив 960 млн грн

З початку грудня понад 960 млн гривень було профінансовано Фондом соціального страхування України для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам.

На виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах Фондом направляються всі наявні ресурси. Зазначимо, кошти надходять на рахунок Фонду по мірі сплати єдиного внеску страхувальниками та подальшого здійснення розподілу і перерахування частки від ЄСВ у розмірі 9,37% Казначейською службою.

Так, станом на сьогодні Фонд направив:

- на допомогу по тимчасовій непрацездатності – 661,4 млн грн;

- на допомогу по вагітності і пологах – 296,8 млн грн;

- на допомогу на поховання – 2,9 млн грн.

Наразі видатки на оплату матеріального забезпечення профінансовано за заявами-розрахунками, поданими страхувальниками до 13 листопада 2019 року включно.

Нагадаємо, постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 957 внесено зміни до бюджету Фонду на 2019 рік за статтею видатків «Матеріальне забезпечення та соціальні послуги», яка була збільшена на суму 1,37 млрд гривень. Корегування відбулось у зв’язку із перевиконанням плану по сплаті ЄСВ страхувальниками.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

03.12.2019

Терміни виплат роботодавцями лікарняних і декретних рекомендовано пришвидшити

Враховуючи ситуацію, що склалась, з метою зняття соціальної напруги Фонд соціального страхування України звертається до страхувальників (роботодавців) з проханням здійснювати перерахування матеріального забезпечення своїм працівникам у максимально короткі терміни після отримання коштів від Фонду, особливо допомог у зв’язку з вагітністю і пологами.

На виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах Фондом направляються всі наявні ресурси. Як зазначалось, з початку грудня за цим напрямом Фонд профінансував 782,2 млн гривень.

Нагадаємо, Фонд фінансує матеріальне забезпечення на окремий поточний рахунок роботодавця, відкритий у банку для зарахування страхових коштів. Звертаємо увагу, що відповідно до нормативно-правових актів допомога від Фонду виплачується працівнику роботодавцем у найближчий після дня призначення допомоги строк, встановлений для виплати заробітної плати. При цьому, законодавство не забороняє роботодавцю здійснювати таку виплату відразу після отримання коштів від Фонду. Тому, враховуючи ситуацію, просимо страхувальників максимально скоротити терміни виплат.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

03.12.2019

Фонд перерахував 782,2 млн грн на виплату лікарняних і допомог по вагітності та пологах

З початку грудня цього року Фонд соціального страхування України профінансував 782,2 млн грн допомог з тимчасової втрати працездатності, по вагітності та пологах і на поховання.

З них на виплату лікарняних – 538,9 млн гривень, допомог по вагітності та пологах – 241 млн гривень і допомог на поховання – 2,3 млн гривень.

Матеріальне забезпечення перераховується Фондом на рахунок роботодавця.

Нагадаємо, постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 № 957 внесено зміни до бюджету Фонду на цей рік. Зокрема, видатки Фонду за напрямом матеріального забезпечення та соціальних послуг збільшено на 1,37 млрд гривень, загалом вони складають 14,344 млрд грн проти 12,974 млрд грн у початковій редакції. Корегування розміру доходів Фонду пов’язано, зокрема, із перевиконанням плану по сплаті ЄСВ страхувальниками.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

03.12.2019

Фонд забезпечує соціальний захист людей з інвалідністю внаслідок виробничих травм

З метою забезпечення належних умов для реалізації соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод особами з інвалідністю, впровадження кращого світового досвіду у цій сфері, недопущення дискримінації, а також виконання зобов'язань, взятих Україною за Конвенцією про права інвалідів, 3 грудня в Україні відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю.

Цей день започатковано у 90-х роках двадцятого століття Генеральною Асамблеєю ООН з метою привернення уваги суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями.

Одним з головних напрямів роботи Фонду соціального страхування України є турбота про тих людей, які в результаті професійних захворювань чи травм на виробництві отримали інвалідність.

Станом на 01 жовтня 2019 року робочими органами виконавчої дирекції Фонду здійснюються щомісячні страхові виплати 205 711 потерпілим на виробництві, у тому числі 9 645 особам, які мають право на виплати в разі втрати годувальника. Із загальної чисельності потерпілих, які отримують страхові виплати, 110 333 потерпілих, або 56,3% – це особи з інвалідністю. При цьому, 2 380 осіб мають інвалідність І групи, 13 566 осіб – інвалідність ІІ групи, 94 387 осіб – інвалідність ІІІ групи.

Середній розмір щомісячної страхової виплати потерпілим за 9 місяців поточного року складає 3 384,66 грн. Середній розмір щомісячної виплати потерпілим з інвалідністю І групи перевищує середній показник по Україні на 77,8% (5 555 грн), потерпілим з інвалідністю ІІ групи – на 64,3% (5 132,4 грн), потерпілим з інвалідністю ІІІ групи – на 32,9% (4 153,5 грн).

Відповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», Фонд фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу для потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, у тому числі, на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками медико-соціальної експертної комісії та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення).

За рахунок коштів Фонду відповідно до визначеної МСЕК потреби, встановленої періодичності та звернень потерпілих, у 2019 році заплановано забезпечити:

більше 12 200 потерпілих – лікуванням у закладах охорони здоров’я та медичною реабілітацією;

близько 10 800 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва – санаторно-курортним лікуванням;

більше ніж 20 400 потерпілих – лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

майже 6 000 потерпілих – технічними та іншими засобами реабілітації (протезно-ортопедичними виробами);

майже 360 осіб з інвалідністю – спеціальними засобами пересування (колясками);

720 осіб з інвалідністю – спеціальним медичним доглядом;

2 357 потерпілих – постійним стороннім доглядом;

2 914 потерпілих – побутовим обслуговуванням;

116 потерпілих – додатковим харчуванням;

3 4643 осіб з інвалідністю – компенсацією витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування;

62 потерпілих – очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами;

239 потерпілих – слуховими апаратами.

Виконавча дирекція Фонду робить все можливе, щоб люди з інвалідністю якнайбільше залучалися до активного способу життя, надає їм допомогу у моральній, фізичній та соціальній реабілітації.

У рамках реалізації заходів державної соціальної політики, спрямованих на інтеграцію осіб з особливими потребами у сучасне суспільство, залучення їх до активного громадського життя, надання допомоги в самореалізації і духовному зростанню, започатковано проведення щорічних Всеукраїнських спартакіад серед осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва «Сила духу». Характерною ознакою змагань є невпинне зростання масовості та популярності відборів серед потерпілих на виробництві: 2013 рік – 1478 осіб; 2019 рік – 2071.

Відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю – закономірна й справедлива шана суспільства і нагадування всім про обов’язок перед людьми з обмеженими фізичними можливостями, котрі потребують постійного захисту і підтримки.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

До Міжнародного дня інвалідів

         Третього грудня у світі відзначається Міжнародний день інвалідів. Це сприяє посиленню уваги до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі інвалідів у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

         За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 1 мільярд людей мають якусь форму інвалідності, а це майже 15% населення світу. В Україні понад 2 мільйони 800 тисяч людей мають статус інваліда. У людей з інвалідністю вища ймовірність бути безробітними і, загалом, заробляти менше, ніж не інваліди, їм важко виживати без сторонньої допомоги.

         За час свого існування Організація Об’єднаних Націй прагнула до поліпшення становища інвалідів і умов їхнього життя. Зокрема нею була прийнята, і з 03.05.2008 року діє, Міжнародна Конвенція про права інвалідів, яка є правозахисним документом з чіткою орієнтацією на соціальний розвиток. Принципами конвенції є: повага до притаманної кожній людині гідності та особистої незалежності; недискримінація; повне й ефективне залучення в суспільство; повага особливостей інвалідів; рівність можливостей; доступність; рівність чоловіків і жінок; повага до здібностей дітей-інвалідів тощо.

    Україна ратифікувала цю Конвенцію 16.12.2009 року. Держава взяла на себе і виконує конкретні зобов'язання щодо матеріального забезпечення людей з інвалідністю, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надання низки пільг, конституційно гарантувала на рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. Прийнято закони, які регулюють більшість аспектів життя людей із інвалідністю.

         Частину зобов’язань держави перед інвалідами, згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», виконує Фонд соціального страхування України. На території м. Прилуки, Прилуцького, Варвинського, Срібнянського і Талалаївського районів матеріальне забезпечення, страхові виплати та надання медико-соціальних послуг застрахованим особам та особам, які мають на це право, в тому числі і інвалідам, у разі настання страхового випадку здійснює Прилуцьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області. Застрахованою особою є фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) або за яку сплачується (сплачувався) у встановленому законом порядку єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

За  загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:

  • допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);
  • допомога по вагітності та пологах;
  • допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання);
  • оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

За  загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності надаються такі види страхових виплат:

  1. У разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання:
  • допомога по тимчасовій втраті працездатності;
  • оплата лікування по тимчасовій втраті працездатності;
  • щомісячна страхова виплата потерпілому;
  • одноразова допомога потерпілому;
  • страхова виплата дитині, яка народилась інвалідом внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;
  • страхові витрати на медико-соціальну допомогу, у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний та постійний сторонній догляди, побутове обслуговування, протезування, медична реабілітація, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування (інвалідний візок, автомобіль) тощо.
  1. У разі настання нещасного випадку на виробництві зі смертельним наслідком:
  • щомісячна страхова виплата непрацездатним особам, які перебували на утриманні померлого або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина померлого, яка народилась протягом не більше як десятимісячного строку після його смерті;
  • одноразова допомога членам сім’ї померлого та особам, які перебували на його утриманні, а також його дитині, яка народилась протягом не більше десятимісячного строку після смерті потерпілого;
  • витрати на поховання.

 

Адреса Прилуцького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області:

вул. Вокзальна, 46, кв. 1, м. Прилуки, Чернігівська область, 17500.

Телефони для довідок:

  • (04637) 3-22-85 - по наданню медико-соціальних послуг;
  • (04637) 3-15-53 – по оплаті лікарняних листків та по страхових виплатах потерпілим на виробництві.

Телефони представництв відділення:

  •  (04636) 2-12-51 в смт Варва;
  •  (04639) 2-13-75 в смт Срібне;
  •  (04634) 2-15-56 в смт Талалаївка.

 

29.11.2019

Фонд виплатив 1,8 млрд грн переселенцям, потерпілим на виробництві

Майже 48 тис. внутрішньо переміщених осіб, потерпілих на виробництві, і членів їх родин отримали страхові виплати від Фонду соціального страхування України упродовж січня–жовтня. За оперативними даними станом на 01.11.2019 загальна сума цих виплат склала 1,8 млрд гривень.

Зокрема, для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Фонд фінансує щомісячні страхові виплати, які компенсують втрачений заробіток, одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого (членам сім’ї або особам, які мають на це право), допомогу по тимчасовій втраті працездатності та ін.

Чисельність внутрішньо переміщених потерпілих (членів їх сімей) за даними трьох кварталів склала майже 48 тис. осіб, або 23,3% загальної кількості отримувачів щомісячних страхових виплат.

Нагадаємо, упродовж 9 місяців 2019 року Фонд соціального страхування України щомісяця фінансував страхові виплати для 205,7 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх сімей. Загальна сума виплат за цей період склала 6,2 млрд гривень. Порівняно з трьома кварталами 2018 року видатки Фонду за цим напрямом зросли на 9,7%.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

27.11.2019

Уряд затвердив зміни до бюджету Фонду на 2019 рік

27 листопада на своєму засіданні Уряд вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження бюджету Фонду соціального страхування України на 2019 рік» від 16.01.2019 № 16.

Видатки Фонду за напрямом матеріального забезпечення та соціальних послуг збільшено на 1,37 млрд гривень, загалом вони складають 14,344 млрд грн проти 12,974 млрд грн у початковій редакції.

Доходи Фонду з урахуванням залишку коштів на початок року визначено в розмірі 24,669 млрд гривень, що більше на 1,37 млрд гривень. Корегування розміру доходів Фонду пов’язано, зокрема, із перевиконанням плану по сплаті ЄСВ страхувальниками.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

22.11.2019

На роботі травмувались на 7,9% менше працівників, захворіли через виробничі фактори – на 26,5% більше

На селекторній нараді у виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України проаналізували статистику та динаміку кількості професійних захворювань і нещасних випадків на виробництві за 9 місяців 2019 року, а також обговорили механізми підвищення ефективності профілактичних заходів і якості розслідувань. Захід пройшов під головуванням начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергія Таровика, участь взяли начальники управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві та керівники профільних відділів.

За даними трьох кварталів цього року Фондом зареєстровано 3 270 потерпілих від нещасних випадків на виробництві. З них 286 – травмовані смертельно. Порівняно з тим же періодом 2018 року кількість потерпілих зменшилась на 7,9% (з 3 549 до 3 270). Водночас, кількість смертельно травмованих осіб збільшилась на 10% (з 260 до 286).

Кількість професійних захворювань за цей період у порівнянні з 9 місяцями 2018 року збільшилась на 26,5%, або на 348 діагностованих захворювань (з 1 314 до 1662).

«Проблема зростання професійної захворюваності є для нас однією з найбільш значущих. Адже вона говорить про те, що на виробництвах відсутня позитивна динаміка по зниженню впливу шкідливих факторів, про недостатню безпеку праці робітників. Хочу звернути увагу роботодавців і відповідальних за охорону праці на підприємствах, що розслідування профзахворювань експертами Фонду проводяться дуже ретельно. Якщо для підприємства було визначено процедури з упередження настання профзахворювань і нівелювання шкідливих факторів, які не були виконані, за це передбачена відповідальність», – зазначив Сергій Таровик.

Найбільша кількість професійних захворювань упродовж 9 місяців зареєстрована у: Дніпропетровській області (38,6 %), Львівській області (17,9 %) та Донецькій області (16,4 %). Кількість потерпілих осіб, які отримали профзахворювання у цих областях, складає 72,9 % від загальної кількості по Україні.

Основними обставинами, внаслідок яких виникли професійні захворювання, є: недосконалість механізмів та робочого інструменту – 21,9%, недосконалість технологічного процесу – 20,1% та невикористання засобів індивідуального захисту – 10,1% від загальної кількості.

У структурі професійних захворювань перше місце належить хворобам органів дихання – 45,4 % від загальної кількості діагнозів по Україні (1 314 випадків). На другому місці – захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози) – 25,1% (728 випадків). Хвороби слуху складають 14,9%  (430 випадків), вібраційна хвороба – 7,3% (211 випадків).

Найбільше професійних захворювань сталося в галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів – 83, 5% від загальної кількості професійних захворювань по Україні.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

20.11.2019

Фондом призупинено виплати матеріального забезпечення

20 листопада 2019 року Фондом соціального страхування України вимушено призупинено перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам. Фінансування тимчасово не здійснюється у зв’язку із закінченням кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду.

«За діючим законодавством Фонд не може перерахувати кошти за кожним з напрямів фінансування більше, ніж затверджено в бюджеті Фонду на 2019 рік, прийнятому Кабінетом Міністрів України. За напрямом матеріального забезпечення заплановані на рік видатки було вичерпано 19 листопада. Кошти на рахунках є, але з сьогоднішнього дня ми не маємо права їх перерахувати до внесення змін до річного бюджету», – прокоментував директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Постанова № 16 «Про затвердження бюджету Фонду соціального страхування України на 2019 рік» прийнята КМУ 16.01.2019. Загальні видатки Фонду на поточний рік було заплановано у розмірі 23,26 млрд гривень, зокрема, на виплату матеріального забезпечення та соціальні послуги – 12,974 млрд гривень, з яких 12,535 млрд грн – на матеріальне забезпечення.

Станом на сьогодні загальна сума по заявам-розрахункам, наданим до фінансування у 2019 році з урахування заборгованості на початок року, становить 13,573 млрд гривень, що перевищує кошторисні призначення на рік за відповідною статтею видатків на 1,038 млрд грн.

«Ситуація недопустима, фактично виплати зупинено через бюрократичні причини. Зараз ми ведемо перемовини із Міністерством соціальної політики, яке, як орган державного нагляду за Фондом, може за погодженням із Міністерством фінансів подати проект внесення відповідних змін на затвердження Кабміну. Проект змін напрацьований, сподіваюсь, Міністерство соціальної політики найближчим часом його подасть. Щойно Кабінет Міністрів прийме зміни, виплати буде відновлено», – наголосив Євген Баженков.

За загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення: допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах і допомога на поховання.

«Бюджет Фонду на поточний рік подавався на затвердження Кабміну колишнім керівництвом Міністерства соціальної політики і був штучно занижений по видаткам. Кошти на лікарняні і декретні було закладено на рівні 2018 року, без врахування зростання середньої заробітної плати. Разом із зниженням у попередні періоди загалом на 5,1% частки ЄСВ, яка спрямовується до бюджету Фонду, це призвело до затримок із виплатою матеріального забезпечення та, на сьогодні, вимушеної повної зупинки виплат за цим напрямом», – говорить Євген Баженков.

Здійснення страхових виплат, а також фінансування медичних і соціальних послуг для потерпілих на виробництві здійснюється Фондом у штатному режимі.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

19.11.2019

 

Фонд прийняв на фінансування допомоги по вагітності та пологах на 3,8 млрд грн

За оперативними даними 10 місяців 2019 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування заяви-розрахунки для виплати допомог по вагітності та пологах для 128,45 тис. жінок на загальну суму 3,8 млрд гривень. Середня тривалість відпусти по вагітності та пологах, за кожен день якої Фонд компенсує втрачений заробіток, складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

«Незалежно від тривалості страхового стажу кожна працююча жінка має право на 100% компенсації втраченого заробітку за весь період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Середньоденний розмір цієї допомоги у січні–жовтні склав 246,22 грн, це на 23,2% більше, ніж за той же період минулого року», – зазначив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Водночас, для жінок, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Механізм отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України

1. Для отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду отриманий листок непрацездатності необхідно передати роботодавцю не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. У разі роботи за сумісництвом надається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

2. Комісія (уповноважений) із соціального страхування, що створюється на кожному підприємстві, в установі чи організації будь-якої форми власності, приймає рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах.

3. Протокол засідання комісії із соціального страхування або рішення уповноваженого передаються бухгалтеру підприємства разом із листком непрацездатності, на підставі чого здійснюється розрахунок суми допомоги по вагітності та пологах, що фінансується Фондом.

4. На підставі здійснених розрахунків роботодавцем заповнюється заява-розрахунок за встановленою формою і передається до робочого органу Фонду за місцем обліку страхувальника.

5. Матеріальне забезпечення перераховується Фондом на окремий поточний рахунок роботодавця, відкритий у банку для зарахування страхових коштів, і виплачується роботодавцем працівнику.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

Неякісні медогляди стали причиною зростання рівня профзахворювань

З випадками неякісного проведення медичних оглядів, за результатами яких вчасно не виявлено підозру на профзахворювання, пов’язано зростання рівня професійної захворюваності серед робітників українських підприємств. Так, відповідно до даних Фонду соціального страхування України, за 9 місяців 2019 року у порівнянні з 9 місяцями 2018 року кількість професійних захворювань збільшилась на 26,5%, або на 348 захворювань (з 1314 до 1662).

Попереднє та періодичне проходження медичних оглядів є обов’язковим для всіх працівників, зайнятих на важких, зі шкідливими або небезпечними умовами праці роботах, де є потреба у професійному доборі, а також для усіх осіб віком до 21 року незалежно від умов праці. Метою проведення медоглядів є визначення стану здоров’я працівника, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасне виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт тощо.

Організація проходження медоглядів здійснюється роботодавцем за його рахунок. Крім того, за результатами медичних оглядів роботодавець зобов’язаний у повному обсязі провести відповідні оздоровчі  заходи, визначені в заключному акті, а також усунути причини,  що призводять до професійних захворювань (отруєнь).

Неякісне проведення оглядів, ухилення від них працівника або незабезпечення проходження медогляду роботодавцем можуть стати причиною розвитку чи загострення професійного захворювання.

Зазначимо, при проведенні перевірок страховими експертами з охорони праці Фонду особлива увага приділяється організації роботодавцем та своєчасності проходження передбачених законодавством медоглядів найманими працівниками, виконанню оздоровчих заходів відповідно до заключного акта за результатами медоглядів.

Також, з метою попередження виникнення професійних захворювань, робочими органами виконавчої дирекції Фонду постійно здійснюється аналіз результатів проходження медоглядів працівниками.

Нагадаємо, упродовж квітня–липня фахівці Фонду направили 106 листів до лікувальних закладів та департаментів охорони здоров’я за наслідками виявлення фактів неякісних медоглядів.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

Фонд профінансував 2,3 млн днів догляду за хворими дітьми

Упродовж січня–вересня цього року Фонд соціального страхування України профінансував надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності по догляду за хворим членом сім’ї, у тому числі, за хворими дітьми до 14 років, на суму 575,5 млн гривень. Це на 9,7% більше, ніж за той же період 2018 року.

Загалом Фонд профінансував 2 265 980 днів перебування застрахованих осіб на лікарняному по догляду за хворими членами родини. Середньоденний розмір допомоги від Фонду склав 254,07 грн, що на 25,6% більше, ніж у минулому році.

Зазначена допомога фінансується Фондом, починаючи з першого дня здійснення догляду за хворим членом сім’ї, її розмір обчислюється на загальних підставах і складає від 50% середньої заробітної плати застрахованої особи (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років або за наявності пільг).

Надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною. Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

Фонд профінансував лікування, медреабілітацію та лікарські засоби для понад 24 тис. осіб

Відповідно до оперативних даних 9 місяців 2019 року у закладах охорони здоров’я було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією за рахунок коштів Фонду соціального страхування України 7 640 потерпілих на виробництві. Лікарськими засобами та виробами медичного призначення забезпечено 16 467 потерпілих.

Право на отримання медико-соціальних послуг за рахунок коштів Фонду має кожен потерпілий внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання за наявності визначеної потреби. Забезпечення відбувається впродовж усього періоду до відновлення здоров’я потерпілого.

Лікування та подальша медична реабілітація, а також препарати та вироби медичного призначення, потреба в яких визначена МСЕК та лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, фінансуються Фондом у повному обсязі з метою якнайшвидшого відновлення здоров’я застрахованої особи.

Крім того, на час лікування застрахованій особі призначається допомога по тимчасовій втраті працездатності, яка, незалежно від тривалості страхового стажу, виплачується Фондом в розмірі 100% середнього заробітку (оподатковуваного доходу), починаючи з шостого дня непрацездатності. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

Інформація про роботу

Прилуцького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

за 9 місяців 2019 року

 

Робота зі страхувальниками.

Станом на 01.10.2019 року у відділенні перебувало на обліку 6488 страхувальників, в тому числі:

-        2096 юридичних осіб;

-        4387 фізичних осіб;

-        5 членів фермерських господарств.

Відділенням було проведено 87 перевірок страхувальників, з них:

- 12 щодо сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;

- 19 щодо достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності;

- 56 щодо правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду.

За результатами перевірок щодо правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду було встановлено 12 порушень та прийнято 12 рішень про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій на суму 13 720 грн. Кошти по фінансових санкціях сплачені своєчасно і в повному обсязі.

За вказаний період  до відділення надійшли кошти в сумі 28 296 грн., в тому числі:

-        2453 грн. погашення заборгованості зі сплати страхових внесків;

-        9599 грн. штрафів за недотримання законодавства про соціальне законодавство та пені.

На посадових осіб підприємств було накладено адміністративні штрафи на суму 1 275 грн.

 

Надання страхових виплат та матеріального забезпечення.

Відділення проводило страхові виплати (допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, одноразова допомога та щомісячні виплати у разі втрати працездатності, щомісячні виплати по втраті годувальника) 388 потерпілим на виробництві та особам, які мають на це право, у тому числі 35 внутрішньо-переміщеним особам з тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей. Загальна сума страхових виплат склала 7 416 452 грн. Станом на           01 березня 2019 року було перераховано розмір щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві на коефіцієнт 1,05, визначений Кабінетом Міністрів України.

 

Також відділення оплатило застрахованим особам (працюючим), згідно заяв-розрахунків страхувальників, 10 441 листок непрацездатності (95 956 днів тимчасової непрацездатності) та 366 листків непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами (34 416 днів тимчасової непрацездатності). Загальна сума коштів на вказане матеріальне забезпечення склала 29 311 761 грн. По 33 померлих застрахованих особах була виплачена допомога на поховання в сумі   135 300 грн. При цьому в результаті моніторингу заяв-розрахунків для надання матеріального забезпечення застрахованим особам, страхових виплат потерпілим на виробництві, відшкодування вартості поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг за рахунок коштів Фонду, які надходили від страхувальників,  було виявлено 54 помилки та упереджено неправомірні витрати Фонду в сумі 23 648 грн. 

 

         Надання медико-соціальних послуг.

На реабілітаційне лікування на базі санаторно-курортних закладів, після перенесених захворювань і травм, було направлено 82 застраховані особи, в тому числі 13 дітей у супроводі дорослих. З них по нестабільній стенокардії – 25 осіб, по цукровому діабету – 17, по ревматологічних захворюваннях – 8, по захворюваннях легень – 5, після операцій – 15, після інсульту – 10, після інфаркту міокарда - 2. Батькам, які супроводжували дітей, оплачувалось проживання та харчування в санаторно-курортному закладі. Загальні видатки склали 937 738 грн.

 

Також за кошти Фонду соціального страхування України:

- 8 потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві пройшли лікування в лікарняних закладах;

- 4 потерпілих з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві пройшли санаторно-курортне лікування;

-  1 потерпілого було забезпечено протезними виробами;

- 1 потерпілого щоденно забезпечували виробами медичного призначення;

- 8 інвалідам І групи проводились виплати на побутове обслуговування;

- 7 інвалідам І групи проводились виплати на постійний сторонній догляд.

 

Профілактика нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Упродовж  9 місяців 2019 року відділенням було зафіксовано 7 страхових нещасних випадків, у результаті яких постраждало 7 працівників без смертельних наслідків. Випадків встановлення професійних захворювань не було.

З метою профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань страховим експертом з охорони праці було проведено 9 перевірок підприємств, надано 55 консультацій з охорони праці, проведено або взято участь у 8 семінарах, 7 нарадах, 2 засіданнях «круглого столу», 1 конкурсі з охорони праці, вивчено позитивний досвід профілактичної роботи з охорони праці на 9 підприємствах та передано його іншим підприємствам, 16 підприємствам надавалась допомога в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці, бралась участь у роботі комісії з питань охорони праці на 1 підприємстві, у розробленні 53 нормативних актів з охорони праці, у 13 засіданнях комісій підприємств з перевірки знань з питань охорони праці, роботодавцям було надано 239 інформаційних листків з охорони праці.

 

Перевірка обґрунтованості видачі листків непрацездатності.

Була проведена 1 планова перевірка закладу охорони здоров’я з питань обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам. При цьому було перевірено 328 лікарняних листків.

Також було проведено 19 перевірок дотримання режиму лікування хворими застрахованими особами, які перебували на стаціонарному лікуванні в лікарняних закладах м. Прилуки, Прилуцького, Варвинського, Срібнянського і Талалаївського районів.

 

 

Начальник відділення Криворот  О.М.

ФОНД ЗАБЕЗПЕЧИВ НАДАННЯ 68 ТИС. МЕДИКО-СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ УПРОДОВЖ ТРЬОХ КВАРТАЛІВ

За оперативними підсумками 9 місяців 2019 року Фонд соціального страхування України забезпечив надання близько 68 тисяч медичних та соціальних послуг для потерпілих на виробництві, їх супроводжуючих осіб, а також застрахованих осіб і членів їх сімей.

Протягом зазначеного періоду застраховані особи та потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань забезпечувались медичними та соціальними послугами згідно з визначеною потребою в необхідному обсязі.

«Забезпечення постраждалих через виробничі нещасні випадки або професійні захворювання та всіх працюючих медико-соціальними послугами є одним з пріоритетних напрямів роботи Фонду. Першочергова мета надання цих послуг – повернути людині втрачене здоров’я, відновити працездатність або, принаймні, не допустити погіршення стану та підвищити якість життя, якщо це стійка втрата працездатності. Фонд бере на себе 100% фінансових зобов’язань за цим напрямом. Наприклад, ми фінансуємо всі витрати на лікування, включаючи оперативні втручання, і лікарські засоби для потерпілих на виробництві. За наявності показань Фонд фінансує проходження реабілітації у санаторно-курортних закладах для всіх працюючих, зокрема, після інфарктів і інсультів», – говорить голова правління Фонду Володимир Саєнко.

Так, упродовж трьох кварталів цього року Фондом забезпечувалось проходження відновного лікування на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів для усіх працюючих за наявності медичних показань; санаторно-курортне лікування для осіб з інвалідністю, потерпілих на виробництві; лікування в закладах охорони здоров’я всіх прямих наслідків страхових випадків; фінансувалось забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення; забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, колясками; протезування; медичний і постійний сторонній догляд, побутове обслуговування та інше.

 

                                         Прес – служба Фонду соціального страхування України

 

24.10.2019

За 9 місяців фахівці Фонду перевірили пів мільйона листків непрацездатності

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України відбулась селекторна нарада з аналізу проблемних питань здійснення контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я. Захід пройшов під головуванням начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергія Таровика, участь у нараді взяли заступниця начальника управління – начальниця відділу медичної експертизи управління профілактики страхових випадків Марина Біляєва, головна спеціалістка відділу медичної експертизи Оксана Полозюк, а також керівництво та профільні фахівці управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві.

За 9 місяців 2019 року фахівцями відділів перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та м. Києві проведено 913 планових перевірок закладів охорони здоров’я з питань обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, що на 449 перевірок більше, ніж за аналогічний період минулого року. Також проведено 2 034 позапланові перевірки закладів охорони здоров’я, що на 376 перевірок більше, ніж за 9 місяців 2018 року. Крім того, перевірено 1 455 страхувальників.

Загалом фахівцями було перевірено 503 256 листків непрацездатності (у тому числі під час: планових, позапланових перевірок та участі у роботі комісій закладів охорони здоров’я – 224 577, перевірок страхувальників – 278 679). За результатами перевірок страхувальників 32 010 або 11,6% листків непрацездатності виявились виданими із порушенням порядку їх заповнення. Також під час проведення перевірок закладів охорони здоров’я виявлено, що 14 546 листків непрацездатності видано з порушеннями порядку їх видачі, що на 9 597 листків непрацездатності більше, ніж за аналогічний період 2018 року та становить 6,5%.

Сергій Таровик проаналізував динаміку кількості проведених перевірок порівняно з минулими періодами у розрізі регіонів та акцентував увагу на потребі підвищення якості роботи з контролю за обґрунтованістю видачі (продовження) листків непрацездатності застрахованим особам. Зокрема, важливості збільшення ефективності планових перевірок.

За його словами, аналіз виданих і продовжених листків непрацездатності здійснюється Фондом з метою упередження нецільового використання коштів і вчасного виявлення фальсифікованих лікарняних, тож підвищення його якості є одним з пріоритетних завдань.

Марина Біляєва поінформувала про кількість виданих та продовжених закладами охорони здоров’я листків непрацездатності за вересень 2019 року порівняно з серпнем 2019 року. Так, за її словами, кількість лікарняних по догляду за хворою дитиною або членом сім’ї у вересні 2019 року порівняно з серпнем зросла на 106%, загалом кількість лікарняних за усіма видами непрацездатності за цей період зросла на 14,6%.

Водночас, за 9 місяців 2019 року кількість листків непрацездатності, враховуючи листки непрацездатності, видані терміном до 5 днів, що не фінансуються за кошти Фонду, збільшилась на 5,2% порівняно з тим же періодом 2018 року.

Фахівці обласних управлінь виконавчої дирекції Фонду надали пропозиції зі збільшення ефективності перевірок, зокрема, щодо оновлення нормативно-правових документів з експертизи тимчасової непрацездатності.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

23.10.2019

Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності зріс на 27,2%

За оперативними підсумками трьох кварталів 2019 року середньоденний розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності від Фонду соціального страхування України склав 274,75 грн. Це на 27,2% більше, ніж за той же період минулого року.

Загалом у січні–вересні страхувальники подали заяви-розрахунки для оплати 26,1 млн днів лікарняних на суму 7,2 млрд гривень.

Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

Цей вид матеріального забезпечення виплачується Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

У залежності від страхового стажу  розмір допомоги складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства, у тому числі, постраждалим учасникам Революції Гідності за страховими випадками, які настали з 25.07.2018.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

ВИДАТКИ НА ДОПОМОГИ

ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ ЗРОСЛИ НА 345 МЛН ГРН

 

Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування заяви-розрахунки для виплати допомог по вагітності та пологах на суму 3,4 млрд гривень упродовж трьох кварталів 2019 року. Це на 345,3 млн гривень, або 11,3% більше, ніж за той же період минулого року.

Загалом за оперативними даними заяви-розрахунки були подані страхувальниками для виплати допомог по вагітності та пологах для 116,6 тисяч жінок.

Середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах за підсумками перших 9 місяців цього року зріс на 23,5%.

Нагадаємо, Фонд фінансує зазначену допомогу для всіх працюючих жінок за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах. У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Крім того, жінкам, віднесеним до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

 

Прес – служба Фонду соціального страхування України

 

 

 

У Фонді провели технічні консультації з експлуатації підсистем «Страхові виплати»

 У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України відбулись технічні консультації з питань дослідної роботи групи підсистем «Страхові виплати» Єдиної інформаційно-аналітичної системи (ЄІАС) Фонду. Підсистеми були створені з метою уніфікації програмного забезпечення, а також оптимізації ведення інформації щодо потерпілих на виробництві та осіб, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого. Зокрема, розширено можливості та функціонал ЄІАС. Станом на сьогодні проходить дослідна експлуатація підсистем.

У заході взяли участь начальник управління інформаційного забезпечення виконавчої дирекції Фонду Роман Яхимович, начальниця управління страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції Фонду Світлана Зарубіна, керівники та фахівці профільних відділів, а також запрошені   спеціалісти, які супроводжують роботу ЄІАС Фонду.

Учасники обговорили деталі та нюанси роботи групи підсистем «Страхові виплати», стан виконання календарного плану їх дослідної експлуатації.

Фахівці управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві отримали відповіді та консультації з питань внесення даних до підсистем.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

Упродовж трьох кварталів Фонд профінансував 6,2 млрд грн щомісячних страхових виплат

 

За оперативними даними упродовж 9 місяців 2019 року Фонд соціального страхування України щомісяця фінансував страхові виплати для 205,7 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх сімей. Загальна сума виплат за цей період склала 6,2 млрд гривень.

Порівняно з трьома кварталами 2018 року видатки Фонду за цим напрямом зросли на 9,7%.

Право потерпілого на отримання допомоги настає з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Нагадаємо, щомісячна страхова виплата встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку.

При цьому максимальний розмір щомісячної страхової виплати не повинен перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, на дату настання права на страхову виплату.

Мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати потерпілому у перерахунку на 100% втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб, на дату настання права на страхову виплату.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

10.10.2019

ФОНД ПРИЙНЯВ НА ФІНАНСУВАННЯ

ЗАЯВИ – РОЗРАХУНКИ НА СУМУ 10,6 МЛРД ГРН

За оперативними даними продовж трьох кварталів 2019 року Фондом соціального страхування України прийнято заяв-розрахунків для фінансування матеріального забезпечення для понад 1,9 млн застрахованих осіб на загальну суму 10,6 млрд гривень.

За загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів Фонду надаються такі види матеріального забезпечення:

1) Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною). Надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке, у залежності від тривалості страхового стажу, повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї страхового випадку.

2) Допомога по вагітності та пологах. Надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і не залежить від страхового стажу. Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

3) Допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві). Надається в розмірі, що встановлюється правлінням Фонду, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом. Станом на сьогодні допомога на поховання становить 4 100 гривень. Окремо зазначимо, у разі смерті потерпілих від нещасного випадку на виробництві, Фондом здійснюється виплата одноразової допомоги, а також відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого. Крім того, у разі смерті потерпілого, Фонд фінансує надання щомісячної страхової виплати особам, які мають на неї право.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Допомога на поховання застрахованої особи призначається сім'ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів громадянського стану, виконавчим органом сільської, селищної чи міської (крім міст обласного значення) ради.

 

Прес – служба Фонду соціального страхування України

 

01.10.2019

У Фонді за участю Держпраці пройшла нарада зі спірних питань при розслідуванні профзахворювань

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України за участі представників Державної служби України з питань праці відбулась нарада з розгляду та врегулювання спірних питань стосовно підготовки документів при підозрі виникнення у працівників професійних захворювань, а також розслідування причин їх виникнення.

У заході взяли участь начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергій Таровик, начальники профільних відділів виконавчої дирекції Фонду, керівники та начальники відділів управлінь виконавчої дирекції Фонду в Кіровоградській, Львівський і Сумській областях, начальниця відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Державної служби України з питань праці Людмила Харчук, представники Держпраці.

Під час наради учасники обговорили питання формування інформаційних довідок відповідно до діючої процедури складання санітарно-гігієнічних характеристик; наявності протоколів досліджень умов праці; налагодження чіткої взаємодії органів Фонду і Держпраці при складанні документів та інше.

Зазначимо, за даними Фонду кількість профзахворювань за січень–серпень збільшилась на 23,2% порівняно з тим же періодом 2018 року і склала 1 027 випадків. Найбільше кількість професійних захворювань зросла у Дніпропетровській, Кіровоградській і Львівській областях.

За словами Сергія Таровика, одним з пріоритетних спільних завдань фахівців Фонду, Держпраці та роботодавців під час розслідування професійних захворювань є визначення конкретних обставин і причин їх настання з метою подальшого розроблення ефективних заходів із запобігання. Людмила Харчук акцентувала на потребі встановлення конкретних термінів реалізації роботодавцями визначених процедур з упередження настання профзахворювань, а також здійснення контролю за їх виконанням.

Присутні також підняли питання необхідності удосконалення нормативно-правових актів з розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань. Так, Сергій Таровик зазначив, що вирішення окремих випадків не регламентовано наявними механізмами. Тож є необхідність продовження практики спільних міжвідомчих нарад для узгодження позицій, більшої ефективності та оперативності роботи.

Л.Харчук звернула увагу, що співробітники Державної служби з питань праці не уповноважені проводити розрахунки показників важкості праці, а зазначена інформація має надаватись роботодавцем відповідно до проведених лабораторних досліджень.

Учасники заходу,  серед іншого, наголосили на необхідності обстеження існуючих робочих місць при складанні інформаційних довідок замість віднесення їх до аналогічних. Сергій Таровик зазначив, що аналогічними можна вважати лише такі робочі місця, на яких умови і характер праці працівників аналогічні за всіма показниками, зокрема, збігається тип автотранспорту чи обладнання, його стан і строк експлуатації тощо. За словами Людмили Харчук, відносити робочі місця до аналогічних є необхідність лише у виключних випадках, наприклад, коли робоче місце працівника не зберіглось.

Також було розглянуто конкретні спірні випадки, які виникли під час  підготовки документів при підозрі виникнення професійних захворювань у співробітників.

Присутні наголосили, що вся інформація, яка зазначається в документах, необхідних для встановлення профзахворювання, має бути документально підтверджена.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

27.09.2019

 

Кількість нещасних випадків на виробництві знизилась на 8,5%, смертельні випадки почастішали на 4,6%

За підсумками січня–серпня цього року кількість страхових нещасних випадків на виробництві зменшилась на 8,5% – з 3 161 у тому ж періоді 2018 року до 2 893 у 2019-му. Водночас, кількість смертельно травмованих осіб збільшилась на 4,6% та склала 250 осіб.

Найбільша кількість виробничих нещасних випадків зареєстрована у Дніпропетровський області  (15,8% від загальної кількості по Україні), у місті Києві (11,3%) та у Донецькій області (10,6%).

Основними подіями, які призвели до нещасних випадків, за аналітичними даними І півріччя є:

– падіння потерпілого під час пересування – 24,1% (562 травмовані особи від загальної кількості травмованих по Україні);

– дія рухомих і таких, що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів – 12,7% (297 осіб);

– дорожньо-транспортна пригода на дорогах (шляхах) загального користування – 8,4% (197 осіб);

– падіння потерпілого з висоти – 7,7% (179 осіб);

– навмисне вбивство або травма, заподіяна іншою особою, – 5,5% (128 осіб);

– падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту тощо – 4,1% (96 осіб).

У разі нещасного випадку на виробництві ФССУ фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності; допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого та ін. Також потерпілі на виробництві мають право на: лікування за рахунок коштів Фонду в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

25.09.2019

Впровадження попереднього контролю упередило нецільове фінансування на 7,2 млн грн

За оперативними даними січня–серпня цього року фахівцями Фонду соціального страхування України було упереджено нецільове фінансування страхувальників на 7,2 млн гривень внаслідок проведення попередньої перевірки заяв-розрахунків.

З 01 жовтня 2018 року за рішенням правління Фонду почала діяти система попереднього контролю правильності нарахування сум матеріального забезпечення. Нововведення мало на меті мінімізувати перевірки роботодавців за фактом уже профінансованих виплат, за результатами яких можуть накладатись санкції. Натомість, превентивний підхід впровадженої системи дозволяє вчасно виявити помилки в заявах на фінансування матеріального забезпечення та упередити нецільові видатки.

Для ефективної реалізації проведення попередніх перевірок з жовтня минулого року також було оновлено форму заяви-розрахунку. Документ було розширено відомостями щодо виду зайнятості, страхового стажу, більш повною інформацією щодо листка непрацездатності тощо.

Нагадаємо, заява-розрахунок – це документ, який формується роботодавцем (бухгалтерією) після рішення комісії (уповноваженого) з соціального страхування підприємства про надання працівнику матеріального забезпечення. На підставі отриманої у друкованому або електронному вигляді заяви-розрахунку Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності, допомоги по вагітності та пологах тощо.

Робочий орган виконавчої дирекції Фонду або його відділення після надходження заяви-розрахунку здійснює перевірку наведеної в ній інформації, зокрема, правильність нарахування виплат, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, дані про сплату ЄСВ тощо.

У разі потреби, може здійснюватись обмін інформацією зі страхувальником шляхом направлення запиту щодо уточнення інформації, наведеної у заяві-розрахунку. При виявленні помилок та/або недостовірних відомостей заява-розрахунок повертається страхувальнику з рекомендаціями щодо їх усунення.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

23.09.2019

Відбулася зустріч з представниками місії МВФ з питань фінансового стану Фонду

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України відбулася зустріч з представниками місії Міжнародного валютного фонду за участю заступника Міністра соціальної політики України Олега Коваля, начальника Управління нагляду за діяльністю Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування Мінсоцполітики Максима Зацерковного, представників Міністерства фінансів України, в.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергія Нестерова, заступників директора, керівників самостійних структурних підрозділів виконавчої дирекції Фонду.

Було обговорено фінансований стан Фонду соціального страхування України, зокрема, показники виконання бюджету за вісім місяців 2019 року, прогнозні доходи та видатки на кінець цього року та проект бюджету Фонду на 2020 рік.

В.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергій Нестеров поінформував щодо динаміки затримок по виплаті матеріального забезпечення застрахованим особам і наголосив, що всі виплати Фонд здійснює в повному обсязі.

«З метою часткового покриття розриву між фактичними видатками Фонду та надходженням коштів, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України тимчасово, на серпень 2019 року, частка ЄСВ, яка йде до Фонду соціального страхування України, була збільшена з 9,3759% до 14,2464%. Це дозволило отримати додатково 996 млн гривень та майже повністю покрити заборгованість Фонду з виплат матзабезпечення. Водночас, з 01 вересня частка ЄСВ була повернута до раніше встановленого розміру», – наголосив Сергій Нестеров.

Деталі прогнозу виконання бюджету Фонду за підсумками 2019 року, а також заплановані видатки на 2020 рік з урахуванням темпів зростання середньої заробітної плати та рівня інфляції представила заступниця директора виконавчої дирекції Фонду Олена Денисова.

Економісти МВФ Серджіо Сола, Шаба Фехер і економіст представництва МВФ в Україні Ігор Шпак обговорили можливі шляхи покриття дефіциту бюджету Фонду соціального страхування України, зокрема, акцентували на потребі розглянути можливість збільшення кількості днів тимчасової непрацездатності, яка фінансується за рахунок коштів роботодавців.

Заступник Міністра соціальної політики України Олег Коваль надав інформацію щодо впровадження Електронного реєстру листків непрацездатності, а також можливих законодавчих змін до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

20.09.2019

Відбулись фінальні змагання VII Всеукраїнської спартакіади серед потерпілих «Сила духу»

З 18 по 20 вересня пройшов фінал сьомої Всеукраїнської спартакіади «Сила духу», яка щороку організовується Фондом соціального страхування України. У фінальних змаганнях взяли участь 272 спортсмени-аматори, які отримали травми внаслідок нещасних випадків під час виконання службових обов’язків.

У відбірковому етапі, що тривав декілька місяців, за право представляти свої регіони у фіналі змагався 2 071 потерпілий на виробництві, відбіркові турніри пройшли в усіх областях та місті Києві.

Під час фіналу VII Всеукраїнської спартакіади учасники виборювали перемогу у шести видах спорту: армспорті, бомбаскеті, гирьовому спорті, дартсі, настільному тенісі і шахах. За результатами триденних змагань в особистій першості перемогу здобув 51 учасник у 17 номінаціях, головні кубки спартакіади отримали збірні команди Дніпропетровської, Одеської та Донецької областей, які вибороли відповідно перше, друге та третє місця в загальнокомандній першості.

Змагання та церемонія нагородження відбулись в ужгородському спортивному комплексі «Юність», призери були нагороджені медалями, кубками та цінними подарунками.

Програма Всеукраїнської спартакіади також включала просвітницькі заходи, зокрема, концерти місцевих майстрів мистецтв та художніх колективів, знайомство учасників та гостей спартакіади з культурними здобутками та особливостями різних етногеографічних частин країни.

Зазначимо, Всеукраїнська спартакіада «Сила духу» була започаткована у 2013 році й проходить щорічно серед потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, у тому числі осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва.

За час існування кількість учасників заходу зросла в 1,5 рази – з 1478 осіб у 2013 році до 2071 у 2019-му.

 Головною метою Всеукраїнської спартакіади залишається соціальна реабілітація і створення умов для повернення осіб з інвалідністю до активного життя, залучення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськості до проблем потерпілих на виробництві.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

19.09.2019

На 23 підприємствах України зафіксовано 70,8% усіх випадків профзахворювань

Фондом соціального страхування України за 8 місяців 2019 року було зареєстровано 1 451 випадок професійного захворювання, що на 23,2% більше, ніж за той же період 2018 року. З них 1 027 випадків, або 70,8% стались з працівниками 23 підприємств України, здебільшого галузі добувної промисловості і розроблення кар’єрів.

Зростання рівня професійної захворюваності пов’язано, зокрема, з випадками неякісного проведення медоглядів, за результатами яких вчасно не виявлено підозру на профзахворювання.

«Упродовж квітня–липня ми направили 106 листів до лікувальних закладів та департаментів охорони здоров’я за наслідками виявлення фактів неякісних медоглядів. Професійні захворювання, як правило, є наслідком тривалого шкідливого впливу на організм людини, вони не розвиваються різко, упродовж одного дня, тижня чи місяця. Тож якщо медичний огляд, датований роком тому, давав висновок про відсутність будь-яких підозр, а сьогодні в людини діагностують хворобу органів дихання, то, скоріш за все, медогляд було проведено неякісно. Як наслідок, роботодавець не вжив відповідні оздоровчі заходи, які повинен забезпечити в разі визначеної медоглядом потреби», – повідомив начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергій Таровик.

Також, за словами С.Таровика, фахівці Фонду соціального страхування України системно проводять розширені наради за участю представників управлінь Держпраці, охорони здоров’я обласних (районних) держадміністрацій, лікарів-профпатологів, представників лікувально-профілактичних закладів, професійних спілок та об’єднань роботодавців, суб’єктів господарювання.

Також зростання кількості зареєстрованих профзахворювань пов’язано із випадками невжиття конкретних заходів для покращення умов праці працівників за результатами проведених розслідувань. Крім того, наявні факти використання недостовірної інформації при складанні документів, що призводить до необґрунтованого встановлення професійних захворювань.

«Зараз ми працюємо над впровадженням шляхів зниження рівня професійної захворюваності серед робітників. Серед пріоритетних завдань – підвищення результативності профілактичної діяльності страхових експертів з охорони праці на підприємствах з найбільшим рівнем профзахворюваності; збільшення рівня конкретизації причин і обставин розвитку захворювань під час розслідувань; постійний аналіз проходження працівниками медоглядів тощо. Також є потреба в організації та проведенні роботодавцями ефективних оздоровчих заходів за результатами періодичних медоглядів», – говорить Сергій Таровик.

Зазначимо, за підсумками січня–серпня темп зростання кількості профзахворювань порівняно з тим же періодом минулого року уповільнився.

Причинами розвитку професійних захворювань є недосконалість механізмів і робочих інструментів (23,3% від усіх випадків за даними І півріччя 2019 року), технологічного процесу (16,4% випадків) та невикористання засобів індивідуального захисту (10,2% випадків).

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

12.09.2019

 

Фонд направив 5,5 млрд грн на фінансування щомісячних допомог потерпілим на виробництві

Упродовж січня–серпня Фонд соціального страхування України щомісяця фінансував надання страхових виплат для понад 205 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх родин. За оперативними даними загальна сума коштів, направлена на ці цілі, склала майже 5,5 млрд гривень, що на 10,1% або 502 млн гривень більше, ніж за той же період минулого року.

Середній розмір щомісячної страхової виплати порівняно з 8 місяцями 2018 року збільшився на 9,3% та склав 3 350,58 грн. Збільшення сум виплат пов’язано, зокрема, із проведенням з 01.03.2019 перерахунку, відповідно до якого щомісячні страхові виплати потерпілим і членам їх сімей зросли на 5%.

Щомісячна страхова виплата встановлюється потерпілому у разі часткової або повної втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Допомога компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до ступеня втрати працездатності. Також зазначена допомога призначається  особам, які мають на це право, у разі смерті потерпілого.

Загалом у разі настання страхового випадку ФССУ здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

11.09.2019

 

Найчастіше травми на виробництві отримують чоловіки віком 50–59 років

За аналітичними даними Фонду соціального страхування України на підприємствах за підсумками першого півріччя 2019 року травмувались 1 666 чоловіків та 669 жінок, що становить 71,4% та 28,6% відповідно.

Крім того, найвищий рівень виробничого травматизму зафіксовано серед працівників віком від 50 до 59 років – 616 осіб або 26,4% від загальної кількості травмованих у І півріччі.

Зазначимо, для всіх потерпілих Фонд здійснює компенсацію втраченого за період тимчасової непрацездатності заробітку, фінансує лікування в закладах охорони здоров’я та, у разі встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності, фінансує щомісячні страхові виплати і одноразові допомоги, медичні та соціальні послуги.

Серед причин виробничих нещасних випадків переважають організаційні – вони складають 65,2% від усіх зафіксованих. Зокрема, йдеться про невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов’язків, порушення правил безпеки руху, технологічного процесу тощо. Через психофізичні причини сталось 22,3% нещасних випадків, через технічні – 12,5%.

З метою запобігання нещасним випадкам, усуненню загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці, страховими експертами з охорони праці робочих органів виконавчої дирекції Фонду у І півріччі 2019 року було здійснено 3013 перевірок щодо стану профілактичної роботи по створенню здорових та безпечних умов праці на підприємствах.

 

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

ДОПОМОГУ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРОЮ ДИТИНОЮ ОТРИМАЛИ 190 ТИС ОСІБ

За оперативними підсумками січня–липня 2019 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності по догляду за хворим членом сім’ї, у тому числі, за хворими дітьми до 14 років було профінансовано для майже 190 тис. застрахованих осіб за 270 тис. листками непрацездатності. Сума коштів, направлена на цю статтю видатків, склала 508,1 млн гривень.

Зазначена допомога фінансується Фондом, починаючи з першого дня здійснення догляду за хворим членом сім’ї, її розмір обчислюється на загальних підставах і складає від 50% середньої заробітної плати застрахованої особи (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).

Право на отримання компенсації втраченого заробітку на підставі лікарняних листків по догляду за хворим членом родини за рахунок коштів Фонду мають усі застраховані особи.

Надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування– за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, - не більш ніж за сім календарних днів.

 

                                            Прес-служба Фонду соціального страхування України

 

ФОНД ПРОФІНАНСУВАВ ЛІКАРНЯНІ

ДЛЯ 1,6 МЛН ЗАСТРАХОВАНИХ ОСІБ

 

За оперативними даними семи місяців 2019 року Фонд соціального страхування України профінансував надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності для майже 1,6 млн застрахованих осіб. Загалом допомогу по тимчасовій втраті працездатності було призначено та надано на підставі 2,4 млн лікарняних листків.

Сума коштів, направлена на зазначену статтю видатків, у січні–липні склала 5,8 млрд гривень, що на 23% більше, ніж за той же період минулого року.

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності зріс на 28,2% та склав 271,34 грн.

Нагадаємо, розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності залежить від тривалості страхового стажу та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

 Право на матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування України мають усі застраховані особи – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, здійснення підприємницької та іншої діяльності.

 

                                      Прес-служба Фонду соціального страхування України

 

03.09.2019

 

Понад 93 тис. жінок отримали допомогу по вагітності та пологах від Фонду у січні–липні

За оперативними даними перших семи місяців 2019 року Фонд соціального страхування України профінансував надання допомоги по вагітності та пологах для понад 93   тисяч працюючих жінок. На ці цілі Фонд направив 2,63 млрд гривень, що на 14,1% більше, ніж за той же період минулого року.

Загалом упродовж зазначеного періоду Фондом було профінансовано 108,1 тис. листків непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Нагадаємо, листок непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами видається з 30 тижня вагітності на 126 календарних днів, однак у разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді додатково до основного видається листок непрацездатності строком 14 календарних днів.

Допомога по вагітності та пологах надається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за весь період відпустки у розмірі 100% середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу. Також сума допомоги не може бути меншою за розраховану з мінімальної заробітної плати. Якщо середній дохід застрахованої особи менший за мінімальну зарплату, встановлену на час настання страхового випадку, допомога розраховується, виходячи з мінімальної заробітної плати. Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Для отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, отриманий листок непрацездатності необхідно передати роботодавцю не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

30.08.2019

 

Фонд забезпечив медичним і постійним стороннім доглядом та побутовим обслуговуванням 5,7 тисяч потерпілих на виробництві

За підсумками І півріччя 2019 року Фонд соціального страхування України здійснив фінансування виплат для 5 731 потерпілого на виробництві для забезпечення їх спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом або побутовим обслуговуванням.

Так, виплати на спеціальний медичний догляд отримали 681 особа  з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва, на постійний сторонній догляд – 2 257 осіб, на побутове обслуговування – 2 793 особи, серед яких, відповідно, 142, 274 та 286 – внутрішньо переміщених осіб.

Сума витрат на необхідний догляд за потерпілим залежить від виду догляду, встановленого МСЕК, і не може бути меншою (на місяць):

  • від розміру встановленої на день виплати мінімальної заробітної плати – на спеціальний медичний догляд;
  • половини розміру мінімальної заробітної плати – на постійний сторонній догляд;
  • чверті розміру мінімальної заробітної плати – на побутове обслуговування.

 

Також упродовж 6 місяців 2019 року Фондом здійснювалось фінансування витрат на додаткове харчування 109 потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, у тому числі для 18 внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, облік потерпілих, які мають право на забезпечення спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом та побутовим обслуговуванням, ведуть робочі органи виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням справ про страхові виплати потерпілих. Для взяття на облік потерпілий (законний представник потерпілого) повинен подати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду заяву про забезпечення необхідними видами догляду.

До заяви додаються копії висновку МСЕК про потребу у забезпеченні необхідними видами догляду та індивідуальної програми реабілітації (у разі відсутності зазначених документів у справі), завірені працівником робочого органу виконавчої дирекції Фонду на підставі пред’явлених потерпілим оригіналів цих документів.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

28.08.2019

Кількість лікарняних знизилась на 4,3% за підсумками 7 місяців

За оперативними даними упродовж січня–липня 2019 року Фондом соціального страхування України було прийнято на оплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності майже 2,4 млн лікарняних листків на загальну суму 5,8 млрд гривень. Загальна кількість листків непрацездатності знизилась на 4,3% порівняно з тим же періодом минулого року, кількість днів тимчасової непрацездатності зменшилась на 4,1%.

Про це на селекторній нараді розповів в.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергій Нестеров, у заході взяли участь начальник управління організаційної роботи виконавчої дирекції Фонду Василь Ніконенко та керівники управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві.

За словами Сергія Нестерова, динаміка зменшення днів тимчасової непрацездатності, що підлягають оплаті за кошти Фонду, серед іншого, є результатом діяльності робочих органів виконавчої дирекції Фонду з упередження нецільових витрат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Крім того, було впроваджено ризикоорієнтовані підходи при плануванні та здійсненні перевірок страхувальників.

С.Нестеров також зупинився на операційних питаннях роботи Фонду, стані надання матеріального забезпечення та фінансових показниках.

Щодо організації фінальних змагань VII Всеукраїнської спартакіади «Сила духу», яку Фонд соціального страхування України проводить серед потерпілих на виробництві, поінформував начальник управління організаційної роботи виконавчої дирекції Фонду Василь Ніконенко. За його словами, цього року у змаганні візьмуть участь близько 300 потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та профзахворювань з усіх регіонів країни. Захід відбудеться 18–20 вересня в м. Ужгород.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

21.08.2019

У Фонді обговорили результати роботи проведення перевірок і забезпечення надходжень страхових коштів у І півріччі

Селекторна нарада щодо підсумків роботи по забезпеченню надходжень страхових коштів у першому півріччі 2019 року пройшла у Фонді соціального страхування України. Захід відбувся під головуванням начальниці управління по роботі зі страхувальниками виконавчої дирекції Фонду Наталії Зеленської, участь у нараді взяли керівники і фахівці профільних відділів виконавчої дирекції Фонду, робочих органів в областях та місті Києві.

Учасники заходу проаналізували діяльність робочих органів виконавчої дирекції Фонду щодо проведених перевірок страхувальників і застосування фінансових санкцій за їх результатами.

Зазначимо, з метою мінімізації та упередження порушень, у 2018 році рішенням правління Фонду була запроваджена система попереднього контролю правильності нарахування виплат. Відповідно до неї, робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють попередній контроль правильності нарахування виплат та у разі виявлення помилок надають рекомендації страхувальнику щодо усунення недоліків ще до фінансування виплат. Це дозволяє уникнути частини штрафів, які раніше могли накладатись на роботодавця у разі виявлення неправомірного використання коштів ФССУ під час перевірок за фактом вже профінансованих заяв-розрахунків.

Наталія Зеленська поінформувала присутніх щодо динаміки надходжень страхових коштів до Фонду у розрізі управлінь в областях і місті Києві, а також надала рекомендації щодо збільшення ефективності взаємодії зі страхувальниками. Проаналізувала включення страхувальників до планів-графіків проведення планових перевірок на ІІІ квартал цього року.

Нагадаємо, проведення планових перевірок страхувальників здійснюється Фондом на підставі ризикоорієнтованих підходів.

Актуальні питання та практичні рекомендації щодо ведення технологічного обліку страхувальників надала начальниця відділу технологічного обліку страхувальників управління по роботі зі страхувальниками виконавчої дирекції Фонду Вікторія Захаренкова.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

19.08.2019

5,8 тис. потерпілих на виробництві пройшли лікування та реабілітацію за кошти Фонду

Фонд соціального страхування України фінансує послуги з лікування в закладах охорони здоров’я та подальшої медичної реабілітації для всіх застрахованих осіб, які отримали травми або профзахворювання на виробництві з метою якнайшвидшого відновлення їх здоров’я.

За даними першого півріччя 2019 року у закладах охорони здоров’я було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 5 762 особи, які травмувались під час трудової діяльності чи в яких було діагностовано професійне захворювання. Серед них 234 є внутрішньо переміщеними особами.

Зокрема, Фонд профінансував для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або профзахворювань здійснення оперативних втручань, проведення діагностики, ендопротезування тощо.

Нагадаємо, за кошти Фонду соціального страхування України здійснюється лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я, або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної МСЕК потреби.

Крім того, Фонд здійснює для таких осіб фінансування необхідних лікарських засобів і виробів медичного призначення. Також на час лікування застрахованій особі призначається допомога по тимчасовій втраті працездатності, яка, незалежно від тривалості страхового стажу, виплачується Фондом в розмірі 100% середнього заробітку (оподатковуваного доходу), починаючи з шостого дня непрацездатності. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

16.08.2019

Майже 2 тис. осіб з інвалідністю Фонд забезпечив засобами реабілітації, протезуванням і колясками

Упродовж січня–червня 2019 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України технічними та іншими засобами реабілітації, спеціальними засобами пересування, очним і зубопротезуванням тощо було забезпечено майже 2 тисячі осіб з інвалідністю внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань.

Серед них первинним та складним протезуванням, ортопедичними пристроями, терапевтичними інструментами та приладами, а також іншими засобами реабілітації було забезпечено 1 753 осіб з інвалідністю.

Спеціальними засобами пересування (колясками) забезпечено 96 потерпілих на виробництві. Зубопротезуванням, очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами, та слуховими апаратами – 118 осіб з інвалідністю.

Забезпечення зазначеними виробами і засобами реабілітації здійснюється Фондом безоплатно та в необхідному обсязі для всіх потерпілих на виробництві відповідно до визначеної МСЕК потреби.

Зокрема, Фондом фінансується первинне та складне протезування (протезно-ортопедичні вироби), придбання палиць, милиць, терапевтичних інструментів та приладів, приладдя та ортопедичних пристроїв, зокрема, ходунків, ліжок-підйомників, електричних підйомників тощо.

Також Фондом здійснюється оплата післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації, фінансуються витрати на проїзд потерпілих до підприємств, що здійснюють виготовлення, поставку і післягарантійний ремонт засобів реабілітації.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

15.08.2019

Аналіз травматизму і професійної захворюваності та підходи до їх профілактики обговорили на нараді

Відповідно до аналітичних даних Фонду соціального страхування України упродовж І півріччя цього року загалом по Україні кількість страхових нещасних випадків зменшилась на 2,1%, кількість смертельно травмованих осіб збільшилась на 9,2%, кількість професійних захворювань збільшилась на 31%.

Про це повідомили на селекторній нараді за підсумками аналізу нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а також стану їх профілактики упродовж січня–червня 2019 року. Захід відбувся під головуванням начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергія Таровика, участь у нараді взяли начальники  профільних відділів, керівники управлінь виконавчої дирекції в областях та місті Києві, представник розробника програмного забезпечення з обліку страхових випадків.

За словами начальника управління профілактики страхових випадків Сергія Таровика, тенденція до зростання чисельності діагностованих професійних захворювань здебільшого пов’язана із недосконалістю механізмів і робочого інструменту в галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів, де зафіксовано 83,9% усіх профзахворювань. Водночас, по окремим підприємствам існує проблема недостатніх даних щодо конкретних причин та обставин, які призвели до порушення санітарно-гігієнічних норм і спровокували професійне захворювання.

«Деталізація та всебічний аналіз усіх обставин, що призвели до страхового випадку, є запорукою створення безпечних і здорових умов праці, усунення ризиків. На жаль, під час розслідувань не завжди вдається з’ясувати, яка саме ланка технологічного процесу, який конкретний інструмент тощо стали причиною захворювання. У свою чергу, надто широке визначення проблеми не дає можливості розробити дієві заходи для недопущення подібних випадків у майбутньому. Тому одним із важливих кроків, які мають реалізувати страхові експерти з охорони праці Фонду, є підвищення вимог до заповнення актів з розслідування страхових випадків – причини мають бути визначені максимально чітко, а їх усунення, як і раніше, буде відслідковуватись», – говорить Сергій Таровик.

На нараді зазначили, що страхові експерти з охорони праці Фонду соціального страхування України за підсумками перших шести місяців цього року перевиконали визначений план роботи. Так, план участі в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на підприємствах виконано на 119% (реалізовано на 3,6 тис. підприємствах), інформаційно-роз’яснювальна робота виконана на 282% від плану (5,7 тис. заходів) тощо.

Також під час заходу було обговорено нововведення у роботі програми обліку нещасних випадків і профзахворювань, інтегрованої до Єдиної інформаційно-аналітичної системи Фонду.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

08.08.2019

1,5 млн українців отримали лікарняні та декретні у І півріччі

Фондом соціального страхування України упродовж перших 6 місяців 2019 року було прийнято від страхувальників заяв-розрахунків для фінансування матеріального забезпечення для більш ніж 1,5 млн застрахованих осіб.

Загальна сума коштів склала 7,26 млрд гривень, що на 19,7% більше, ніж за той же період минулого року. З них 69,8% – допомога по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними), 29,9% – допомога по вагітності та пологах і 0,3% – допомога на поховання.

Право на матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування мають усі застраховані – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а допомоги на поховання – свідоцтво про смерть застрахованої особи.

Порядок отримання матеріального забезпечення з тимчасової втрати працездатності і по вагітності та пологах від ФССУ:

1. Отриманий в закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві – кадровика, табельника або бухгалтера, для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які буде надаватися матеріальне забезпечення).

2. Передача листка непрацездатності на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення).

3. Розрахунок бухгалтерією страхувальника (роботодавця) суми матеріального забезпечення та оформлення заяви-розрахунку для отримання фінансування від робочого органу виконавчої дирекції Фонду.

4. Подача страхувальником заяви-розрахунку до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем обліку та подальше фінансування такої заяви шляхом перерахування Фондом заявлених коштів на спеціальний рахунок страхувальника.

5. Виплата страхувальником матеріального забезпечення застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

05.08.2019

У каналізаційних колодязях гинуть люди!

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування України звертає увагу на значну кількість групових нещасних випадків, які стались при виконанні робіт по ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів, колодязів протягом травня–липня 2019 року.

Так, зокрема:

- 21.05.2019 під час виконання робіт по прочищенню каналізаційної системи отруїлись клоачним газом три працівники комунального підприємства «Комсервіс» (м. Куп’янськ, Харківська область). При цьому один слюсар помер, а двоє отримали отруєння;

- 31.05.2019 у селі Східне Херсонської області старший оператор очисних споруд філії «Чорнобаївське» ПрАТ «Агрохолдінг Авангард», спустившись до колодязя з очисними водами, втратив свідомість. Побачивши це, інший працівник намагався його витягти з колодязя, але теж знепритомнів. У результаті цього випадку обидва працівники загинули;

- 07.06.2019 у с. Вербівка Харківської області у Вербівському дошкільно-навчальному закладі (ясла-садок) під час заміни фіскального насосу річний оператор газової котельні отруївся каналізаційними газами. При спробі його врятувати старша медична сестра також отруїлася;

- 29.07.2019 в комунальному підприємстві «Іванківське комунальне управління водного господарства» (с. Русаки Київської область) при виконанні робіт по заміні засувки в колодязі глибиною 2,5 м. троє слюсарів загинули у результаті отруєння газами.

Аналіз засвідчує, що основними причинами виникнення таких нещасних випадків є незадовільна організація проведення ремонтних і аварійних робіт на водопровідних та каналізаційних спорудах, а саме: допуск до виконання роботи працівників без проведення відповідного навчання з питань охорони праці, без оформлення наряду-допуску; невикористання або відсутність засобів індивідуального захисту, запобіжного та захисного інвентаря, незадовільний стан вентиляційних систем у КНС; відсутність кваліфікованих працівників; невиконання вимог інструкцій з охорони праці та виконання робіт з грубими порушеннями вимог безпеки праці.

Враховуючи ці вражаючі цифри та жахливі факти загибелі людей на виробництві, з метою недопущення таких випадків звертаємось до керівників підприємств житлово-комунального господарства, до всіх роботодавців та підприємців, які використовують найману працю, з вимогою забезпечити організацію безпечного виконання робіт з ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів і колодязів: забезпечити наявність та справний стан засобів індивідуального захисту для виконання робіт у колодязях (протигази, страхувальні мотузки, пояси); встановити жорсткий контроль за станом виробничої та трудової дисципліни під час проведення газонебезпечних робіт, виконанням робіт у колодязях за нарядами-допусками, безумовним застосуванням ЗІЗ та аналізом повітряного середовища; забезпечити працівників сучасними ЗІЗ (ізолюючі протигази, газоаналізатори, саморятівники); забезпечити належні умови утримання припливних та витяжних вентиляцій в КНС, забезпечити якісне проведення інструктажів з охорони праці працівників.

Шановні роботодавці, власники підприємств, дбайте про здоров’я ваших працівників, спрямовуйте свої зусилля на створення безпечних і нешкідливих умов праці на кожному робочому місці!

Шановні працівники, бережіть своє життя та здоров’я – неухильно виконуйте вимоги інструкцій з охорони праці! Пам’ятайте, що невиконання правил охорони праці призводить до досить сумних наслідків – травмування і, навіть, до загибелі.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

30.07.2019

У І півріччі Фонд профінансував реабілітацію для 15,3 тис. працюючих

Упродовж перших шести місяців 2019 року за кошти Фонду соціального страхування України медичною реабілітацією після перенесених захворювань і травм було забезпечено 15 297 застрахованих осіб і їх дітей.

Медична реабілітація призначається пацієнтам після закінчення гострого періоду захворювання і спрямована на відновлення здоров’я працюючих. Право на проходження курсу відновного лікування на базі реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за рахунок коштів Фонду мають усі працевлаштовані особи. Підставою для направлення є висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Фонд соціального страхування України фінансує медичну реабілітацію за такими профілями:

– нейрореабілітація;

– м’язово-скелетна реабілітація;

– кардіо-пульмонарна реабілітація;

– медико-психологічна реабілітація учасників АТО;

– реабілітація після оперативних втручань на органах зору;

– реабілітація при порушенні перебігу вагітності;

– інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах).

Нагадаємо, з 01 січня 2018 року Фонд впровадив реформу надання соціальних послуг, перевівши їх на адресність, що дозволило збільшити охоплення медичною реабілітацією. Зокрема, застрахованій особі було надано право вибору санаторно-курортного закладу для проходження відновного лікування, спрощено процедуру його отримання.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

24.07.2019

 

Кабмін збільшив частку ЄСВ для Фонду до 14,24% на серпень 2019 року

Сьогодні, 24 липня, на засіданні Уряду було затверджено зміни до пропорцій розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Відповідно до прийнятого рішення, за погодженням із сторонами соціального діалогу на серпень 2019 року розмір частки ЄСВ, що спрямовується на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві, встановлено на рівні 14,2464%.

Зазначені зміни внесено з метою часткової стабілізації фінансового стану Фонду в умовах зростання видатків на матеріальне забезпечення та страхові виплати.

Крім того, Кабінет Міністрів України передбачив збільшення частки єдиного внеску для Фонду соціального страхування України з 01.01.2020 до 9,5727%, або на 0,1968%.

Зазначимо, частка ЄСВ, що спрямовується до Фонду, складає 9,3759%.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

24.07.2019

 

Актуальні питання функціонування системи Фонду обговорили на селекторній нараді

Загальні підсумки першого півріччя 2019 року, зокрема, стан надання матеріального забезпечення і страхових виплат, результати здійснення контролю за обґрунтованістю видачі лікарняних та фінансові показники обговорили під час селекторної наради. Захід пройшов під головуванням в.о. директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергія Нестерова, участь у нараді взяли начальники управлінь виконавчої дирекції Фонду, керівники робочих органів в областях та місті Києві.

 

Сергій Нестеров повідомив про стан здійснення Фондом видатків на забезпечення застрахованих осіб допомогою з тимчасової втрати працездатності, по вагітності та пологах і на поховання, а також фінансування страхових виплат потерпілим на виробництві. За його словами, відповідно до підсумків 6 місяців цього року, існує тенденція до зменшення кількості днів тимчасової непрацездатності порівняно з тим же періодом минулого року.

 

Водночас, С.Нестеров повідомив про напрацьовані законодавчі ініціативи задля упередження нецільового використання коштів Фонду.

 

Під час наради було акцентовано увагу на результатах впровадження нововведень у роботі Фонду, зокрема, запровадження нової форми заяви-розрахунку, системи попереднього контролю правильності нарахування виплат тощо.

 

Також Сергій Нестеров наголосив на якості реалізації нових підходів в обслуговуванні страхувальників, які направлені на спрощення та оптимізацію звітності. Зокрема, в.о. директора повідомив про напрацювання нового документу, який дозволить покращити ризикоорієнтований підхід у практиці перевірок страхувальників.

 

Начальники управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві озвучили проблемні питання в діяльності. За підсумками наради її учасникам надано рекомендації щодо удосконалення подальшої роботи.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

1 948 травмованих на виробництві отримали одноразові допомоги
від Фонду у І півріччі

Упродовж першого півріччя 2019 року 1 948 потерпілих на виробництві отримали одноразові допомоги в разі стійкої втрати професійної працездатності від Фонду соціального страхування України. За оперативними даними загальна сума таких виплат склала 25,7 млн грн.

Також 152 сім’ям і 149 утриманцям було профінансовано одноразові допомоги у разі смерті потерпілого, видатки сягнули понад 32 млн гривень.

Право на отримання потерпілим одноразової допомоги настає з дня встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Розмір виплати залежить від ступеня втрати працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права потерпілого на страхову виплату. Крім того, одночасно із зазначеною допомогою Фондом призначаються також щомісячні страхові виплати.

Одноразова допомога сім’ї потерпілого виплачується у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату. Одноразова допомога кожній особі, яка перебувала на утриманні померлого, а також на його дитину, яка народилася протягом не більш ніж десятимісячного строку після смерті потерпілого, виплачується у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату.

Також особам, які мають на це право у разі смерті потерпілого, призначається щомісячна страхова виплата, сума якої визначається із середньомісячного заробітку потерпілого. Витрати на поховання компенсуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Нагадаємо, загалом упродовж першого півріччя 2019 року Фонд соціального страхування України профінансував 4,2 млрд гривень страхових виплат потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також членам їх сімей. Виплати отримали 206,1 тис. осіб.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

17.07.2019

Відбулася селекторна нарада з питань внутрішнього аудиту

Під головуванням начальниці управління внутрішнього аудиту виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Валентини Фоменко відбулася селекторна нарада з питань проведення комплексних і тематичних перевірок, оформлення їх результатів. У заході також взяли участь працівники управління внутрішнього аудиту, начальники та фахівці управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві.

Валентина Фоменко зосередила увагу присутніх на основних недоліках при проведенні аналізу актів комплексних і тематичних перевірок управлінь виконавчої дирекції Фонду, які було проведено в період з IV кварталу 2018 року по І квартал 2019 року. В.Фоменко наголосила на потребі чіткої аргументації при складанні актів перевірок та уникання загальних формулювань, що не конкретизуються.

Заступниця начальниці управління внутрішнього аудиту – начальник відділу внутрішнього контролю та аудиту Валентина Сутула надала інформацію щодо проведення перевірок та оформлення їх результатів при перевірці складання та затвердження кошторису, внесення до нього змін, а також при перевірці використання коштів на адміністративно-господарські витрати. Деталізувала основні помилки, що виникають при проведенні перевірок.

Особливості проведення перевірок використання коштів на медичну та соціальну допомогу та медичну реабілітацію застрахованих осіб прокоментували заступниця начальниці відділу методології проведення внутрішнього контролю та аудиту управління внутрішнього аудиту Леся Драченко та заступниця начальниці відділу внутрішнього контролю та аудиту управління внутрішнього аудиту Галина Устінова.

Сергій Лісовець, заступник начальниці відділу аналізу перевірок управління внутрішнього аудиту, наголосив на дотриманні норм Порядку здійснення внутрішнього контролю та аудиту у виконавчій дирекції Фонду та її робочих органах, затвердженого наказом виконавчої дирекції Фонду від 14.08.2018 № 374-од, при проведенні комплексних (тематичних) перевірок та оформленні їх результатів.

Присутні також обговорили проблемні питання, що виникають при здійсненні внутрішнього контролю та аудиту.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

15.07.2019

Фонд виплатив 4,6 млрд грн лікарняних у першому півріччі

Упродовж перших шести місяців 2019 року Фондом соціального страхування України було профінансовано листки непрацездатності на загальну суму 4,57 млрд гривень. Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності у січні–червні склав 269,7 грн, що на 28,4% більше, ніж за той же період минулого року.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків:

- тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, непов'язаної з нещасним випадком на виробництві;

- необхідності догляду за хворою дитиною;

- необхідності догляду за хворим членом сім'ї;

- догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною;

- карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби;

- тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу;

- протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства;

- перебування на лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Сума допомоги від Фонду залежить від тривалості страхового стажу та розміру середньоденного доходу працівника та складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства, у тому числі, постраждалим учасникам Революції Гідності за страховими випадками, які настали з 25.07.2018.

 

Пресслужба виконавчої дирекції 

Фонду соціального страхування України

 

11.07.2019

За шість місяців Фонд виплатив 1,76 млрд грн допомог по вагітності та пологах

За оперативними підсумками першого півріччя 2019 року середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах підвищився на 24,7% порівняно з 6 місяцями минулого року. Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України працевлаштованим жінкам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Загалом упродовж січня–червня цього року Фонд профінансував 1,76 млрд гривень допомог по вагітності та пологах.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується. Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді. Крім того, жінкам, віднесеним до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

10.07.2019

Період військової служби включається до страхового стажу при призначенні матзабезпечення від Фонду з 01.01.2016

Розмір матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (компенсація втраченого заробітку за період перебування на лікарняному), що фінансується Фондом соціального страхування України, обчислюється, виходячи із тривалості страхового стажу застрахованої особи. Страховим стажем вважається період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше. Страховий стаж обчислюється в місяцях.

Починаючи з 01.01.2016, період сплати єдиного внеску із грошового забезпечення за осіб, які проходять військову службу, службу в органах МВС, державної допомоги при народженні дитини, за осіб, які не перебувають у трудових відносинах, державної соціальної допомоги на догляд за дитиною з інвалідністю зараховується до страхового стажу при призначенні застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Зарахування такого періоду здійснюється на підставі даних, відображених у формі «Дані про трудовий стаж» (додаток 9 Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування), якими може скористатися роботодавець з 01.01.2016.

Слід зазначити, що період служби з 28.01.2001 по 31.12.2015, а отримання допомоги – до 31.12.2015, не зараховується до страхового стажу, оскільки такі особи не підлягали загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Нагадаємо, сума допомоги по тимчасовій втраті працездатності складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Детальніші роз'яснення щодо особливостей обчислення страхового стажу за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності читайте на вебпорталі ФССУ за посиланням.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

https://legalaid.gov.ua/